Güvercin ve Güvercinci

20 Ekim 2007 Cumartesi

Çizgili Baykuş


Çizgili baykuş (Strix varia), başlıca sıçanlar, kurbağalar ve benzeri küçük avlarla beslenir. Çizgili baykuşlar yerine göre yamyamlık da yaparlar. Arada daha küçük akrabası kulaklı orman baykuşunu da kendine yem yaptığı olur. Çizgili baykuşun âdeta feryatlarla son bulan ötüşü öbür baykuşlarmkinden ayırt edilebilir. Bu baykuşun bar şında kulak görünüşünde tüy kümeleri yoktur, sarı yerine kahverengi gözleri olmasıyle de öbür baykuşların çoğundan ayrılır. Kuzey Amerika'nın doğusunda çok yaygın olan çizgili baykuşun akrabalarından benekli baykuş (Strix maculosa), Pasifik kıyısında rastlanan ender bir kuştur.
Çizgili baykuşun bir başka akrabası da büyük gri baykuş veya öbür adıyla Laponya baykuşu'dur (Strix nebulosa). Bu tür daha çok Kuzey Yarımküresi'nin kozalaklı çanı ormanlarında yaşarsa da, biraz daha güneye indiği de olur. 83-84 santim uzunluğundaki bu çok iri ve güzel baykuş aslında dev bir tüy topundan başka şey değildir. Gerek kuvvet gerekse ağırlık bakımlarından puhu kuşundan çok daha aşağı olduğu muhakkaktır.


Çizgili baykuş

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bilimsel sınıflandırma
Alem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Strigiformes
Familya: Strigidae
Cins: Strix
Tür: S. varia
Binominal adı
Strix varia
Çizgili baykuş (Strix varia), baykuşgiller (Strigidae) familyasından büyük bir baykuş türü.

Erişkinliğinde 44 cm uzunluğa ve 112 cm kanat aralığına sahip olur. Solgun suratında, gözlerinin etrafında koyu yuvarlaklıklar; sarı gözbebekleri ve koyu gözleri vardır. Vücudunun aşağı kısımları açık ve kahverengi çizgilerle doludur, vücudunun üst kısmı ise benekli kahverengidir. Göğsünde kahverengi çizgiler vardır. Ayakları ve bacakları; kuyruğunun ucuna kadar tüylerle kaplıdır. Kısa kulaklı baykuşlar gibi kulaklarınında püsküller yoktur.
Genelde Kanada'nın ağaçlık alanlarında, Amerika Birleşik Devletleri'nin doğusunda ve Güney Amerika'nın güneyinde yaşarlar. Çizgli baykuşların yuvaları genelde ağaç oyuklarının içerisindedir; ama bazen de bir şahin ya da sincap tarafından açılmış bir yuvayı da kullanabilir. Genelde bulunduğu konumu değiştirmez, ama yuvalama sezonu bittikten sonra etrafta dolaşabilir.
Çizgili baykuşlar geceleri yüksekten uçarak avlanırlar, ya da ağaçlar arasında alçaktan uçarak. Ayrıca gün batımı ve gün doğuşuna yakın zamanlarda da avlandıkları olur. Genelde fare ve tavşanlar gibi küçük memeli hayvanları yerler; ayrıca küçük kuşları da yerler. Kuzey Amerika baykuşları ise, özellikle yavrularını büyütürken gün içinde de avlanırlar.
Kızgın olduklarında, yılan ıslığına benzer bir ses çıkartırlar. Büyük boynuzlu baykuşlardan da ormanlarda kaçarlar.
Çizgili baykuşlar ayrıca Washington, Oregon ve Kaliforniya'daki benekli baykuşların yokolmasının sebebidir. Çizgili baykuşlar batı yakasına getirildikten sonra benekli baykuşları öldürmektedirler.
Çizgili baykuşlar (strix varia) biraz fırsatçı olup,uyanıktırlar. Kuş besleme istasyonları yakınlarında bekler; yemlenmek için buraya gelen küçük kuşları avlar.

Hiç yorum yok: