Güvercin ve Güvercinci

20 Eylül 2007 Perşembe

Annesi Olmayan Güvercin Yavrusu

Arkadaşlar size ilginç gelebilecek bir durumu anlatmak istiyorum:

Yaklaşık iki ay önce mezattan bir çift miski almıştım. Erkek ve dişiyi ayrı ayrı aldım. Dişi'ye 90 YTL, erkeğw 40 YTL ödedim. Erkek biraz yaşlı ve hantal, sanırım bu yüzden daha ucuza verdiler.
Türkiye'nin diğer yerlerinde fiyatlar nasıl bilmiyorum ama ben bildiğim ve vakit ayırıp gidebildiğim tek yer Tuzla'daki Kuşçular Derneği' idi, orada yapılan açık arttırmadan aldım.

Neyse, kuşları aldıktan 3 hafta sonra yumurtladılar. Yumurtalara değişerek, genellikle gündüz erkek gece dişi güzelce yattılar. İlk yumurtadan yavru çıktığı gün tatail için şehir dışına çıkmam gerekti, 4 gün sonra döndüğümde ikinci yumurtadan henüz yavru çıkmadığını gördüm. Üzerinde belli belirsiz çatlamalar vardı. Yumurtaya hafifçe vurarak, biraz daha çatlattım. Birkaç gün daha bekledim, yine çıkmadı. Yumurtayı aldım altlarından, baktım içi doluydu ama canlı değildi. Sanırım bu yavru yumurtadan çıkamadı.
Mutlu miski çiftimiz diğer yavruya çok güzel bakıyordu. Ancak ben bu dişinin uçuşunu çok merak ediyordum. Yavru 5-6 günlükken. "Tam zamanı, yavrusu varken bir yere gidemez, buraya alışır, sonra rahat rahat uçururum" diye düşünerek dişiyi diğer kuşlarla beraber saldım.

Kuş iyi uçan bir kuş tabii anında tak tak tak yükseldi, diğerleri ile beraber uçmaya başladı. Çok yüksek uçan mardinlere katılamadı çünkü yuvadan uzaklaşmak istemedi. Alçak uçan, ota boka konan kıytırıklara da ayak uyduramadı, kaldı tek başına. Birkaç tur attı, alçak uçanlar dama indi, o inemedi. Sonunda gözden kayboldu. Bir süre sonra karşı dama çektiğini gördüm, ve oraya indi. Bu arada benim damdaki kuşlara garga geldi ve onları dağıttı. (Kümes çatı katının terasında. Çatının tümü teras değil. Beşte biri teras, geri kalan normal kiremitli çatı.Yani kuşlar önce çatıya, kiremitli bölüme iniyorlar. Sonra çatıdan kümesin olduğu terasa iniyorlar. 2 m yükseklik var.)

Dişi kuş uzun süre seyretti, kümesi ve diğer kuşları görüyordu. Ama hava kararmadan biraz önce kalktı benim çatıya uğramadan tam ters istikamete doğru döndü k.ç.nı gitti.
Hava karardı, tüm kuşlar kümese girdi bizim dişi kuş elbetteki yok ortada.
"Biraz takılır, yarın döner. Karnı tok, yavru bakıyor diye sürekli yem-su veriyorum. Açıkınca gelir." Diye düşündüm.
Ertesi gün sabah erken saatten itibaren kuşları hep dışarda tutttum. Bizim dişi kuş dönerse kuş görsün diye. Akşam yine hava kararmasına yakın kuşları kaldırdığımda, o da geldi, karşı dama kondu, kümesi ve diğer kuşları seyretti. Sadece bir kere çok çok hızlı bir şekilde kümesin olduğu bölüme pike yaptı (çekme, takla vs. yok sadece çok yakın geçti). Sonra bastı gitti.
Aradan 1 haftadan fazla zaman geçti dişi kuştan haber yok. Sanırım eski yuvasına döndü artık.
Yavruya ne mi oldu ?. Babası bakıyor. Sürekli yediriyor, koruyor. Yavru yavaş yavaş tüylenmaye başladı, rengi ortaya çıkıyor. Ama yeme düşmesine daha 10 gün var herhalde o yüzden korkuyorum. Baba ne kadar besleyecek merak ediyorum.
Gelişmeleri yazacağım..

25 yorum:

Admin dedi ki...

Yavru yeme düştü!
Birkaç gündür yuvanın dibine koyduğum yemlikten yemeye başlamıştı.
Bugün dışarı çıkardım. İlk defa yuvasından dışarı çıkmış oldu. Gücü var aslında ama şimdiye kadar yuvayı hiç terketmemişti. Kenarları yüksek ve yuvarlak, şu plastik yuvalardan. Sanırım çıkarsam bi daha geri giremem diye korkuyordu.
Yarım saat falan güneşin altında bıraktım. Babasıyla beraber takıldı. Babası aynı ilgi ve alakaya devam ediyor. Yavru henüz su içmeyi öğrenemedi. Baba sürekli yediyor.
Resmen büyüttü yavruyu. İlk defa öksüz bir kuş büyüdüğünü gördüm. İnşallah hastalanmadan devam eder. Sağ salim uçtuğunu da görürüm.

enverkadir dedi ki...

yha ben bir kuş aldım eve getirdim ertesı gun bı baktımkı bır tane yumurtası var neyse aksam oldu bır yumurta daha aradan zaman gectı yumurtalardan kuslar cıktı anne kusu tek aldıgım ıcın cıftı yok anne kuş ıkı yavruyada bakarmı acaba? simdiden teşekkur edıyorum

Admin dedi ki...

üzülerek söylüyorum ama benim tecrübelerimde gördüğüm, dişi güvercin o yumurtalara yatmayacak ve yumurtalar ölecek. Bu yavrular çıkmış olsa de değişmiyor... Erkek olmadan dişi güvercin yumurtalara ve yavrulara bakmıyor. 2 gün sonra kalkacaktır. Erkek, baba güvercin biraz daha insaflı oluyor. Yumurtalara tek yatmıyor ama yavrular çıktıktan sonra giden annenin yokluğunda yavruları büyütüyor.
Benim sana tavsiyem eğer mümkünse yumurtaları başka bir çiftin altına sürmen olacaktır.

Adsız dedi ki...

ben ne güvercin bakarım ne güvercinden anlarım benim sorunum yaban güvercinin birisi gelmiş bizim balkona yuva yapmış buda yetmez gibi yumutlamış iki tane yavru çıkarttı 1 hafta sonra ortadan kayboldu şimdi yavrular ortada kaldı bende çok üzülüyorum onları nasıl büyütebilirim acaba ne versem yerler

Adsız dedi ki...

arkadaşlar önemli olan dişisi yok erkeği yok yumurta etmiş değil öle kuş var yumurtasının üstüne oturmuyor yumurtayı bozuyor öle kuş var.ki yavrusunun yanından ayrılmıyor hep onlarla tekte olsa bile o kuşun asilliğine bağlı ...

aspirin dedi ki...

hocam merhaba benim 5-6 haftalık güvercinim var fakat birtürlü ayakları üzerinde duramıyor ne yapmam lazım acaba?

aspirin dedi ki...

hocam merhaba benim 5-6 haftalık güvercinim var fakat birtürlü ayakları üzerinde duramıyor ayakları iki yana ayrılıyor ne yapmam lazım acaba?

Adsız dedi ki...

Bir yaban güvercini balkonumdaki saksıya 2 yumurta yaptı. Yumrutalardan biri hala duruyor ama diğer yumurtadan yavru 20 Temmuz'da çıktı. 2 gün öncesine kadar anne ya da güvercin yavruyu besledi. Ancak yavru kuşum dün bulunduğu saksıdan balkona geçmiş. Önce uçmaya laışırken düştü diye düşündüm. Sonra oğlumla birlikte balkondaki tüm saksıların önüne arkasına baktık, bir saksının kutusuna saklanmış bir şekilde bulduk. Ne yapacağımızı bilemedik. Elleyince anne beslemez dediler. Alıp geri yuva olarak kullanduğı saksıya koyamadık. Neyse dün gece anne yine balkona gelip eski yuvalarına yattı. Bu arada yavru beslemiştir diye düşündüm. Balkonumda fazla sayıda bitki var ve neredeyse adım atacak yer yok. Bu gece anne kuş gelmedi, yavruyu da aramama rağmen bulamadım. Hava kararmış olduğu için bir zarar vermemek amacıyla saksıları kaldırıp çevreyi iyice araştıramadım.

Şimdi bu yavru umarım yarın sabaha kadar ölmez ve ben onu bulabilirim. Nasıl besleyip uçmayı öğreninceye kadar evimde misafir edebilirim? Lütfen yardım...

Adsız dedi ki...

MERHABA
evimizin balkonu açıktı. sadece 7 saat evde yoktuk. eve geldiğimizde birde ne görelim. koltuğumuzun üzerinde ağaç dalı ile bir güvercin yumurtası. yanında annesi. biz çığlık atınca güvercin balkonun kapısından uçuverdi. bizde güvercin yumurtasını balkona koyup annesinin gelmesini bekledik. şuan yazarken bile bekliyoruz. galiba daha gelmez. ilk kez öksüz bir güvercinin büyüdüğünü göreceğim.
İYİ GÜNLER...

Adsız dedi ki...

Benim guvercinlerim var 2 yumurta yapti. Ama ben arkadascan 7 gunluk yumurta daha aldim guvercinlerim 3 yumurtayi cikarta bilirmi :)

Unknown dedi ki...

Merhaba 12 adet güvercine aldık 1ay önce ikisinin yavru ve yumurtaları var bugün saldik 10 tanesi uctu gitti. Onlarin yumurtalarini yatan baska annennin altina koysak bakar mi

Adsız dedi ki...

Balkonumuza bi güvercin yuva yaptı . 1 tane yumurtası oldu bi hafta geçti . bu yumurtadan yavru çıktı . bide baktık bi tane daha yumurtası olmuş . yavru büyümeye başladı ilk hafta annesi baktı ama bi daha gelmedi. Sonradan çıkan yumurta yuva yaptığı yerden kaymış . ama hala duruyor. Yavru ise annesi olmadığı için usuyo diye düşünüyoruz yağmur falan yagiyor bide doğan yavruyu içeri aldık . ne yer ne içer nasıl bakarız yardım edin lütfen.

azra dedi ki...

merhaba anne iki yumurta yaptı birini sabah diğerini akşam bayağı zaman geçti ve yumurtanın biri az bişey çatladı. ama çatlaması gereken zamandan çok sonra çatladı bende çok az bişey çatlattım ve içi gözüktü ağzı falan gözüktü neyse içinden çıktı annesi ona bakarmı çünkü yardım etmek için biraz elledim.

Unknown dedi ki...

Benimde kapalı balkonuma güvercin iki tane yumurta yaptı yavrular yumurtadan çıktı 1 haftalıklar anne ve baba ortadan kayboldu lütfen yardım edin nasıl beslerim onları hiç anlamıyorum güvercin beslemekten çoook ufaklar ve titriyorlar :(((((

Unknown dedi ki...

Bendede ayni skinti var arkadaslar bilgisi olan varsa cevap yazabilirmi. Ne anne guvercin geliyor ne baba yavrular birkac gunluk. Kedi yemis olabilir diye dusunuyorum.

Unknown dedi ki...

Guvencin yavrusu annesi yoksa başka çift bakarmi eğer yavrusu olsa bile başka yavru kabul ettermi

Unknown dedi ki...

Arkadaşlar evin üzerinde sokak güvercini vardı yumurtlamisti 2 gün sonra baktım annesi girmiş aldım yumurtaları ısıtmaya çalışıyorum şimdi diyelimki isittim. Yavrular çıktı nasıl besliycem

Unknown dedi ki...

Annesi babası yok yavru 2tane yumurtadan çıkınca nasıl beslerim yardım Arkadaşlar yaşamasını istiyorum

Unknown dedi ki...

Bende yumurta buldum kendim çıkarmayı denicem nasıl besleyebiliriZ BISEY BULDUYSAN YARDIM EDERMISIN

Unknown dedi ki...

Yavru bi güvercin buldum kedilerin elinden aldım meleğimi. Yumurta ve Mısır yedirdik zorla. Kanadı kırık uçamıyor ne yapmalıyım lütfen acil

Soya dedi ki...

2 hafta önce çift güvercin aldım ve bügün yumurtaları var ama ben mecburen yerdegişimi yaptım yumurtaya yatırmı merak ediyoru teşekkürler

Soya dedi ki...

2 hafta önce çift güvercin aldım ve bügün yumurtaları var ama ben mecburen yerdegişimi yaptım yumurtaya yatırmı merak ediyoru teşekkürler

Soya dedi ki...

Hocam 2hafta önce bir çift güvercin aldım bügün 1 yumurta gördüm ama yuva degişimi yapmam gerkliydi ve yaptım gündüz acaba yumurtaya yatarmı bilginiz. Benim için önemli tş

Unknown dedi ki...

Bu saat oldu uyku uyuyamadim ..lütfen yardımcı olun.bende de aynı sorun.😢kaç saattir ortada yok lar.yavrular yanyana sokulmuş yatıyorlar.nasil beslenir, ne yapılır bunlara? Ikiside çok cok küçük.avuç içini ancak doldurur.ne yapmak lazim Allah aşkına biri yardımcı olsun.

Unknown dedi ki...

Merhaba arkadaşlar benim arkadaşım bana bir çift kuş hediye edecek. Ama kuşların altında yavruları var. Acaba getirirse kuşlar yavrularına benim kümesdede bakmaya devam ederlermi