Güvercin ve Güvercinci

25 Eylül 2007 Salı

Cüce Gelincik ( Güvercin Düşmanları)



Cüce gelincik (Mustela rixosa)
, gelincik ailesinin en küçük üyesidir. Ortalama 15 santim uzunluğundadır, ayrıca 2,5 santimlik bir kuyruğu vardır. Kuyruğunda siyah uçtan eser yoktur. Bu minik hayvanın vücudunun üst kısımları yazın biteviye kızıl kahverengi, vücudunun alt kısımları ise beyazdır. Aynı hayvan kışın biteviye beyazdır.
Cüce gelincik, avlanırken uzak yerlere yolculuk etmez. İki dönümlük arazinin içersinde dolaşır ve yeraltındaki ininden pek uzaklaşmaz. Fakat bir bölgedeki sıçanları temizledikten sonra, başka bir bölgeye geçer. Ve orada kendine yeni bir avlanma alanı kurar. Tabiî ki o bölgede de av azaunca yeni bir alan arayacağı muhakkaktır.
Cüce gelincik yeni bir yere yerleşince, ilk iş olarak göze pek görünmeyen bir köşede yerin üstünde de olabilen, fakat çoğu zaman yerin altında olan bir sıçanın yuvasına sahip çıkar ve burasını, avlarından yolduğu tüylerle astarlamaya girişir. Öldürdüğü sıçanları yuvasına taşır ve onları orada yer. Etlerini bazen yuvasına bitişik tünellerde de depo eder.
Cüce gelincik belli bir çiftleşme zamanı olmaması bakımından akrabalarından ayrılır. Yavrularını yılın herhangi bir ayında doğurabilirse de, doğum zamanı daha çok kışa veya ilkbahara rastlar. Bir batında genellikle dört, beş yavru dünyaya gelir, fakat yavru sayısının bazen ona kadar yükseldiği de görülmüştür.
Cüce gelincik'in yurdu dünyanın kuzey bölgeleridir. Bu hayvana batıda Avrupa ile doğuda Sibirya arasındaki bölgelerde raslanır. Kuzey Amerika'da ise Alaska ile Birleşik Amerika'nın kuzey kısımlarının arasında bulunur. Alaska kızılderilileri cücw gelincikin yük bir şans sayarlar. İhtiyar bir kızılderili, küçükken böyle bir gelincik yakalayan kardeşinin sonradan bu sayede «büyük bir reis» olduğunu iddia etmiştir.

Hiç yorum yok: