Güvercin ve Güvercinci

25 Haziran 2007 Pazartesi










GÜVERCİNLERDE bÖLGESEL öZELLİKLER
Ülkemizin batı kısımlarında taklacılar Mardin olarak bilinir.Doğudaki gibi geleneksel taklacı yetiştiricilerine bunu anlatmak bildiğiniz gibi biraz zor.Haklılarda. Belki günümüzde çoğu kuşçunun elindeki taklacılar birbirine benzeyebilir ama bu her zaman böyle değildi.Hatta günümüzde az bulunsalar bile kendi bölgelerinin özelliklerini taşıyan taklacı üreten usta kuşçulara rastlamak mümkün.
Sitenin bu bölümünde kısada olsa her bölgenin kuşlarının birbirinden az da olsa farklı özelliklerinden bahsedeceğim.Çoğu kuşçu için önemsiz bir ayrıntı olarak görülebilir ama tahminim aramızda hala bu özelliklere önem verenlerimiz var.
RESİMLER SIRASIYLA;
Sabuni akkuyruk Urfa / Dişi Sabuni akkuyruk Urfa / Erkek

İrfan BOZKURT Kaleiçi/DENİZLİ

Mardin
Bu ırkların içerisinde en irisi olmasının dışındaki farkı sadece koyu mavi,mavi,açık mavi,dumanlı arap,beyaz renklerinde olup gül ve tepe özelliklerinin olmamasıdır.

Başka bir açıdan Urfa çift

İrfan BOZKURT Kaleiçi/DENİZLİ

Urfa
Klasik Urfa'nın en belirgin özelliği kanatlarını düşük tutması(kuyruğunun altında taşıması).Kafa yapısının biraz daha köşeli olması,alnının öteki ırklara göre daha dolgun olması ve araplarında göz çevresi halkasının hafifde olsa tüysüz ve belirgin olması öteki belirgin özellikleri.Urfa Mardinle aynı renklerde gelmesinin yanında bizim"açık"dediğimiz ama Türkiye'nin çoğu yerinde Arapça"sabuni"diye bilinen rengin koyu kahverengi (morumsu) rengi göğüslüsü bir renklede gelir.Çoğu taklacı Rus ırkının atasıdır ve hala Rusya'da "Urfainski" diye kuşlar beslenmektedir.Urfayı pür halde bugün bulabilmek bayağı zor.Bazı geleneksel kuşçularda bulmak mümkün ve bence pahası biçilmez değerde kuşlar.

Başka bir sabuni Urfa / Erkek

İrfan BOZKURT Kaleiçi/DENİZLİ

Sivas
Kınalı çilli (miski),gümüş çilli (çakmaklı),ve açık (sabuni) bu şehrimizin bize armağanıdır.Çakmaklıların soyu mavilerden,sabuni ve miskinin soyu kahverengilerden gelmektedir.Sivas kuşlarının en farklı yanları öteki ırklara göre başlarının daha küçük (minyon) olmasıdır.
Performans bakımından Mardin ve Urfa'ya nazaran daha az uçar fakat daha sık oynar.Bunun yanında yere dalış seviyesi bütün ırklarımız içinde en alçak olanıdır.İyisi daldığında kuyruğunu ayaklarını yere değdirmeden bir süre yere sürüp takla kombinasyonuna başlar.Daha sık oynamasına karşın kombinasyonları (takla atıp tırmanış) Mardin ve Urfa'ya göre daha kısadır.Sivasta gülde (ön tepe) vardır.

Silik öntepe Malatya / Erkek

İrfan BOZKURT Kaleiçi/DENİZLİ

Ankara
Bütün ırklarımızın en küçüğüdür.Vücudu,kafası ve kanatları dahil.Ankara gümüş ve kahverengi renkleri dışında her renkte gelir fakat her zaman renk kirlidir.Kirli olarak rengin canlı olmamasını kastediyorum.Maviler yabani güvercin mavisi gibi koyu ve sisli mavidir.Araplarsa hiç bir zaman koyu arap olmayıp daha açık renktedir ve kanatlarındaki şeritler (mavilerde olduğu gibi) siyah rengin altında bellidir.Bunun nedenide genetik olarak gerçek arap olmayıp çok koyu maviden gelmeleridir.Bu kuşların birbirine vurulmasıyla koyu mavi elde edilmesi normaldir.Limon, portakal, şeker ve kırmızılar her zaman grimsi (kül rengine yakın) bir renkle kaplıdırlar.Bu dört renkten birisine sahip olan bir Ankara kuşunun hiç bir zaman kuyruk ve kanat uçlarının süt beyaz olmaması ve grimsi bir beyaz olması lazımdır.
Ankara'nın en önemli özelliği ise performansıdır.Öteki ırkların aksine taklalarının arasında çok az zaman vardır ve çok daha sıkı takla atarlar.Her takladan sonra hafif (çoğu zaman dikkati çekmeyecek kadar) bir yükseklik kaydedip tırmanışa çıkar. Tırmanışı öteki ırklara nazaran biraz daha kısa fakat daha fazla kombinasyonla (her takla atıp tırmanışa bir kombinasyon dersek) doludur.Damarı sert olanlar delicesine takla atar ve kısa bir süre uçurulmayınca tutulur (takladan uçamamak).Oyunlarının sertliği ve klasik fiziği ile benim en favorim olan ırktır.

Öntepe arap Ankara çift

İrfan BOZKURT Kaleiçi/DENİZLİ

Antalya
Maalesef günümüzde Suriye ve Irak dışında bulunmayan bir ırktır. Selçuklular zamanında bu ülkelere tanıtılmış fakat zamanla Antalya'da başka şehirlerin kuşlarıyla kırılarak ortadan kalkmıştır.
Bu ırk ötekilere göre daha dar bir göğüse sahip olup bacakları ve boynuda oldukça uzundur.Özelliği renklerinin canlılığı (her renkte gelir) ve güllü (ön,arka ve çift tepe) gelmesidir.Performans konusunda iddialı değildir.Kümese doğru dalıp çıkma özelliği yoktur.Urfa gibi ötekilere nazaran daha hızlı ve yalnız uçmayı tercih eder.Yüksekte uçar ve havada oynar.

Çakmaklı akkuyruk Mardin / Erkek

İrfan BOZKURT Kaleiçi/DENİZLİ

Diyarbakır
En toplu,bacakları ve boynu kısa olan ırkımızdır.Vücut yapısı önden bakınca bir"O" yerine basık bir elips şeklindedir.En güzel renklere sahip olmanın dışında paçalarıda bütün ırklardan daha uzun olup gülleri öteki ırklara göre daha gelişmiştir.Tabak güllü denilen ön tepe bu ırka mahsustur.Arka tepe bir yanaktan ötekine uzanıp öteki ırklarınkinden daha yüksek olmasının dışında bazen uçları öne doğru hafifçe kıvrılır. Performans konusunda Diyarbakır pek iddialı değildir.Bu şehrimize Türkiye'nin güvercin başkenti diyebiliriz.Güvercin kültürümüze bu kadar katkıda bulunan belki başka bir şehir yoktur.Sadece Diyarbakır'ın Türkiye'nin tamamından daha fazla güvercin ırkı vardır.Bunun yanında ense ve göğüs gülünü,kiremit kırmızı ve sarı renklerinide bu şehrimize borçluyuz.

Öntepe beyaz Antalya / Erkek

İrfan BOZKURT Kaleiçi/Denizli

Çorum
Çoğunlukla kaplan renkleriyle gelen bu ırkımız çorum dışında pek rağbet görmemiştir.Bunun büyük nedeni renk bakımından pek çekici olmamasıdır.Bu bir yana şimdiye kadar gördüğüm en iyi performanslı kuşların içindedir.
UĞUR KURT GÜRSU
Turkish Tumblers

Miski çakmaklı Mardin / Erkek

İrfan BOZKURT Kaleiçi/DENİZLİ
Takla sonrası çatıda miski çakmaklı Mardin

İrfan BOZKURT Kaleiçi/DENİZLİ



http://www.geocities.com/denizli_guvercinleri/takla.htmL adresinden alınmıştır.

Hiç yorum yok: