Güvercin ve Güvercinci

20 Ekim 2007 Cumartesi

Kukumav Kuşu

Kukumav kuşu (Athene noctua) küçük baykuşlardandır: Uzunluğu 21 - 22 santim kadardır. Vücudunun üst yarısı düzensiz beyaz benekli sıçan renginde, yüzü grimsi beyaz, vücudunun alt yansı beyazımsı üzerine uzunlamasına kahverengi çizgili, kanat ve kuyruk tüyleri turuncumsu beyaz lekelidir. Gözleri kükürt sarısı rengindedir. Kafası orta irilikte, gagası kökünden itibaren kavisli, bacakları oldukça uzun, kanatları kısa ve yuvarlak, kuyruğu kısa ve ucunda düz kesilmiş gibidir. Peçesi belirsiz olmakla beraber, başka gündüz baykuşlarmmkine kıyasla nispeten nettir.
Kukumav kuşu hemen bütün Avrupa' ya ve Asya'nın Sibirya dışındaki büyük bir kısmına yayılmıştır. Akdeniz yarımadalarında en yaygın yırtıcı kuşlardan biridir. Kuzey Afrika'da bile Kukumav kuşua rastlanır. Sevimli Kukumav kuşu birçok ülkelerde uğursuzluk habercisi sayılır. Batıl inanış sahibi bazı yaşlılar, Kukumav kuşuların gece hasta odası pencerelerine uçtuğunu sözüm ona gözleriyle görmüşler ve kuşun, yatan hastalan mezarlığa davet ettiğini sözüm ona kulaklarıyla duymuşlardır. Halbuki zararsız kuşun, ışığı görerek aydınlatılmış odalara doğru uçtuğu, pencere pervazına konduğu, bu münasebetle sesini de duyurduğu akla çok daha yakın değil midir? Kukumav kuşu başka bazı ülkelerde de aksine; huylarım öğrenenlerin sevgilisi olmuştur. Tanrıça Minerva'nın baykuşu bir Kukumav kuşudı. Filintin'de de uğurlu bir kuş sayılmakta, iyi muamele ve bakım görmektedir.
Kukumav kuşu kendisini sevenlerin sempatisini fazlasıyle hak eden sevimli bir yaratıktır. Gerçek bir gündüz baykuşu olduğu söyienemezse de, öbür baykuşlar kadar ışıktan ürkmez ve gündüz vakti de normal faaliyetlerini devam ettirebilir.
Kukumav kuşu kendine yuva yapmaz;, yumurtalarını yumurtlamak için kendine kaya duvarlarındaki bir oyuk, eski binalarda taşların altı, bir ağaç kovuğu, ya da bir tavşan ini gibi uygun bir köşe seçer. Avrupa'nın güneyinde 4-7 yuvarlak yumurtasını evlerin içinde yere bile yumurtlar.
Evcil küçük Kukumav kuşları İtalyanların en sevdikleri ev hayvanları arasındadır. Evde ve bahçede çok kere serbestçe dolaşmakta ve gezdikleri yerlerdeki sıçanları, sümüklüböcekleri ve benzeri zararlı yaratıkları yok etmektedirler. Kasabalarda sokakta çalışan kundura tamircisi, terzi veya çömlekçi gibi esnafın yanında çok kere bir sopaya bağlanmış vaziyette bir, iki evcil küçük Kukumav kuşu bulunur.

Kukumav
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikipedi:Taksokutu
Kukumav
Korunma durumu: Asgari endişe

Bilimsel sınıflandırma
Alem: Hayvanlar (Animalia)
Şube: Kordalılar (Chordata)
Sınıf: Kuşlar (Aves)
Takım: Gece yırtıcıları (Strigiformes)
Familya: Baykuşgiller (Strigidae)
Cins: Athene
Tür: A. noctua
Binominal adı
Athene noctua
(Scopoli, 1769)
Sinonimler
Carine noctua

Kukumav (Athene noctua), baykuşgiller (Strigidae) familyasından küçük bir baykuş türü.
Tüyleri üst kesimde koyu kahve üzerine küçük beyaz lekelerle kaplıdır, alt kısmında ise bu beyazlıklar geniş çizgiler halini alırlar. Sarı renk gözlerinin üstünde ona sert bir bakış kazandıran beyaz kaşlar bulunur. Alın kısmı ise düz ve alçaktır.
Kukumav yerleşik bir türdür. Kırsal bölgelerde tarlaların ve bahçelerin yakınlarında yaşar. Özellikle bu yeşillik yerleri sever, ancak çok yoğun ormanlık alanlarda yaşamayı da sevmez.

En önemli besini tarla faresidir ve ayrıca çeşitli küçük memeli ve sürüngenlerle de beslenir. Kukumav kuşları genellikle ağaçların gövdelerindeki kovuklarda ya da kayaların arasındaki oyuklarda kendilerine yuva kurarlar. Dişi kukumav üç ile beş arasında yumurta yapar ve 28-30 gün boyunca kuluçka donemi sürer. Kuluçkadan sonra yavru kukumavların tüylenip kendilerine bakabilecek hale gelmeleri 30 günü bulur.

Çin’den başlayıp Türkiye'nin de içinde bulunduğu Akdeniz Havzası ve Batı Avrupa'ya kadar uzanan geniş Avrasya coğrafyasında ılıman bölgelerde yayılmışlardır. Ayrica cesitli bölgelerde değişim gosteren alt türleri de vardır. Suriye'de Athene Noctua Lilith solgun gri-kahve renklidir, yine solgun renkli Athene Noctua Desertae Kuzey Afrika'da yaşar, Türkiye'nin de içinde bulundugu Güney Avrupa bölgesinde Athene Noctua Indigena ve Orta Asya'da ise Athene Noctua Bactriana alt türleri bulunur.

Hiç yorum yok: