Güvercin ve Güvercinci

22 Ekim 2007 Pazartesi

Beyaz Baykuş


Beyaz baykuş (Nyctea nyctea) un rengi yaşma göre değişir. Çok yaşlı kuşlar hemen hemen lekesiz beyazdır, orta yaşlıları beyaz fon. üzerinde kahverengi lekeli, genç kuşlar daha sık lekelidir. Beyaz baykuşun gagas siyahtır, 68-71 santim uzunluğundaki beyaz baykuş gündüzleri de avlanan ender baykuşlardan biridir, yurdu olan Eski ve Yeni Dünya tunduralannm uzun Kutup yazında başka çaresi yoktur. Normal olarak lemming fareleri, Kuzey Kutbu tavşanları ve orman tavuklanyle beslenir. Kuzey Kutbu'nun bu baykuşu, kuzeyin şiddetli kışına dayanabilmesi için, parmaklarına kadar sık tüylere bürünmüştür.

Kar baykuşu
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Git ve: kullan, ara
Vikipedi:Taksokutu
Kar baykuşu

Kar baykuşu (Bubo scandiacus), baykuşgiller (Strigidae) familyasından tundralarda yaşayan beyaz baykuş türü.

Büyük sarı gözleriyle tanınan beyaz bir kuştur. Uzunlukları 60 cm, kanat açıklığı 125-150 cm olup uzun ve geniştir. Yetişkin erkekler neredeyse bembeyazdır. Gençler irice, benekli olup, düz çizgiler hakimdir. Ayakları tüylerle kaplıdır. Kulak püskülleri bulunmaz.

Başta kemirgenler olmak üzere küçük memelileri ve kuşları yiyerek beslenir. Yuvaları açık alanlarda ve toprak üstündedir. Dişi kuş yuvaya 5-14 arasında yumurta bırakır

Kar baykuşunun değişik ötüşleri vardır. Bunlar hemen hemen ördek sesine benzeyen krek-krek-krek-krek, ve pyee-pyee-pyee-pyeedir.

Kuzey Kutup Bölgesi'ne yakın tundralarda yaşayan bu kuşlar bazen Avrasya ve Kuzey Amerika'nın güneyine doğru iner.

Hiç yorum yok: