Güvercin ve Güvercinci

9 Ekim 2007 Salı

Güvercin Tür İsimleri Tescil Ettirilecek

Bursa Avrasya Güvercin Kültürü Derneği Türkiye'de ki güvercincinslerinin tür isimleriyle tescil ettirilmesi amacıylaTarım ve Köyişleri Bakanlığı'na müracaat etti. Bursa Avrasya Güvercin Kültürü Derneği ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, tescil işlemlerinin bir an önce sonuçlandırılması için çalışmalarını sürdürüyor.


Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın isteği üzerine, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Bursa Tarım İl Müdürlüğü ile birlikte bir komisyon kuran dernek, kuşların özelliklerini belirlemeye çalışıyor. Sadece Türkiye'de bulunan 'Bursa Muradiye Döneği', 'Türk Taklacı Paçalı Baş Güvercin' ve 'Bursa Oynarı' adlı güvercin türlerinin tescil edilerek sahiplenilmesi için çalışmalarını hızlandıran dernek, bu güvercinlere başka ülkelerin sahip çıkmasından endişe ediyor.
Söz konusu güvercinlerin tescil edilmesi için Tarım Bakanlığı'na başvurduklarını söyleyen Bursa Avrasya Güvercin Kültürü Derneği Kurucu Başkanı Özcan Taşçı, başvuru tarihinden bu yana önemli ilerlemeler kaydettiklerini, artık son aşamada olduklarını söyledi. Güvercinlerin, özellikleri bakımından dünyada bir benzerinin daha bulunmaması nedeniyle birçok ülkeden talep gördüğünü vurgulayan Taşçı, bir an önce tescil edilmezse Türk güvercinine bir başka ülkenin sahip çıkabileceği uyarısında bulunuyor. Tarım Bakanlığı'nın, kuşların standardının belirlenmesi için Uludağ Üniversitesi öncülüğünde bir komisyon kurulmasını talep ettiğini, bu komisyonun çalışmaları sonunda da tescil işlemlerinin bitirileceğini anlatan Taşçı, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Bursa Tarım İl Müdürlüğü ve güvercin dernekleri temsilcilerinden oluşan komisyonun çalışmalara başladığını kaydetti. Özcan Taşçı, birbirinden ilginç özellikleri olan güvercinlerin bütün dünyanın ilgisini çektiğini belirterek şunları dile getirdi: "Özellikle taklacı güvercinlerimiz bütün dünyada güvercinseverler tarafından talep ediliyor. Amerika'da bu güvercinin kulübünü kurdular. Gurbetçi vatandaşlarımızın yaşadığı her ülkede bu güvercinler var. Almanya, Hollanda, İngiltere, Fransa gibi ülkelerde bu güvercinler büyük rağbet görüyor. Bizim tedirginliğimiz de burada başlıyor. Çünkü bu insanlar her şeye sahip çıkıyor. Daha önce bize ait olan birçok değerimizi sahip çıkmadığımız için başka ülkelere kaptırdık. Bizim kültürel değerlerimize sahip çıkmamız lazım. Bu güvercinlerin dünyada 'Türk güvercini' diye bilinmesini istiyoruz."
Bursa Oynar Güvercin Seven ve Yetiştirenler Derneği Başkanı Şahin Ersin Bulut da, kurulan komisyon sayesinde işlemlerin hızlandırılarak daha çabuk sonuca ulaşılacağını ifade etti. Bulut, Tarım Bakanlığı'nın kendilerine gerekli desteği verdiğini, güvercinlerin kendi adlarıyla tescil edilmesi için artık gün saydıklarını sözlerine ekledi. Türk dünyasına ait sayılan güvercinlerin özellikleri 'Bursa Muradiye Döneği' olarak bilinen güvercin, Osmanlı döneminden kalma paçasız bir güvercin olarak tanınıyor. Adını, Bursa'nın Muradiye semtinden alan güvercinin en büyük özelliği, gökyüzünden bir yaprağın döne döne yere inmesine benzer dönüşlerle yere inmesidir. 'Türk Taklacı Paçacı Baş Güvercin' ise, Türk dünyasının tamamında beslenen bir güvercin türüdür. Evcil olması, insandan kaçmamasıyla bilinen güvercin, 7-8 saat bir yere konmadan uçabiliyor. Bu özelliğe sahip dünyada ikinci bir güvercin yok. Çeşitli akrobatik hareketleri olan bu güvercinler, konmaya çalışırken takla atmaya başlıyor ve yukarı doğru takla atarak çıkıyor. Güvercin sevenlerin 'Sefer' dedikleri bu hareket, kuşun kalitesini de belirliyor. Bir uçuş sırasında bu hareket 20-25 kez tekrarlanır. Kuşların takla sayısı, çıktığı yükseklik gibi ölçütler dikkate alınarak yapılan yarışlar izleyicilerden büyük rağbet görüyor. 'Bursa Oynarı' diye anılan güvercin ise, çok hızlı kanat çırpması ve çok yüksekten uçması ile ünlü. Kalabalık olarak ama birbirinden bağımsız uçan bu güvercinler, çok yükseklere çıkarak bulutlarda kaybolabiliyor. Başlıca renkleri siyah kanat akkuyruk, akkanat akkuyruk ve beyaz olan Bursa ırkının 12 tel kuyruk yapısı ve kuyruküstü yağ bezesi bulunur.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

ben orhan özcan amca sözlerin güzel de bunları faliyete geçirmek lazım.lafta kalmamalı.bişeyler yapılmalı geçende türk lokumu oldu yunan lokumu etkisiz kalıyoruz.bu yüzden unların yetkili yerlere duyurmak lazım.BENCE

Adsız dedi ki...

Ben 1983 yılında bir patlama ile yaptığım ilk genç kuş sezonu başladı.
(Birincilik Ödülü 1.430 Racing Pigeons)

Ne yarış güvercinleri benzersiz kılan, bizim aile yılda, birçok yarış güvercin gibi fanciers için, biz Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Belçika genelinde, güvercinler vardı ve Hollanda olduğunu. Daha sonra, ilk 90's, ben güvercin yarışlarının altı en iyi çifti sadece doğurmak karar verdi.

Bazı temel bir etki oluşturdu güvercinler Racing:

85 LOLF 588 BB Ed Hinterlong değildi. Ise ilk güvercin ırkı nakliye Ben 1983 yılında Ed araya geldi. Ben kulübe götürdüler güvercin antika bir saat oldu ve kullanılamaz olabilir, bu nedenle Ed bana bir güvercin saat ödünç.

Kaspers ve Loft - Van Driel dan Cattrysse yarış güvercinler.
Genel Champion AFD. Amsterdam 1000 lofts 1974 ve 1984.
87 NL 1.774.569 M.Ö. WF SPL
87 NL 2.730.696 M.Ö. WF
87 NL 2.730.700 BBRacing Güvercin Film

John Blindu's "Kar eşleştirme off süper yarış güvercini"
88 ESM 7269 BB SPL WF

Marty Ladin ve loft gelen güvercinler Yarış
84 FRC 2310 M.Ö.
89 FVC 1047 BB
95 FVC 1364 BB

Yarış Güvercin 90 Orjinali Michel Delen ve benim çatı katında sadece karanlık kontrol güvercin den 6.129.259 Belg. Bu güvercin söz sadece çünkü, fakat bu güvercin de yavaş yavaş tüm mavi bar ve mavi ekose desenli değişen sorumlu olduğunu güvercinler yarış kazanma nesiller üretilen mevcut karanlık kontrol güvercin ailesi yarış hakim.

Bir keresinde bir heyecan güvercin bana gelen güvercinler yarış kazanılmış oldu meraklısı bir telefon aldı. O Henry Sadewater, yarış güvercinleri kademeli olduğunu söylemek beni çağırdı ve o zaman Henry yarış güvercinleri onun benden Henry burada onları kazanılmış vardı ve sordu ki onlar hız güvercinler kazanılmış vardı sınıflandırılır.