Güvercin ve Güvercinci

15 Eylül 2007 Cumartesi

Kanat Kenarında Açık Yara STREPTOCOCCOSIS mi ?

Kanat Kenarında Açık Yara:
Güvercinlerimden bir tanesinde (Mardin Arap, 2007 Mart yavrusu) kanat kenarında açık bir yara var. Kuş durmadan bu bölümü gagalayıp duruyordu. Doğru dürüst uçamıyor, kalkınca inemiyor, ertesi gün geliyordu.(çok oyunlu bir kuş ve en az 2 saat uçuyor).
Bu gagalamalar sonucunda sanırım yarayı patlattı ve yara artık (2 gündür) kanlı bir vaziyette. Ben bu kanlı yarayı görünce farkettim. Baktığımda çok oynanmış, sanki yayılmış bir yağ bezesi gördüm. Tam kanat tüylerinin kökü, kanadın tam kenarı. Yar dışarıdan dikkatli bakıldığında görünebiliyor. Ertesi gün yara biraz daha büyüdü...
Ama kuş rahatlamış görünüyor, çok rahat uçmaya, eskisi gibi gidip gelmeye başladı. Önce ur zannettim ama artık aşağıdaki yazıda anlatılan hastalık olmasından korkuyorum, çünkü tek ayak üstünde daha fazla durmaya başladı. Diğer belirtilerden şu anda pek göremedim. Sadece eşine karşı ilgisi azaldı. 4-5 gündür çiftleşmiyorlar.
Gelişmeleri burada yazacağım, resmini de çekip koymaya çalışacağım.

STREPTOCOCCOSIS
GENEL BİLGİLER

Güvercinlerde Streptococcus gallolyticus adı verilen bir bakterinin neden olduğu hastalıktır. Bu bakterinin değişik tipleri farklı hayvanlarda ve insanda da benzer bir hastalığa neden olmaktadır. Güvercinlerden insana ve diğer hayvanlara bulaşabilen bir hastalıktır. Bu bakımdan hastalığın teşhisi ve tedavisi dikkat ve titizlikle yürütülmelidir. Mikrobun insana bulaşması genellikle hasta kuş dışkılarının bir şekilde insan yiyeceğine bulaşması yolu ile olmaktadır. Kuşun dışkısının elimize bulaşması ve bu elimi yıkamaksızın yiyecek bir şey tutup yemek hastalığın insana bulaşması için yeterlidir. Hastalık insanda ilk başta solunum yolları sorunları olarak kendini gösteri. Daha sonra merkezi sinir sistemine yayılarak etki gösterir.
Bu hastalığın güvercinlerdeki karakteristik göstergesi eklem yerlerindeki iltihaptır. İleri aşamalarda felç ve ölüme neden olabilen bu hastalık, daha çok yavru döneminde ortaya çıkmaktadır. Genç kuşlar hastalıktan daha kolay etkilenmektedirler. Hastalığın bir diğer özelliği de Salmonella hastalığı ile birlikte seyretme eğiliminde olmasıdır.


BELİRTİLERİ

Belirtiler ilk bakışta Salmonellayı andırır. Göz kapakları, ayaklar ve kanatlarda doku yapısı değişiklikleri gözlenebilir. Özellikle ayak ve kanatlardaki eklem yerlerinde iltihaplanma ve dışarıdan görülebilen açık yaralar meydana gelebilir. Bu iltihap ayakta topallamaya, kanatta tutulmaya neden olur. Bazen bu iltihap bel kemiğinde olabilir. Eklem yerleri, itihabın oluştuğu karakteristik yerleridir. Bu durum kuşu zayıflatır ve ağırlık kaybına neden olur. Eklem yerlerindeki iltihaba bağlı olarak felçler oluşabilir.
Kuşta bir tedirginlik ve sinirlilik hali vardır. Devamlı yarayı gagalama eğilimindedir. Mikrop kan dolaşımı yolu ile 24 saat gibi kısa bir sürede bütün vücuda yayılır. Kuşun ateşi 2 ? 3 derece kadar yükselir. Kayıtsızlık başlar, tüyler kabartılır, parlak ışıktan korkma hali görülür. Nefes nefese kalma durumu ve ağzı açıp soluma gözlenir. Hasta kuşlarda yeşilimsi ve çamur gibi ishal, kusma ve kas erimesi vardır. Karın ve bağırsaklar normalden daha fazla şişkin bir durumdadır. Göğüs kaslarında apseler oluşur. Kanın rengi değişir daha koyu ve eflatunumsu bir renk alır. Bu renk karın duvarı boyunca tüyler aralanarak gözlenebilir. Bağırsak içinde ufak boğumlar oluşur. Sonunda ölüm gelir. Bu hastalıkta ölümler çok ani gelişebilir. Hemen ölmeyen kuşlar hastalığın müzmin formunu gösterirler.


BULAŞMA ŞEKLİ

Mikrop beslenme, solunum ve açık yaralar yolu ile vücuda girmektedir. Hasta kuş dışkıları ile kirlenmiş yem ve suların tüketilmesinin yanı sıra bozuk yem yemek de hastalığa neden olabilir. Salmalardaki güvercin tozunun ve dışkı birikiminden kaynaklanan gazların kuşlarımızca solunması ile de hastalık bulaşabilir. Ayrıca vücuttaki açık yaralardan hastalık mikrobunu kapmak mümkündür. Özet olarak hijyenik koşulları yerine getirdiğimizde hastalıktan korunmak büyük olasılıkla mümkündür. Hastalığın kesin tanısı kan analizi ve kadavra incelemesi ile yapılmaktadır.


TEDAVİ VE KULLANILABİLECEK İLAÇLAR

Bakteri kökenli bir hastalık olduğu için antibiyotiklerle tedavisi mümkündür. Tedavide Tetracyline ve Furazolidon etken maddeli ilaçlar kullanılmaktadır.

GEOSOL TOZ
Oxytetracyline etken maddeli bir ilaçtır. Vetaş ilaç firmasının bir üretimi olup, veteriner ilaçları satan eczane ve ecza depolarında bulunur. Ticari şekli 20 ve 100 gr?lık kavanozlar halindedir. Güvercinler için 2 litre içme suyuna yarım ölçek karıştırılarak kullanılabilir. İlaç 5 gün süre ile uygulanır.

FURAVET TOZ
Vilsan ilaç firmasının bir üretimidir. İlaç toz şeklinde olup her gramı 250 mg Neomcine ve 200 mg Furazolidon bulundurur. İlaç piyasada 20 ve 100 gramlık ambalajlar halinde satılmaktadır. Bu ilaç kombinasyonu geniş etkili bir anti - bakteriyeldir. Kanatlı hayvanlarla birlikte güvercinlerde de kullanılabilir. Güvercinlerin Stereptococcosis, Salmonella, E.Coli, Pasteurelosis ( kolera ) ve CRD gibi bakteriyel hastalıklarına iyi gelir. Güvercinler için kullanılabilecek doz, 2 litre içme suyuna yarım gram ilaç koyarak tedaviye her gün yenilenecek sularla 5 gün kadar devam etmektir.

TERRAMYCİN DERİ MERHEMİ
Oksitetracycline HCL etken maddeli ve antibakteriyel etkili bir deri merhemidir. İnsanlar için üretilmiş olan bu ilaç güvercinlerin açık yaralarında da kullanılabilir. Günde 1 ? 2 kez yara üzerine sürülebilir.



Araştıran ve Yazan : Yavuz İşçen
E.Mail : boletus@mynet.com

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Kus ucmuyuyor fazla yurumuyor