Güvercin ve Güvercinci

18 Temmuz 2009 Cumartesi

Güvercinlerde Sallabaş Hastalığı


Güvercinlerde görülen en tehlikeli ve bulaşıcı şiddetli salgın hastalıklardan bir tanesidir.
Haslığın bilimsel adı Paramyxovirüs Newcastle 'dır. Yalancı veba virüsüne çok benzemektedir. Başka kuş çeşitleri için çok de Diğer kuşlar için hastalık yapan madde veya mikroorganizma değildir.Ancak güvercinlerde ciddi rahatsızlıklara sebep olur.

Sallabaş Hastalık Başlangıcı:
Güvercinler hasta olmasından birkaç gün sonra burun, boğaz, göz ve dışkıdan virüsü etrafa yaymaya başlarlar.
Hastalığın kuluçkada kaldığı süre 3 gün ile 21 gün arasıdır. Yaklaşık 4 hafta sonunda güvercinlerin %30 u hastalığı atlatabilir.
Sallabaş Hastalığın Semptomları
İshal, zayıflama, az yeme, çok fazla su alımı hastalığın başlıca belirtileridir. Her iki ayakta da felç, ürkeklik, buynun eğilmesi, denge kaybı, devrilmek, geri geri gitmek görülür. Güvercinlerin çoğu ölür.
Sallabaş Hastalığının Tanımı
Virüs özellikle tam teşeküllü laboratuvarlarda, ölü kuştan alınan beyin ve böbrek parçalarından tanımlanır. Kuştan, hasta olduktan 2 hafta sonra alınan kan örneğinde antikor kanıtları görülelebilir.
Hastalığın Tedavisi
Diğer tüm viral hastalıklarla birlikte, hastalığa yakalanan güvercinler için etkili bir tedavi yoktur. Sürüden birinin bu hastalığa yakalandığından şüpheleniyorsanız, hastalığın yayılmasını önlemek için 'tüm' güvercinlere koruyucu aşı uygulanabilir. Görünüşte hasta olan güvercinler diğerlerinden uzaklaştırılmalıdır ve aşılanmamalıdır. Çünkü virüsü yayarak sürünün kalanını aşının koruyuculuğu elde edilene kadar diğerlerini de riske sokar.
Savunma sistemlerini güçlendirmek için livimum ve vitamine b12 ile destek tedavi uygulanmalıdır.
.
Boyun Dönmesi Hastalığı Belirtileri
Güvericin aşırı su teketmeye başlar.
Dışkısı ishalden öte su gibidir.
Ayakta iken denge sağlamakta zorlanır, denge sağlayamaz.
Aşırı bir panik ve korku hali gözlemlenir.
Boynu dönmeye başlar.
Yem yerken yemi bir kerede tutturamaz, kenarına ibik vurur.

İnternet üzerinde sallabaş ve boyun dönmesi hakkında bahsedilen bazı tedavi yöntemleri;
- Fortalyt Isimli Ilacin 7 Veya 14 Gun Boyunca Icme Sularina Katilmasi (Gunluk Temiz Su)
- kafayı çekip kıtlatma güvercinin 5 ay sonra iyileştiği görülmüş.
- Dörtde bir Supraydin vitamin tablet günlük verildiğinde 7 gün i çinde çok fark edecek ve zamanla eski haline gelecektir. Salmomix isimli sallabaş hastalığı için kullanılan ilacın bileşime bakarsanız neredeyse tamamı vitamindir.
- Ensesindeki tüylerini çekmek ve açık havada kalmasını saglamak.
- Ense tüyünü çekip boynunu keserek bıraz kanı akıtmak yöntemiyle 1 ayda düzelme gören çok arkadaş var.
- Hastalık yeni başlıyorsa EPTANTOİN adlı ilacın dörde bölerek hergün yutturulması. Üç tane sallabaş güvercinin bu ilaçla düzeldiği gözlemlenmiş.EPDANTOİN isimli tablet tüm eczanelerde satılmaktaymış, güvercinlere eziyet etmek yerine bu ilacı hergün çeyrek veren arkadaşların büyük oranda iyileşme sağladığ bilinmektedir.
- Gentamin adlı ilacın çok iyi olduğu söyleniyor. 4 gün süresince eşit oranda gentamin ve depomin (2ccsuyuna +depomin vitamin 2cc). 14 gün sonunda iyileşme görülmektedir.

"Kuş sallabaş oldu diye kuşun ense kökünden tüy yolmanın yanlış olduğu, kan akıtma yönteminin sadece kuşa eziyet olduğu konusunda ben de henfikirim."

"Neo Teramisin '' isimli ilacı alıyorum.bu ilacın bir kaç çeşidi var ben sarı jelatinli toz olanı olıyorum.sonra bu ilacın bir kısmını tarif edildiği gibi iki litre suyun içine 3 çay kaşıgı olmak üzere karıştırıp çalkalıyorum.sürekli kuşlar bu su ile besleniyor.ilacın bir kısmını nemlendiriyorum,hamurdan daha katı hale geldiğinde hergün günde üç kere mercimek tanesi büyüklüğünde yutturuyorum.sonra sallabaş olan kuşu sık sık elime alıp kafasından ( kulagının oladuğu yerden ) tutup yavaş hareketlerle südürüyorum,taki hayvanın boynundan çıt çıt sesleri gelene kadar,sonra kuşun boynunu saga sola yatırarak ovalıyorum.boynuna 5-10 dakika kadar masaj yapıtıktan bir süre sonra elimle kanat çırptırıp uçabileceği en uzun mesafeye kadar antrenman yaptırıyorum.bu olay benim gunde sadece yarım saatimi alıyor.saatlerce kuşlarla vakit geçirdiğimizi düşünürsek kuşumuza ayıracagımız 30 dakika hiçbirşey.bu yontemle 15 gun sonra kuşta gozle gorulur duzelmeler olacak eger tedavi bundan sonra yarım bırakılmaz ise mutlaka sonuç verecektir."


Sallabaş (Salmonella , Dönbaş ) hastalığı ile ilgili yukarıdaki bilgilerde de kaynak olarak kullandığım bir tartışma var, ziyaret etmenizi öneririm. Buraya tıklayabilirsiniz. Katkıda bulunan arkadaşlara çok teşekkürler.

-

Not: Sallabaş sözlüklerde "başı durmadan sallanan" olarak açıklanıyor. >> sallabaş.
kafayı cevırıyorlar dengeyı kuramıyorlar .
"Sallabaş olan güvercin bir daha iyileşemez, iyi olmaz düzelmiş gibi olur ama bu hastalıkta mikrop kuşta ölünceye kadar kalir yani diğer kuşları da hayati tehlike altina sokar. Tek çare, zor ve acı ama kuşu ortadan kaldirmaktir. Çünkü hata olan bir güvercini kurtarmak uğruna bütün biğer kuşları hasta etmek olasılığı yüksek. Arkadaşların söylediği gibi sarımsak yedirmek biraz iyi gelebilir ama kesin çözüm değildir. Paremekso yani sallabaş kuşun beynine giden bir damarın tıkanmasi nedeniyle oluşmaktadır. Bu damar tıkanması ise kuştaki kanın normalden koyu kıvamda olması nedeniyledir. Sarımsak kanı sulandırarak kan dolaşımını ve dolayısıyla kuşu rahatlatır. Ama bu geçicidir, kuş kesinlikle iyileşemez duzeldi diye düşünerek sevinirsin, uçurursun ama uçtuğunda kuş daireler çizerek uçar yani hiçbir işe yaramaz."

12 yorum:

Admin dedi ki...

Bugün itibari ile kümeste son durum:
1 aydan fazla zaman geçti. 21 güvercinden 3 tanesi ilk 3 günde öldü. Bunlardan bir tanesinin 2 haftalık yavrusu vardı. Yavruların ikisine birden baba bakamaz diye çok kötü durumda olan bir tanesini ben gözden çıkarttım. Baba iyi durumdaydı. Hastalık belirtisi olanları ikiye ayırdım, çok kötü olanlar ve biraz daha iyi olanlar... Çok kötü olan 4 taneden 1 tanesi hala yaşıyor. Başı boynu hala çok kötü dönüyor, ancak yem yiyebiliyor ve hayatını tek başına devam ettirebiliyor. Hala onu karantinada tutuyorum.
Diğerleri çok iyi görünüyorlar ama kümes eski kümes değil, bir hastalık durumu hissediliyor. Birkaç gündür kuşları uçurmaya tekrar başladım, bazıları yavaş yavaş eski günlere dönecek gibi görünüyor.
Hiç hastalık belirtisi göstermeyen bir çift vardı, yumurtalarından yavrı çıkmamıştı. Şimdi tekrar yumurtladılar. Sağlıklı görünüyorlar. Diğer iyileşenlerden dişi olanlar kendini toparlayamadı sanırım, yumurtlama hareketleri yok. Erkekler genelde iyi, dişiler daha kötü. Ölenler de genellikle dişi idiler.
Küçük yavru çok iyi durumda, babası güzel baktı, boynu çok dönüyordu. Şimdi hastalıktan iz yok.
Çok yoğun tedavi yaptım, vitamin iğnesi, haplar vs... yukarıdaki tüy çekme ve kan akıtma dışında bahsi geçen tüm tedavileri uyguladım desem yeridir...
Kuşların bir tanesi hariç, hepsi bir arada.. Bakalım geçen günler ne gösterecek.??

Unknown dedi ki...

arkadaşım, sokakta bir güvercin buldum, yaralanmış sandım,çırpınıp duruyor uçamıyordu. veterinere götürdm, vitamin verdi. başı dönmüş dedi. napıcam ben bu hayvanı şmdi sokağa da bırakamıyorum ölecek diye. vetin verdiği vitaminleri içerse iyileşip uçabilir mi, ne yapıcam ben şimdi, nolur bir yardım etsin.

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Bilgilendirici yazınız için teşekkür ederim.

Benim kümesimde yaşlı güvercinlerden bir tanesinde boyun dönmesi var. Yaklaşık 2 yıldır aynı durumda. Yem yemesini engellemiyor. Yavruya kusabiliyor ve büyütebiliyor. Geri geri gitme problemi yok. Sadece boynu dönük. Şükürler olsun ki kümesteki diğer güvercinlere de bulaştırmıyor. Yine de iyileşmesini istiyorum. Eskiden ağzından zeytinyağı ve bir iş sarmısak verirdik. Bir süre sonra düzelme görürdük. Bu güvercinde bu yöntemleri denemedim. Bir arkadaşım da çok ilginç bir tedavi uyguluyor. Hayvanın kulaklarına birer damla gazyağı damlatıyor. 3-4 haftalık bir süreç içerisinde hayvanın kafasındaki iltihaplar dışa vuruyor ve boyun dönmesi iyileşiyor. Şahsen tanık olsam da ben güvenemiyorum çünkü sözünü ettiğim güvercin kümesimde soyunun son temsilcisi. Bir çok yavrusu kupaya oynadı. Kaybetme riskini göze alamıyorum.

Sevgilerimle,
Suat

Adsız dedi ki...

arkadaş sen menejit hastalıgıyla karıştırdın bu hastalıgı benim 48 kuştan sekizi kurtula bildi denemediyim ilac tedavi kalmadı ama care yok yanlız 8 tanesininde boynu dönmüştü iki ay icinde ken dilerine geldiler ve şuan yaklaşık iki saat ucuyorlar
bide bekmezi sularına karıştırıp vermenizi tavsiye ederim

Adsız dedi ki...

size şunu diyim tek önereceğim tedavi aşağıda

1- ornı tab tablet kuşcularda var 10 tanesini 2 gün verip 1 gün arayala verilmeyecek

2- supradın hap 4/1 verilecek yarım sarmısak 2 bölünüp her gece verilecek.

3- yemek yeme zorluğu varsa elle beslenip şırıngayla su verilecek

10 gün sonra baş sallaması cözümleniyor

hap bulunamazsa toz olarak www.güvercin hastanesi.com murat beye ulaşın onda cok ucuza toz ilaçı mevcut

geçmiş olsun şimdiden

Adsız dedi ki...

balık yağı hapı verin günde bir defa ve

. EPDANTOİN alıp eczaneden dörde bölüm günde bir çeyrek hap verin üç günde sapasağlam olur

Unknown dedi ki...

sallabas olmuş bir kuş zaten mikrobu sinirlerine kadar almış bir kuştur bu salmonellanın yanlış hatirlamiyorsam 8 turü var ve bu kafa döndürenler ilk 3 günden sonra ölmüyorsa gözlemlediğim diğer kuşlarada bulaştirmıyor hatta çoğu zamanla hiçbir tedavi uygulamasanızda düzeliyor...tabi bazıları yavruya kustumu düzeliyor bazılarında hafif eser kalıyor.. kesinlikle kümesten uzak tutulmalı terimi bence çok yanlış yani tabiki riski sıfira indirmek en doğrusu ama bizler seviyoruz bu kuşları ve salmonellanın hangi türünü bilecek teknolojiye sahip olmadigimizdan iyimse bakmaliyiz olaya..yoksa kuş atmak kesmek en kolayi.... iyileşen kus bende kendide iyilesti bazısına panteramisin âşı vurdum artı b12 aşı ve epdantoinle sakinleştirdim... yanlız kulaktan gaz yağı olayı çok ilgimi çekti deneyeceğim.... yanlışlarım varsa düzeltiniz lutfen

Adsız dedi ki...

Dogal yöntemle en etkili çözüm hangisi

Unknown dedi ki...

Abiler 1cift alam oldu ve yavruladilar buyuttum yavrunun 1 i buyudu ama erkegi titrebas oldu yavruda ayirdim hala yasiyolar yavru tuyunu atti cok iyi ama babasi biraz kotu ne yapmaliyim yardim edin

Unknown dedi ki...

Arkadaslar bana yardımcı olurmusunuz bi sorunum var benim cok sevdiğim dişi arabım var suan kus yerinde duramıyor kendi etrafında donup duruyo dengeyi kuramuyar aynı sarhoş gibi hastalığın ne olduğunu anlamadım yardımcı olurmudunuz

Unknown dedi ki...

Lütfen yardımcı olurmusunuz

Unknown dedi ki...

Arkadaslar bana yardımcı olurmusunuz bi sorunum var benim cok sevdiğim dişi arabım var suan kus yerinde duramıyor kendi etrafında donup duruyo dengeyi kuramuyar aynı sarhoş gibi hastalığın ne olduğunu anlamadım yardımcı olurmudunuz