Güvercin ve Güvercinci

11 Kasım 2007 Pazar

Alaycı Kuşlar ve Kedi Kuşları

Harika bir sesi olan öz-ötücülerden alaycı kuşlar aynı zamanda bulundukları bölgedeki hemen bütün kuşların, hatta kurbağaların sesini şaşılacak bir kolaylıkla taklit ederler. Bir serçenin veya kırlangıcın cıvıltısı, bir karganın gak diye ötüşü, vuippurvuil in tiz çağrısı, hatta atmacanın çığlığı sanılan sesin, bazı kereler alaycı kuş tarafından çıkarıldığı görülmüştür. Bir Yeni Dünya ailesi olan alaycı-kuşugiller in (Mimidae) otuz kadar türü vardır.
ALAYCI KUŞ (Mimus polyglottos)
Alaycı kus, alaycıikuşugillerin en meşhurudur. Usta bir taklitçi olduğu, çok dilli anlamına gelen bilimsel adından da bellidir. Yapı özellikleri bakımından öbür alaycı kuşlara benzeyen bu kuşun, şahane ötüşüne uygun düşmeyen gösterişsiz bir hali vardır: 25 santim uzunluğunda grili beyazlı bir kuş olarak tarif edilebilir.
KEDİ KUŞU (Dumeteila carolinensis)
Kedi Kuşu, da Birleşik Amerika'nın en yaygın kuşlarından biridir. Bunun en ilginç özelliği, kedi miyavlamasını andıran sinirli sesidir. Alayeıkuşugiller'in bu akrabasının kurşunî renkte tüyleri vardır, kuyruğunun altında kestane rengi bir bölge bulunur. Mimus polyglottos dan daha kuzeye çıkar.
---
Kedi kuşu, Ptilonorhynchidae, Mimidae ve Timaliidae familyasından bazı kuş türlerinin ortak adı.
* Ptilonorhynchidae
o Ailuroedus
+ Beyaz kulaklı kedi kuşu (Ailuroedus buccoides)
+ Çizgili kedi kuşu (Ailuroedus melanotis)
+ Yeşil kedi kuşu (Ailuroedus crassirostris)
+ Dişli gagalı kedi kuşu (Scenopooetes dentirostris)
* Mimidae
o Gri kedi kuşu (Dumetella carolinensis)
o Kara kedi kuşu (Melanoptila glabrirostris)
* Timaliidae
o Habeş kedi kuşu (Parophasma galinieri)

Hiç yorum yok: