Güvercin ve Güvercinci

12 Kasım 2007 Pazartesi

Çıt kuşları

Çıt kuşları veya (çit kuşları), derli toplu ve enerjik ufak kuşlardır. Oldukça uzun kuyruklarını havaya dikmeleri onlara şirin bir hava verir. Karatavukgillerin bu akrabalarının kanatları kısa ve uçlarında yuvarlanmıştır. Çoğunluğunun rengi, siyahımsı enine çizgiler veya yollarla süslü bir kızıl kahverengidir. Bütün türleri küre biçiminde büyük yuvalar bina eder ve bunun içme. beyaz,
kızıl kahverengi benekli, ender olarak bütün kahverengi veya yeşilimsi - mavi yumurtalar yumurtlarlar. Çıt kuşlarının asıl yurdu Amerika mn sıcak ülkeleridir, pek azı Kuzey Amerika'da, Avrupa'da ve Asya'da yaşar. Bunların hepsi son derece şen, hareketli ve enerjik kuşlardır. İyi uçuculardan olmadıkları için, hiçbir zaman fazla uzaklara uçmazlar, fakat şaşılacak derecede hızlı hoplarlar.
Kış çıt kuşu (çit kuş) (Troglodytes froglodytes), biricik Eski Dünya çıt kuşu ve Troglodytidae ailesine giren altmışı aşkın türün en ufağıdır. (10 santim uzunluğundadır). Troglodyteo yani mağara sakini terimi, bu kuşun nehir kıyılarının altındaki karanlık oyuklarda veya devrilmiş ağaçların köklerinin arasında sıçan gibi dolaşmak huyundan ileri gelir. Adından da anlaşıldığı üzere, kış çıt kuşu, Amerika'nın sıcak bölgelerinde yaşayan ailenin öbür üyelerinden daha dayanıklıdır. Bu sayede, Amerika'dan Alaska ve Sibirya yoluyle Eski Dünya'ya da geçebilmiştir.
Bu çıt kuşunun da, akrabaları gibi ahenkli ve cıvıl cıvıl bir sesi vardır. Yuvası, kapısı yanda olan yosundan bir top görünüşündedir. Kış çıt kuşu buraya noktalı 6-8 yumurta yumurtlar.
Ev çıt kuşu (çit kuş) (Troglodytes aedon) , bir tek mevsimdeki iki, üç kuluçkası için çok kere eş değiştirir. Yapılan tetkikler, bu kuşların erkeği ile dişisi arasında devamlı bir bağın yer etmediğini, eşlerden birinde üreme zoru daha önce başlayınca da eş değişikliği olduğunu göstermiştir.
Birleşik Amerika'nın birçok yerlerinde yavgın olan bu çıt kuşu, tatlı sesini hemen aralıksız duyurur. Bir günde altı bin kere öttüğü hesaplanmıştır. Küçük dallardan yapılmış yuvası oldukça hacimlidir. Bu kuşlar başka küçük kuşları bir türlü çekemezler, fırsatını buldukça onların yumurtalarını deldikleri dahi tahmin edilmektedir.
Kaktüs çıt kuşu (çit kuşu) (Heleodytes brunneicapillus), Birleşik Amerika'nın güney batısının çöllerinde yaşar. Akrabalarının çoğundan daha iridir. Tüylerinin kahverengili, grili ve koyu sarılı damalı bir deseni vardır. Yuvası, kuşun düşmanlarından emniyette olması için bir kaktüsün ya da dikenli bir çalının içine yerleştirilmiş çalı çırpıdan iri bir top görünüşündedir.

Bayağı çit (ya da çıt) kuşu (Troglodytes troglodytes), çit kuşugiller (Troglodytidae) familyasından bir kuştur.
9-10 cm. boyunda ormanlar, dere kıyıları ve parklarda yaşayan, Türkiye ve Avrupa'daki en küçük kuşlardan biridir. Kalkık kuyruğu sayesinde kolayca tanınır. Ötüşü, gür ve şakımalıdır. Rahatsız edildiğinde tıkırtıya benzer bir ses çıkarır.
Çit kuşugiller ya da çıt kuşugiller (Troglodytidae), ötücü kuşlar takımına ait bir familyadır.
Neotropik, Nearktik, Paleaarktiklerde dağılım gösterirler. Ormanlarda ve çalılıklarda görülürrler. Besinleri eklembacaklılardır. Yere yakın küre şeklinde yuvalar yaparlar. Ayrıca uyumak için de yuva yaparlar. Kısa boylu, kısa kuyruklu, kanatları kısa ve küt, burun delikleri çıplak olan kuşlardır. Gaga ince ve hafifçe kıvrıktır. Parmaklar dallara tutunacak şekilde gelişmiştir. Kuluçka sırasında erkek uyuma yuvasında kalır.

Hiç yorum yok: