Güvercin ve Güvercinci

17 Kasım 2007 Cumartesi

Karatavukgiller

Karatavukgil ailesinin kuşları harika şarkı söylerler.
ARDIÇKUŞUGİLLER de denilen karatavukgiller (Turdidae), birçok grupları olan kalabalık bir ailedir. İçlerinde sönük renkliler olduğu gibi, az da olsa parlak renkliler de vardır. Meyve yiyenleri de, böcek yiyenleri de vardır. Ağaçların üzerinde, kayaların arasında veya yerde yaşayanları bulunur. Bunların hepsi, uzunlukları 15-25 santim arasında oynayan orta yapıda kuşlardır. Gagaları hafif kavislidir. Göçücüdürler. Yavrularının sırtında ve karnında lekeler göze çarpar, yılda bir kere sonbaharda olan tüy dökme mevsiminden sonra yavruların tüyleri de büyüklerminikme benzer.
ARDIÇ KUŞLARI
Karatavukgiller'in en yaygın grubu ardıç kuşları nın (Turdus) 200 türü ve alt-türü vardır. Gagaları kuvvetli, kanatları uzun ve sivri, kuyrukları hafif yuvarlanmış veya hemen hemen düzdür.
Ardıç Kuşu (Turdus pilaris), renkli bîr kuştur. Başı ile boynunun arkası kül rengi, sırtının üst tarafı ile omuz bölgesi kirli kestane rengi, kanat ve kuyruk tüyleri siyah, gerdanı ile boynunun ön kısmı koyu pas sarısı üzerinde uzunlamasına siyah lekeli, vücudunun alt kısımları beyazdır. Gaga erkeklerinde sarı, biraz daha sönük renkli dişilerde ise kahverengimsidir. Ardıç kuşunun uzunluğu 24 santimdir. Eskiden Avrupa ile Asya'nın kuzeyinde ve ormanlık bölgelerde bulunan bu tür, son 100 yıldır bu kıtaların orta kısımlarında görülmeye başlanmıştır. Turdus grubunun bütün türleri gibi ardıç kuşu da, üzeri açık bir yuvanın içine benekli yumurtalar yumurtlar. Ardıç kuşunun, yediği meyvalar sebebiyle güzel bir tadı vırdır. Eskiden Avrupa'da çok avlanılırdı.
Karatavuk (Turdus merula), nispeten kısa ve güdük kanatlan ve nispeten uzun ve ucunda yuvarlanmış kuyruğuyle akrabalarından ayrılır. Erkeğinin rengi biteviye siyah, gagası turuncudur. Dişinin karnında siyahımsı gri zemin üzerinde açık gri lekeler göze çarpar, bu lekeler dişi karatavuğun gerdanı ile üst göğüs bölgesinde beyazımsı ve pas rengi olur. Karatavuğun da uzunluğu 24 santimdir. Karatavuk 66 derece kuzey enleminden itibaren bütün Avrupa'da, Batı Asya'da ve Kuzey Afrika'da yiyeceğin bol olduğu her yerde yaygındır.
Eski Dünya ardıç kuşlan'nın daha bir sürü ilginç türleri vardır. Bunlardan ötücü ardıç kuşu (Turdus philomelos), 22 santim uzunluğunda
gri sarı ve veyaz renkli kuştur.
Avrupanın en büyük kısmıyla Kuzey ve Orta Asya'da yaşar, göçleri sırasında da Kuzey Batı Afrika'da sık, Kuzey Doğu Afrika'da ise daha ender görülür.
Kolyeli ardıç kuşu (Turdus torquatus), yüksek dağlarda yaşar. 26 santim uzunluğundadır. Erkeğinin tüyleri, göğsündeki yarım ay biçimli enli bir beyaz kolyenin dışında, mat siyah fon üzerinde yarım-ay biçimli daha açık renk lekelerle süslüdür. Dişisi daha donuk renklidir, erkekteki beyazlıklar onda kirli bir gri renktedir. Kolyeli ardıç kuşu Avrupa'nın dağlık bölgeleriyle Kuzey Anadolu'da, Kafkasya'da ve İran' in Elbürz dağlarında bulunur.
Gerçek ardıç kuşları en tatlı sesli kuşlar arasında yer alırlar. Bunlardan Turdus philomelos a haklı olarak kuzey bülbülü denilmiştir. Karatavuk ondan geri kalmazsa da, onun şarkısı akrabalarınki gibi neşeli olmayıp, aksine insana hüzün vericidir.

Hiç yorum yok: