Güvercin ve Güvercinci

13 Kasım 2007 Salı

Karatavuklar ve Su Karatavuğu


Karatavuk
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Aves (Kuşlar)
Takım: Passeriformes (Ötücü kuşlar)
Familya: Turdidae (Karatavukgiller)
Cins: Turdus Tür: T. merula
Binominal adı Turdus merula Linnaeus, 1758

Karatavuk (Turdus merula), Kara bakal olarak da bilinir, karatavukgiller (Turdidae) familyasından tüyleri kara, meyve ve böceklerle beslenen ötücü kuş türü.

Özellikleri:
Uzunlukları 25 cm'dir. Erkeklerin gagası parlak sarı, tüyleri siyah, dişilerin gagası soluk, tüyleri kahverengidir.

Beslenme:
Çeşitli meyvelerin yanı sıra solucan ve salyangoz gibi hayvanları da yer, ancak bunun yanında darı, kanarya yemi ve kendir tohumu da besinleri arasındadır.

Dağılımı:
Avrasya'nın ılıman bölgelerindeki ormanlarda ve bahçelerde yaygın biçimde görülür. Karatavuklar Avrasya'nın dışında Yeni Zelanda ve Avustralya'da da yaşar.

SU KARATAVUKLARI» suyun altında yürüme kabiliyetleri dolayısıyle ilginçtirler. Vakitlerini, buz gibi soğuk dağ ırmaklarının veya çok kere 3 500 metreden yüksekteki çağlayanların içinde veya kıyılarında geçirirler. Su karatavuğu, sular tarafından yıkanan kayaların üzerinde dolaşırken çıt kuşununkine benzeyen şarkısını öttürür. Bu kuş avlanırken, kuyruğunu devamlı oynatır, baş önde olmak üzere suya dalar ve çok kere saniyeler süresince suyun altında kalır. Kanatları kısmen açık olduğu halde, suyun dibinde yürüyerek su kınkanatlıları, bazı sinekler, kızböcekleri ve başka su böcekleriyle beslenir. Su karatavuğu suyun yüzünde yüzerken, ayaklarını sıralayarak ilerler.
Bütün dünyadaki su kara tavukları, «Cinclidae ailesi» yapı ve renk bakımından birbirlerine benzerler. Bu kuşun vücudu, sık tüyleri sebebiyle şişman gözükürse de aslında incedir. Kuyruğu kısa, kanatları olağanüstü kısa, yuvarlak ve eni boyu hemen hemen bir, gagası ince ve düzdür. Sırtı grimsi veya kahverengimsi, karnı ve göğsü «Amerika su karatavuğu» ndaki (Cinclus mexicanus) gibi düz kahverengidir. Başka su karatavuklarında göğüs ve gerdan koyu sarı veya beyaz olabilir. Tüyleri öylesine sık ve yağlıdır ki, bu kuşlar Alaska'da sıfırın altında 40-45 dereceye dayanabilirler.
Su karatavuğu, ot ve yosundan ördüğü yuvasını, yapraklar ve kök telleriyle astarlar. Yanda dar bir kapısı olan bu kubbeli yapıt, suya yakın bir yerde: Kayaların üzerinde, köprülerin altında, hatta çağlayanların arkasındaki kaya pervazlarının üzerinde ıbina edilir. Yumurtalar beyazdır. Su karatavukları yılda üç kuluçka yetiştirebilirler. Çoğu zaman aynı yuvadaki her kuluçkada 3-7 yavru vardır.

Hiç yorum yok: