Afrika taçlı kartalı (Spizaetus coronatus), bu kartalların belki en muhteşem görünüşlüsüdür. Savas sever Afrikalı kabile reisleri bu kartalın tüyleriyle dev pençelerine çok değer verirler. Afrika taçlı kartalı özellikle maymunlarla beslenir. Kongo'nun cüce yerlileri pigmeler bazen bu kartalın yuvasının yerini keşfedip yavrularını canlı hayvan koleksiyoncularına satarlar.
Cenkçi kartal (Spizaetus belli-cosus) da aynı derecede kuvvetlidir. Bu kartal arada ormanlardan açığa çıkar. İki yavrusuyla o kadar kavgacıdır ki, ikisinden biri mutlaka baskın çıkarak kardeşini öldürür.
Amerika atmaca kartalları biraz daha ufak ve daha az kuvvetlidir.
Süslü atmaca kartalı (Spizaetus ornatus) kestane, siyah ve beyaz renkte işaretlerle süslüdür, tsidor tepeli kartalı adında daha güçlü bir akraba tür, Güney Amerika And' larında 3 500 metreye kadarki yüksekliklerde yaşar. Yetişkin olanları siyahımsı bir kestane rengidir. Yetişkin olmayanların rengi bambaşkadır: Sırtları açık kahverengi, karın bölgeleri beyazdır. Bu başkalıktan dolayı bu yavrular eskiden ayrı bir tür sayılırdı.
Bir de Güney Avrupa, Kuzey Afrika, Ön ve Güney Asya ile bazı adalarda yaşayan bir atmaca kartal (Heraaetus fasciatus) vardır. Fakat bu kartal, renk ve şekil bakımlarından atmacalardan çakır kuşuna benzer.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
1 yorum:
harbiden çok saçma bi haber olmuş ayrıca başka kaynaklar da varsa lütfen onlara da ulaşabilelim
Yorum Gönder