Güvercin ve Güvercinci

21 Eylül 2007 Cuma

Palmiye Misk Kedileri








Palmiye Misk Kedileri






Güvercin düşmanı hayvan türlerinden gelincik çeşitleri hakkında biraz ayrıntılı bilgi edinmeye devam ediyoruz. Buraya kadar, yerde yaşayan ve küçük hayvanları avlayarak geçinen misk kedileri'ni gördük. Asya ile Afrika'da birçok çeşitleri olan palmiye misk kedileri ağaçların üzerinde yaşar ve daha fazla meyvalarla karınlarını doyururlar. «Asya palmiye misk kedisi» (Paradoxurus), Hindistan ile Seylân'da palmiyelerin özüne düşkünlüğüyle tanınır. Bu özü, sıvının içine akması için yerlilerin ağaçlara bağladıkları kaplardan çalar.
Malaya bölgesinin «susamuru mide kedisi» veya öbür adıyla «mampalon» (Gynogale), ağaca tırmanma kabiliyetini muhafaza etmekle beraber, susamuru gibi yüzen ve balık avlayan tek misk kedisidir. Su hayvanları gibi bunun da yassı bir kafası, enli ayaklarıyla parmakları ve kaim ve sık bir kürkü vardır.
Asya misk kedileri'nin içinde en ilginci «Binturong» dur. (Arctictis). Palmiye misk kedisi'ne benzeyen bu dağınık siyah tüylü hayvanın en dikkate değer özelliği, 60 santimlik vücuduyla aynı uzunluktaki kudretli kuyruğudur. Binturong, Güney Amerika maymunları gibi kuyruğundan dallara asılabilir veya bu kuyruğu beşinci bir el gibi kullanabilir. Yurdu Assam ormanları, Filipin'ler, Sumatra ve Borneo adalarıdır. Misk kedisi grubunun tek gürültücü üyesidir. Ulumasıyla orman gecesinin sessizliğini bozar.

Hiç yorum yok: