Güvercin ve Güvercinci

25 Eylül 2007 Salı

Kokulu gelincik (güvercin düşmanları)


Güvercin düşmanlarını tanıyalım diye Gelincik çeşitlerine bir girdik, çıkamıyoruz :). Amma çok çeşidi varmış. Hayvan ansiklopesine tekrar teşekkür ederiz. Yazılar içersinden arada bir link vermem koşulu ile kullanmama izin verdiler.

Kokulu gelincik (Mustela putorius), gelincik ailesinin gerçekten evcilleştirilebilmiş tek üyesidir. Bu hayvan bir sokak kedisi büyüklüğündedir ve bol tüylü bir kuyruğu vardır. Sarımsı gri renkteki güzel ve yumuşak kürkünün arasında siyah uçlu tüyler bulunur.Kokulu gelincik evine düşkündür.
İni, bir su kıyısındaki veya kayaların arasındaki bir deliktir. Kokulu gelinciğin, ininin dışında bir helası, rahat ve ılık bir yuvası ve buradan, daima dolu kilerine giden bir tüneli vardır. Bu kilerde, avladığı kuş, fare, tavşan ve sürüngen gibi hayvanları depo eder. Bir kokulu gelinciğin kilerinde elli kurbağa ve kara kurbağası bulunmuştur. Bunların hepsi canlıydı, fakat beyinlerinden ısırıldıkları için felce uğramışlardı.
Mart ve nisan kokulu gelinciğin flört zamanıdır. Kırk gün sonra dünyaya gelen yavrularla anneyle babanın ikisi de ilgilenir. Yavrular birçok hayvanlarmkiler gibi çıplak, kör ve âciz olarak doğarlar. Gözlerini yirmi bir gün sonra açarlar.
Yavru kokulu gelincikler ancak altı haftalık olunca dış dünyaya adımlarını atarlar. Hareketi severler, ılık güneşte oynar ve birbirlerinin etrafında dans ederler. Fakat en ufak bir tehlike belirtisi karşısında birbirleriyle çarpışarak ve yerlerde yuvarlanarak inlerine koşarlar. Bu hayvanların hayat süresi dokuz veya on yıldır.
Kokulu gelincik, köpeklerin hücumuna uğrayınca veya çok fazla korkunca, kokarca gibi, kuyruğunun tabanındaki misk bezlerinden pis kokulu bir salgı püskürtür. Fakat gelincikle kimya harbine girişmektense kaçmayı tercih eder. Esaret hayatındaki kokulu gelincikler'de pis kokuya pek raslanmaz.
Kokulu gelincik avları: Kokulu gelincik avları elli yıl kadar önce İngiltere'nin kuzeyinde en gözde sporlardan biriydi. Özellikle mehtaplı gecelerde köpek sürüleriyle girişilen koşu 10 - 12 kilometre boyunca devam ederdi.

Hiç yorum yok: