15 Ekim 2007 Pazartesi

Hindi akbabası

Hindi akbabası (Cathartes aura), yeni Dünya akbabalarının en iyi bilinenlerinden biridir. Bu iğrenç görünüşlü kuş eşsiz bir uçucudur. Dar ve uzun kanatlarını yataydan biraz yüksek tutarak uçarken hemen hiç çaba sarf etmez görünür. Yaklaşık olarak 75 santim uzunluğundadır, açılmış kanatlarının eni 180 -182 santim, ağırlığı yaklaşık olarak 1200 gramdır. Küçük hayvan leşlerini keşfetmede âdeta tabiatüstü bir kabiliyeti vardır.
Keskin gözlerinin koku alma duygusundan da yardım görüp görmediği tartışma konusudur. Bu akbaba bir yerde kendine yiyecek keşfedip aşağıya doğru dalış yaptığı zaman, hemcinslerinin de derhal onun arkasından yetişeceğine emin olabilirsiniz.
Hindi akbabası'nın çıplak kırmızı kafası bir bakıma hindininkini hatırlatır, ismi de bundan ileri gelir. Yurdu Kuzey Amerika'da Güney Kanada'dan, Güney Amerika'da Patagonya'ya kadar uzanır.
Hindi akbabası, iki benekli yumurtasını bir ağaç kovuğuna, içi oyuk bir kütüğün içine, bir mağaraya, hatta sık çalıların altına yumurtlar, yuva yapmak zahmetine katlanmaz. Yavrular beyaz ve yünümsü bir havla kaplıdırlar. Yediklerini, kendilerini rahatsız edenlerin suratına kusmak gibi tatsız bir âdetleri vardır.
Hindi akbabaları'nın esaret hayatında otuz yıldan fazla yaşadıkları görülmüştür.

Hiç yorum yok: