Güvercin ve Güvercinci

22 Eylül 2007 Cumartesi

Fossalar

Gelincik Türlerinden Fossalar:
FOSSAlar eskiden öylesine yırtıcı diye nam salmıştı ki, var olan tek türü vahşî anlamına gelen «Cryptoproeta feros» diye adlandırılmıştır. Bu keskin pençeli kedimsi hayvanların arada koyanlara ve yavru sığırlara saldırdıkları duyulur. Madagaskar yerlileri ise onları, kümeslerine yaptığı baskınlardan tanırlar. Fakat fossa'nın arslan ve kaplan kadar kana susamış olduğuna inanmamalıdır.
Fossa, etoburların en garip üyelerinden biridir. Birçok alt türleri olan bu tür gelincik kedi ailesi ile gerçek kediler arasında bir köprüdür denilebilir. İnce vücudu, kızıl kahve veya kahvemsi gri renkte sert ve kısa tüylü bir kürkle kaplıdır. Bacakları kısadır, vücudu da ince olduğu için, çok uzun gözükür. Hayvan aslında, hemen yarısı kuyruk olmak üzere en çok İSO santim uzunluğunda olabilir. Pençeleri iğne kadar sivri ve kendininki gibi kavislidir ve yine kendininki gibi içeriye çekilebilir ve dışarı çıkarılabilir. Fossa yerde ayak tabanlarının üzerinde yürür, halbuki kedilerin, ayak parmaklarının üzerinde yürüdüklerini daha sonraki bölümlerde göreceğiz.
Güzel ağaca tırmanan çevik fossa, Madagaskar'ın doğusundaki yağmur ormanlarında olduğu gibi, adanın batısının daha kurak ormanlarında da yaşar. Buralarda kuşlarla maki' leri avlar. Daha çok geceleri hareket halinde ise de, bazen sabahın erken saatlerinde ve akşamlan da ortalıkta gözükür. Çoğu zaman yalnız başına dolaşır.
Fossa, Madagaskar'ın en iri etoburudur. Bu adada büyük kedilerin yerini alır.

Hiç yorum yok: