16 Ekim 2007 Salı
Amerika Tepeli Akbabası
Amerika Tepeli Akbabası (Sarcorhamphus gryphus), Güney Amerika Kondoru olarak da bilinir.
Amerika Tepeli Akbabası, Amerika akbabalarının en irileri olan kondor'ların iki türünden biridir. Güney Amerika kondoru daha çok bir dağ türü olup 7 500 -7 600 m.lik yükseklere çıkar, yani And'ların en yüksek zirvelerini dahi aşar. Fakat bu usta uçucu deniz kıyılarını da ziyaret ederek balina ve yunus balığı leşleriyle karnım doyurur veva Peru açıklarındaki kuş adalarında karabatak ve sümsük yumurtalarını yer. Arada buzağılarla kuzulara saldırdığı da olur.
Güney Amerika kondoru'nun renk tertibi çok göz alıcıdır: Başı ile boynu kırmızı, vücudunun tüyleri siyahtır. Erkeğinin başında tarağımsı iri bir çıkıntısı, tüysüz boynunun dibinde ise beyaz havdan bir yakası vardır. Uçuş tarzına bakılırsa, gözlerinin çok keskin olması gerekir. Uçucu kuşların en irisi olduğu söylenen Güney Amerika kondoru'nun açılmış kanatlarının eni 304-305 santim, vücudunun uzunluğu 102 santimdir.
Güney Amerika kondoru yuva yapmak için en vahşî ve ıssız köşeleri: Dağ zirvelerindeki kayalıkları veya mağaraları seçer. Dişisi iki iri beyaz yumurta yumurtlar. Anne ile baba sırayla kuluçkaya otururlar. Birçok Güney Amerika kondoru her akşam mağarası bol yerlerde tünemek üzere toplaşırlar. Bu kuşlar çok kere kanat ve kuyruk tüyleri için vurulurlar.
Bu büyük kuşları diri olarak ele geçirme tekniği sözde kolaydır. Güney Amerika kondorları, bir hayvan leşini, etrafı çitle çevrili dar bir sahaya bırakmak suretiyle tuzağa düsürülürler. Bu kuş bir kere yere indikten sonra, ancak epey uzağa koşmak suretiyle havalanması için gerekli hıza erişebilir, böylece çitle çevrili alandan havalanmasına imkân olmaz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder