Güvercin ve Güvercinci

1 Kasım 2007 Perşembe

Kral Kuş


Kral kuş'un (Tyrannus tyrannus) yuvasına yaklaşan karganın veya kartalgilin vay haline. Kral kuş, tiz bir savaş çığlığı salıverdikten sonra, münasebetsizi kovalamaya girişir, bu arada devamlı yükseğe fırlar, sonra anî dalışlar yaparak daha hantal düşmanının sırtına pençe vurur. Sonunda kanatlarım kısa kısa çırparak zafer sevinci içinde yuvasına dönecektir. Kral kuş'un yuvasına kadar tırmanan insanlar da aynı şekilde karşılanırlar. Bu sığırcık iriliğindeki kuşun (20 santim uzunluğundadır). Anî saldırısından ürkerek ağaçtan yuvarlananlar bile görülmüştür.
Kral kuş, yazın Kuzey Amerika' nın doğusunda çok görülür. Kışın ailesinin öbür kuzeyli üyeleri gibi o da uçar vaziyette böcek yakalayabileceği tropikal enlemlere göç eder. Sırtı grimsi siyah, karnı ise beyaz olan kral kuş'un beyaz uçlu bir kuyruğu vardır. Başının tepesinde, gizli bir kırmızı leke bulunur.
Kuzey Amerika'da kral kuş'tan başka, serçe iriliğinde ve kahvemsi siyah ve gri renkli birkaç tiran türü daha bulunur. Bunlar birbirlerine çok benzerlerse de, ötüşleri ve davranışları başka başka olduğundan ayırt edilmeleri güç değildir. Aralarındaki bir ayrılık da yuvalarının yapımında ve şeklindedir.

Hiç yorum yok: