Sağlıklı Güvercinler için Katkı Maddeleri ve İlaçlar
FERTIMIX
Güvercinlerde üretimin önemli olduğu dönemlerde kısırlık Durumlarında, yumurta içi civciv gelişimini desteklemede, Bünyede oluşan oksitlenmeyi gidermede, iç organları Oluşturan kasları (akciğer, kalp, böbrek gibi) geliştirip Güçlendirmede kullanılır. Kalıtsal ve enfeksiyon kökenli Olmayan tüm kısırlık problemlerini çözer. Yüksek kalitede Aktif E vitamini takviyelidir.Kullanım şekli ve dozu:Poşetin tamamını 3 litre taze içme sularına karıştırınız. Özellikle bahar ve sonbahar aylarında ve üreme Dönemlerinde kullanılır.
COCCIMIX
Başta yavru güvercinlerin gelişimi dahil tüm kuşların performanslarını zayıflatıp tüm hastalıklara davetiye çıkaran koksi mikrobunun kurutulması içindir. Bu mikrop iç organlara yerleşir. Özellikle sindirim kanallarını tahrip ederek ishale yol açar. İshal yüzünden güvercin yediği hiçbir yemden faydalanamaz. Bunun doğal sonucu olarak zayıf düşer kuruma, titrebaş dahil tüm hastalıklara karşı savunmasız kalır. Yarış güvercinlerimiz çok çeşitli yem yemelerine karşın bu mikrop yüzünden tam gıdayı alamazlar. Dışkılarında parçalanmış yem parçaları gözlenir. Tüm güvercinler yarış ve şov dönemleri hariç ishal konusunda kontrol altında tutulmalıdır. Coccimix ishale yol açabilecek diğer tüm bakteri yükünü de ortadan kaldırır. Güvercinlerimiz için idealdir.
Kullanım şekli ve dozu:
Poşetin tamamını 2 litre taze içme sularına karıştırınız. Korunma amaçlı 15 günde
1–2 gün. Tedavi amaçlı 5 gün üst üste. Ana ve babaları yavruya sütü kesip tane kusmaya başlayınca, özellikle sulu dışkı yapanlara ağızdan şırınga ile verilmelidir. Aksi taktirde yavru pişik büyür ve ileride uçuş, damızlık gibi vasıflarını kaybeder. Unutmayalım ki en önemli şey yavruyu uçuşa, şova sağlıklı hazırlamaktır. Tek kuşa yarım çay kaşığı ( darı büyüklüğünde ).
SALMOMIX
Güvercinlerde ölümcül olan kuruma, sallabaş, titrebaş, ayak ve kanat tutulması, ur ve yeşil ishale yol açan Salmoneila mikrobuna karşı özellikle koruma içindir.Aşılanmamış kuşları kurtarmak zordur.Tedavisi en uzun süren ve en zor olanıdır Güvercin Tifosu (paratifos).Yabancı aşılarını yapma imkânı olmayanlar 3 ila 6 ayda 1 kürlerini uygulayarak ömürleri boyunca bu hastalıklara karşı kesin kontrol sağlayabileceklerdir. (Bakteri kökenlilere) Aşılı kuşlar aşısızlara bir zarar veremez ancak hasta kuşlar aşısız kuşlara zarar verebilir.Onun için urlu, yeşil ishalli ve sallabaş olmuş kuşları kümesten uzak tutup kümese sokulmamalı mikrop çok bulaşıcıdır.Dışkıda kümes köşelerinde uzun süre rahat yaşayabildiklerinden dezenfekte ile kümesin temizlenmesi
gerekmektedir.Kullanım şekli ve dozu:
Poşetin tamamını 2 litre taze içme sularına karıştırınız.Koruma amaçlı 4 ayda bir 6 gün. Not:bu mikrobu daha kısa sürede tedavi edebilecek bir şey yoktur bu yüzden süre konusunda ihmalde bulunmayın.Aksi taktirde güvercine değil mikrobu aşılamış olursunuz!Tek kuşa yarım çay kaşığı(darı büyüklüğünde)
COMBIMIX
Güvercinlerimizin 1 haftalık genel bakım kürüdür. Güvercin kümeslerinde ve salmalarda en çok rastlanan mikroplara karşı koruyucu, tedbir amaçlı kullanılır. Gelişimleri için gerekli hayati önem taşıyan vitaminleri ve tüy, adale yapımında kullanılan aminoasitleri ideal dozlarda içerir. Virütik hastalıklar hariç diğer tüm mantar ve bakterilerin yol açabileceği solunum, pamuk ve bağırsak enfeksiyonlarının oluşumunu engeller.
Kullanım şekli ve dozu:
Poşetin tamamını iki litre taze içme sularına karıştırınız. Koruyucu özelliktedir. Düzenli olarak haftada bir veya on günde bir kullanılır. Özellikle kümes temizlendikten ve süpürüldükten sonra vermekte çok fayda vardır.
COLIMIX
Yalnız güvercin ırkları için üretildiğinden çok etkili ve güçlüdür. Yan etkileri çok azdır 24 saatte kaybolur. Çok karmaşık yapılara sahip olan ve çeşitleri fazla olduğundan teşhisi de zor olan E.Coli'nin ve diğer zor bakterilerin yok edilmesinde kullanılır. Yumurta içi ölümlerinden, kesilemeyen çok sulu ishallere, ani ölümlerin olduğu hallerde kullanılır. Güvercinler için formüle edildiğinden yavru, yaşlı, damızlık ve eşleme dönemlerinde bile güvenle kullanabilirsiniz. Başka tür canlılarda kesinlikle kullanmayınız.
Kullanım şekli ve dozu:
Poşetin tamamını 2 litre taze içme sularına karıştırınız. Korunma amaçlı kullanılmaz. Tedavi amaçlı 5 gün üst üste kullanınız.
PROMIX
Güvercinlerimizin sağlığı ve verimliliği için gerekli olan tüm doğal unsurları içeren bir üründür. Yemden yararlanmayı arttırır. Mide ve bağırsak işlevlerini maksimum seviyede tutar. Antibiyotik kullanımından doğan tahribatları önler. Faydalı bakterileri çoğaltarak zararlı bakterileri baskılar.
Kullanım şekli ve dozu:
Poşetin tamamını 3 kilo yeme karıştırınız. Antibiyotik tedavilerinden sonra mutlaka kullanınız. Doğrudan yem nemlendirilerek yeme karıştırılır.
OXIMIX-C
Deri, kas, eklem damarları, damar çeperleri ve kemiklerde bulunan dokuların güçlendirilmesi için kullanılır. Suda çözünen güçlü bir anti-oksidandır. İlaç ve besinlerle alınan zararlı maddelerin olumsuz etkilerini yok ederek bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle halsizlik, iştahsızlık, stres, büyümenin yavaşlaması, doku bozulmaları ve eklem şişlikleri gibi belirtilerde destekleyici olarak kullanılır.
Kullanım şekli ve dozu:
Poşetin tamamını 3 litre taze içme sularına karıştırınız. Antibiyotik tedavilerinde destekleyici olarak mutlaka kullanınız. Tek kuşa yarım çay kaşığı (darı büyüklüğünde)
ORNIMIX
Güvercinlerimiz solunum, akciğerleriyle ilgili hapşırma, kıhlama, göz nezlesi, sümük, balgam gibi tüm sorunlarının giderilmesi ve korunması içindir. Bu tür şikayetler en sık rastlanandır. Havadan kümese bulaştığı için sık görülür ancak erken önlem alınırsa bulaşması engellenir. Tedavisi kolaydır ancak kümeste dikkat ve gözlem gerektirir. Erken teşhis ve tedavi edilemezse kronikleşir, güvercin taşıyıcı kalacağından maalesef imha edilmesi gerekecektir. İnsana da bulaşabilen bu mikrop bizlerde kuru öksürük yapar. Tedavi ve korunması Ornimix ile kısa ve kesindir.
Kullanım şekli ve dozu:
ORNIMIX uygulamadan önce kümesten tüm kalsiyum kaynaklarını (Grit, mineral, taş) kaldırınız. Kalsiyum Ornimixin etkisini azaltır. Poşetin tamamını 2 litre içme sularına karıştırınız. Korunma amaçlı herhangi bir belirti olduğunda 1 gün. Tedavi amaçlı 2-4 gün üst üste. Tek kuşa yarım çay kaşığı (darı büyüklüğünde)
BATHMIX
Güvercinlerimizin yıkanma sularına ayda iki kere 5 gün arayla verilerek tüm dış parazitlerden süratle arınmalarını sağlar. Yıkanma suyunu kazara içtikleri takdirde bile güvercin tarafından iyi tolere edilir. Susuz kalmış güvercinlerin kana kana içmemelerine dikkat edilmelidir. Aşırı içildiğinde zararlı olabilir. Güvercinler için hafif, parazitler için tesirlidir. Yıkanırlarken gözlemlemek en doğrusudur. Unutmayın dış parazit hastalık kaynağıdır, özellikle yavrulara bulaşınca kanlarını emerek zayıf düşürür. Yalnız güvercin ırkları için geliştirilmiştir.
DİĞER KANATLILARDA KULLANMAYINIZ!.
Kullanım şekli ve dozu:
Poşetin tamamını 5 litre yıkanma sularına karıştırınız. İster kendileri yıkansın isterseniz elle siz BATHMIX li suya batırınız.
Hafifte olsa toksik madde içerdiğinden yüzünüzle ve gözünüzle temas ettirmeyiniz.Tozunu solumayınız!
TRIKOMIX
Özellikle yavru ve zayıf düşmüş güvercinleri gagalarından iç organlarına karaciğerlerine kadar saran, önlem alınmaz, ise diğer hastalıklara da yol açan ölümle sonuçlanabilen trikomonasis mikrobunun kurutulması içindir. Hastalık çok bulaşıcıdır suda ve rutubetli ortamlarda kolay ürer. Bu mikrobu taşıyan güvercinler kısırlaşır, dışkıları beyaz sulu olur, akciğerleri sararsa solunum güçlüğü olur ençok kursakta olur ağızda sarı kopabilen yaralar yapar. Kümesteki en yaygın hastalıktır. Sinsidir belirtisi olmasa da Güvercinlerde mevcut olup yavrulara ana ve babaların sütlerinden dahi bulaşır. Mikrobun kuluçka süresi 5 gün olduğundan 6 günlük bir kürle tamamen yok edilir.
Kullanım şekli ve dozu:
Poşetin tamamını 2 litre taze içme sularına karıştırınız. Korunma amaçlı 21 günde 1–2 gün. Tedavi amaçlı 6 gün üst üste. Yeme düşen yavrulara mutlaka korunma amaçlı şırınga ile ağızdan verilmelidir. Bir poşet 20 yavruya verilir. Tek kuşa yarım çay kaşığı ( darı büyüklüğünde)
VITAMIX
Güvercinlerimizin ihtiyaç duydukları tüm vitaminleri yüksek kalitede enerji ile sağlar. Güvercinler için hoş bir tadı olduğundan severek içerler. Bilhassa damızlık ve yavruların vitamin ihtiyaçları çok olduğundan sıklıkla verilmelidir. Tüy zamanı (karın ağrısında) sık vitamin verilmelidir. Aşılama öncesi ve sonrası da Güvercinlere vitamin gerekir.
Kullanım şekli ve dozu:
Poşetin tamamını 3 litre taze içme sularına karıştırınız. Yavrular için 1 çay kaşığı tozu bir bardakta karıştırıp şırınga ile ağızdan 10 yavruya arada bir vermeniz sağlıklı gelişimleri için çok faydalı olacaktır. Tek kuşa yarım çay kaşığı (darı büyüklüğünde)
ELEKTROMIX
Güvercinlerimize performans gösterebilmeleri için, kana karışmaya hazır yüksek kalitede enerji sağlar. Yarışma, uçuş, aşılama, mevsim değişikliği, aşırı soğuklarda enerjiye ihtiyaç duyulduğu durumlarda özellikle posta, taklacı, dönek, saya gibi uçkun kuşlarda uçuş sonrası kaybettikleri enerjinin yerine konması içindir. Güvercin serumudur. Canlılık ve neşe verir.
Kullanım şekli ve dozu:
Poşetin tamamını 3 litre taze içme sularına karıştırınız. Doğaldır sulukta uzun süre bekleyebilir. Bozulma yapmaz. Sık kullanılabilir. Tek kuşa yarım çay kaşığı (darı büyüklüğünde)
BIOMIX
Güvercinlerimizin sıklıkla ihtiyaç duyduğu mineral gereksiniminin karşılanması ve mineral eksikliğinden kaynaklanabilecek metabolik rahatsızlıkların giderilmesi için hazırlanmıştır. İçeriğindeki yüksek kaliteli sodyum, potasyum, magnezyum, iyot, çinko, demir, kalsiyum, fosfor, bakır, kobalt ve mangan gibi mineraller sayesinde güvercinler en yüksek verim potansiyeline ulaşır. Bilhassa toprakla uzun süreli haşır neşir olamayan salma güvercinlerine sık vermekte fayda vardır. Güvercinlerin sularına veya grit taşlarına karıştırarak kullanılabilir.
Kullanım şekli ve dozu:
Poşetin tamamını 3 litre taze içme sularına karıştırınız. Sağlıklı gelişimleri için çok faydalıdır. Tek kuşa yarım çay kaşığı ( darı büyüklüğünde)
POWERMIX
Yavruların sağlıklı büyümeleri, kas, kemik ve tüy kalitesinin mükemmel olması için geliştirilmiştir. Yavrular çoğu hastalıklara karşı savunmasız olduklarından hele aşısız kümeslerde özelliklede yeme düşünce ölüm ve zayıf büyüme oranları artar. İçerdiği yüksek kaliteli vitamin, elektrolit, aminoasit ve geniş tesirli antibiyotik sayesinde yavru Güvercinlerin sağlıklı ilk tüye girmelerini sağlar. Hastalıklara karşı korur ve dirençlerini arttırır. Güçlü bir geliştiricidir.
Kullanım Şekli ve Dozu:
Poşetin tamamını 2 litre taze içme sularına karıştırınız. Yavrular 15 günlükken 1 defa ve yeme düşerken 1 defa olmak üzere 2 kez verilir. 1 poşet 20 yavruluktur. En ideali poşeti 2 su bardağı suda eritip şırınga veya pompa ile doğruda ağızdan vermektir. Tek kuşa yarım çay kaşığı (darı büyüklüğünde)
LEVAMIX
Mide, bağırsak ve akciğer dahil tüm kıl kurtlarını döker. Hiçbir yan etkisi yoktur. Tüm Güvercinlerde gönül rahatlığı ile kullanılır. LEVAMIX uygulamasından sonra Güvercinlerin sağlıklı kilo aldıkları gözlenir. İç parazitlerine karşı düzenli önlem almak çok önemlidir. Kümes ortamında parazit riski her zaman fazladır. Eylül ve mart ayları kurt dökme kürü için ideal aylardır çünkü bu aylarda kurtlanma riski artar. Aşı ve bakım kürlerine başlamadan önce Güvercinlerin iç parazitlerini temizleyiniz!
Kullanım şekli ve dozu:
Poşetin tamamını 2 litre taze içme sularına karıştırınız. 4 ayda bir tek doz verilir. Not: Tek dozda çok etkilidir ancak 15 gün sonra bir doz daha vererek kıl kurtlarının kalan yumurtalarını da dökebilirsiniz. Tek kuşa yarım çay kaşığı (darı büyüklüğünde)
TKK-MIX
Trikomonas (sarı yara), koksidiyoz (ishal) ve kursak iltihaplanmalarına karşı ideal kombine bir karışımdır. Kalabalık kümeslerde görülen bu sık rahatsızlıklara karşı üretilmiştir. Verildikten hemen sonra kümeste iyileşme gözlenir. Yavrulara 15 günlükken ve yeme düşünce birer kere pompa ile verilmesi tavsiye edilir.
Kullanım şekli ve dozu:
Poşetin tamamını 2lt içme sularına veya 1kg yeme karıştırınız. Yalnız güvercin ırklarında kullanılır.
BCK-MIX
Güvercinlerde verimi arttırmak, yemlemede eksik kalan
Vitaminleri tamamlamak, aşılama ve antibiyotiklime sonrası
Organizmalarını desteklemek amaçlı kullanılır. B gurubu
Vitaminler, C vitamini, K vitamini, biotin, kalsiyum ve folik asit
Güvercinlerimizin bağışıklık sistemlerini güçlendirerek
Hastalıklara karşı dirençli olmalarını sağlar.
Kullanım şekli ve dozu:
Poşetin tamamını 3lt içme sularına veya 1,5 kg. nemlendirilmiş yemlerine karıştırınız. Yan etkisi
Olmadığından diğer tüm ilaçlarla birlikte kullanılabilir.
BEFOREMIX
Güvercinlerimizin uçuş, yarış veya şov öncesi solunum ve stres problemi yaşamamaları ve formunun zirvesinde olmaları için geliştirilmiş önemli bir üründür. Beforemix verilen güvercinlerin performanslarında gözle görülür artışlar gözlemlenir.
Kullanım şekli ve dozu:
Poşetin tamamını 4 lt içme sularına veya 2 kg yemlerine nemlendirerek uçuş, yarış, veya şovdan 2 gün önce veriniz.
AFTERMIX
Yarıştan dönen güvercinlerimizin yolda ve taşınma esnasında kapmış
Olabilecekleri bakterilerden arındırılması içindir. Hafta boyunca alacakları yemlerden maksimum derecede faydalanmaları için hazırlanmış ideal ve güvenli bir karışımdır.Kullanım şekli ve dozu:
Poşetin tamamı 4 lt içme sularına veya 2kg yemlerine yarış, uçuş veya şov
Dönüşünün ertesi günü verilir.
ORGAMIX
Doğal bitki özleri ve yağlarından (yoğunlukta yabani mercanköşk ve fare kulağı otu) çok konsantre bir biçimde elde edilmiştir. Bir çuval dolusu sebze ve otlardaki en değerli maddeleri içerir. Bilimsel çalışmalarla elde edilmiş bu ürünün birçok mikrobu başarıyla öldürüp güvercinlerin mide ve bağırsak fonksiyonlarını düzenlediği ispatlanmıştır. Düzenli kullanıldığında sağlıklı kilo aldırır, yemden daha iyi faydalandırır ve genel sağlık durumlarını gözle görülür mükemmelliğe taşır. Güvenilirdir, yüzde yüz doğaldır, her bakımdan derin araştırmalardan ve testlerden geçirilmiştir, faydaları kesindir, dayanıklılığı arttırır, kullanımı çok kolay ve güvercinler için hoş bir tadı ve kokusu vardır. İştah arttırır. Güvercin yetiştiricilerinin vazgeçemeyeceği bir üründür.
Kullanım şekli ve dozu:
1 litre içme sularına 10 damla veya ölçeğiyle yarım sıkım karıştırılır. Başka bir ürünle karıştırmayınız! Haftada en az 2 ila 3 kez kullanılması önerilir. Yalnız güvercin ırkları içindir.
Not: Kesinlikle sulandırarak kullanınız. Saf hali çok konsantredir!
BRONCHOMIX
Belçika'nın uzman araştırmacı güvercin veterinerleri, bilimin ışığında güvercinlerimiz için bir araya gelip solunum sistemi için tamamen doğal antibiyotiksiz mükemmel maddeleri özel deneyler sonucu formüle ettiler. Yarış içerisinde antibiyotik kullanımında çekimser kalıyorduk ve biliyorduk ki kuşlar dışarıdan bakteri yüküyle dönüyordu. Artık kızarmış gırtlak, balgamlı yutak, mikroplu kursak ve ev uçuşlarında antrenman sonrası nefes darlığından bir karış ağız açılması problemlerine son. Yarış, oyun veya şov zamanında güvercinlerini formlarının zirvesine taşımak isteyen herkes için şimdi her zaman güvenle kullanabileceğimiz kesin işe yarayan BRONCHOMIX var.
Kulanınım şekli ve dozu:
Tabletin tamamı önce küçük bir kapta 10 ila 15 dakika bekletilir. Suyla reaksiyona girecektir (efervesant). Karıştırarak iyice eridiğinden emin olduktan sonra suluklarına aktarın.1 tablet 5 litre su, 100 tane güvercin içindir. Sulukta bir kaç gün bekleyebilir. Sudaki ve suluk köşelerindeki yerleşmiş mikropları da yok etme özelliğine sahiptir. Hastalıkların yayılmasını, salgınları önler, kümesin genel sağlığını arttırır. Tüm ırk güvercinlerde düzenli olarak haftada bir kez kullanılır. Yarış dönüşünün ikinci ve üçüncü günleri 2 gün üst üste verilir. Yarış, oyun veya şovdan 4 gün önce 2 gün üst üste verilir.
Dikkat: Başka hiçbir madde ile karıştırmayınız, muhafaza ederken nemden ve sudan koruyunuz! BRONCHOMIX verdiğiniz günler ilaçsız yem kullanınız (vitamin ve doğal katkılar hariç). Not: Güvercinler içtikten sonra bünyelerinde mikrop barındırıyorsa, hafif hapşırmalar yapar bu son derece normaldir, 5–10 dakika sonra kesilir. Mikroplardan arınmış kuşlar bir daha içtiklerinde hapşırmayacaktır.
AMINOMIX SIVI
Aminoasitler proteinlerin yapıtaşlarıdır. Canlı vücutları %70 sudan, %20 de proteinden oluşmuştur. Buda demek oluyor ki sudan sonra güvercinlerimiz için en önemli madde proteinlerdir. Proteinler sindirilince aminoasit şeklinde kana karışırlar. Bugüne kadar bilim dünyası 40 ı aşkın aminoasit çeşidini tanımlayabilmişler bunların içerisinden 23 tanesi güvercinlerimizin yapı taşlarındandır. Bu 23 tanenin içerisinden de 8 tanesini bünye üretemez ve dışarıdan almak zorundadır. Her bir aminoasit hayati önem taşıyan roller üstlenmiştir. Tüm yemler içerisinde güvercinlerin en önemli protein kaynağı 1.bezelye 2.soya fasulyesi 3.mısır 4. susamdır. Bu yüzden güvercinlerimize karışık yem verme alışkanlığımızın olması gerekir. Karışık yemlerde bu 4 tohumun oranı en az %50 olmalıdır. Buna rağmen güvercinlerin yem seçme huyları yüzünden dengeli beslemek çok zordur. En ideali karışık yemleri öğütüp paletleyip güvercinlere sunmaktır. Palet karışımlarından da emin olmak gerekir etlik hayvanlar, tavuklar için hazırlanan palet yemler güvercinlerimiz için uygun olmayabilir. İdeal paletlerde çok pahalı olur. Aminoasidin önemine değindik bilhassa güvercinlerini yarıştıran postacılar, çok uçurulan dönek, taklacı, saya, azman gibi uçkun kuşlar ve damızlık olarak çok yavru üreten güvercin yetiştiricilerinin dengeli besin zincirini sunabilmeleri için güvercin ırkının ihtiyaç önceliğini göz önünde bulundurarak AMINOMIX SIVI yı geliştirdik. Güvercinlere adale yapacak, güç verecek, tüy kalitesini arttıracak aminoasitlere öncelik verdik. Bilimsel araştırmaların ve tecrübelerin ışığında güvercinlerde uykuyu, halsizliği tetikleme riski olan tryptophane gibi aminoasitlerin de oranlarını çok çok düşük tuttuk. Güvercin ırkları göz önüne alınarak hazırlanmış AMINOMIX SIVI yı en az haftada 1 kez vermenizi, tüy dökümü, yarış, üreme zamanlarında da 2 kez vermenizi öneriyoruz. İçeriğinde 17 çeşit aminoasit ve bunların kana geçişini hızlandıracak aminoasitlerden yararlanmayı arttıracak 10 çeşit dengeli vitamin ve organik (canlı) mineraller vardır. Normal dozlarda hiçbir yan etkisi yoktur. % 100 doğaldır.
Kullanım şekli ve dozu:
1 pipet dolusu 1 litre taze içme sularına verilir.
Damızlık, yavru, yarışçılara ağızdan 1–2 damla verilebilir.
MACIGMIX SIVI
Güvercinlerde görülen bakteriyel enfeksiyonların hepsini hafif ilaçlarla, koruyucu hekimlikle kontrol altına almak mümkündür. Bazen tedavisi zor gençlik hastalıkları, kesilemeyen ishal durumları, sadece birkaç güvercinde görülen kıhlama, kesilemeyen gırtlak durumları, çok karmaşık haller alabilen e.coli enfeksiyonları gibi durumlarda, hasta kuşlarda gönül rahatlığı ile kullanabileceğiniz güçlü ve geniş tesirli olmasına rağmen yan etkileri çok az olan MACIGMIX SIVI yı tedavi amaçlı kullanabilirsiniz. En tesirli ürünlerimizden biridir. Hastalık belirtisi sezdiğiniz kuşlarda hemen tedaviye başlamak çok önemlidir. Bu yüzden her profesyonel kümeste mutlaka MACIGMIX SIVI yı el altında bulundurmanızda fayda vardır. Unutmayın antibiyotiklerin faydaları kadar zararları da vardır. MACIGMIX SIVI nın her ne kadar, yan etkileri çok az da olsa faydalı bakterileri de yok edeceğinden tedaviden sonra yemlerini 6-OILMIX le nemlendirerek probiotik (faydalı bakteriler) içeren PROMIX le beslemenizi tavsiye ederiz. MACIGMIX SIVI yı verdiğiniz gün kadar vitaminli su veya vitaminli yem vermeyi ihmal etmeyiniz. Elinizde o an için vitamin ve probiotik yoksa sularına veya yemlerine yarım çay bardağı/ kg/lt şeklinde süt veya yoğurt veriniz. Unutmayın amacımız güvercinlere en doğru bakımı yapmanıza yardımcı olmak.
Kullanım şekli ve dozu:
1 pipet dolusu 1 litre taze içme sularına verilir.
Tek hasta kuşa ağızdan 1 damla verilir.
Hastalık durumuna göre 3 ila 6 gün devam edilir.
BREEDMIX
Güvercinlerimizi üretirken yaptığımız en büyük yanlışlardan biri hastalık problemleriyle uğraşmak, oysa o problemlere neden olan unsurlarla mücadele etmek gerekir. Bu mantıktan yola çıkarak sağlıklı yavru sağlıklı anne ve babalardan dünyaya gelir. Dişi yumurtlama hazırlığındayken vücudu çok yıkıma uğrar. Yumurtayı (embriyoyu) oluştururken çok değerli enzimleri ve maddeleri vücudundan kaybeder. İşte BREEDMIX bu maddeleri sıkıştırılmış çok konsantre mineralleri, gerekli vitamin guruplarını dişiye sağlar. Klasik vitamin mineral karışımlarından çok farklıdır. Özel olarak dişilere göre hazırlanmıştır. Hele yumurta aşıran, sık üreten yetiştiricilerle, yarıştıran, oyuna hazırlayan yetiştiriciler güvercinlerine BREEDMIX verdiği zaman kuşlarına doğru, yeterli takviyeyi yapmış olur. Son teknolojik ve bilimsel tecrübeler göz önünde bulundurularak hazırlanmıştır. Mükemmel kalitede yavrular almanızı sağlayacaktır. Unutmayın iyi bir yumurta hayata güçlü başlayan bir yavru güvercin demektir.
Kullanım şekli ve dozu:
Dişi çiftleşmeye başladığı zaman 1 tane, ilk yumurtadan sonra 1 tane, genel hali zayıfsa ikinci yumurtadan sonrada 1 tane verilir. Dişileriniz sadece bakıcılık yapıyorsa yumurtasını kullanmıyorsanız ikinci yumurtasından sonra tek 1 tane verilir.
SPEEDYMIX
Posta güvercinleri yarış zamanlarında çok büyük eforlar sarf etmektedir. Saniyede 5 kere kanat çırpan bir güvercin 700km. Gibi bir mesafeden salındığında saatte 70km. Gibi ideal bir uçuş hızıyla gelecek olsa 10 saat konmadan uçması gerekmektedir. Bu gibi orta ve uzun yarışlarda en büyük kontrol edemediğimiz olay güvercinin susuzluk çekip suya inmesidir. 10 saatlik bir uçuş 5*60*60*10=180.000 kanat çırpışı demektir. İşte SPEEDYMIX profesyonelce bir uçuş için hazırlanmış %100 doğal maddelerden çok konsantre bir şekilde üretilmiş bir üründür. Susuzluk hapıdır. Yarışa göndermeden önce SPEEDYMIX kullanıldığında yarış içerisinde susuzluk hissi, (suyun eksikliğinden kaynaklanan kramp ve mineral eksiklikleri gibi kötü koşulları ortadan kaldıracağı için) yaşamayacaklardır. Buda doğal olarak yarış esnasında performansını arttırarak eve daha hızlı gelmesini sağlayacaktır. Başarı da gecikmeyecektir. Yarış postalarında güvenle SPEEDYMIX kullanınız sonuçtan memnun kalacaksınız. Yarışçı güvercinlerinizi SPEEDYMIX vermeden göndermek, çöle matarasız çıkmak gibidir!
Kullanım şekli ve dozu:
Yarıştan bir gün önce hava sıcaklığı 20 dereceye kadar 1 tane, 25 dereceye kadar 2 tane, 30 dereceye kadar 3 tane, 30 derecenin üzerindeki günlerde ise 4 taneye kadar verilmelidir. Not: hap yutturulduktan sonra yaklaşık 4–5 saat sepete koymadan önce bekletilmelidir ki sindirip, su içip, adale içerisinde yarış için gerekli depolamayı yapsın. Başarılı yarışlar dileriz.
FERTIMIX
Güvercinlerde üretimin önemli olduğu dönemlerde kısırlık
Durumlarında, yumurta içi civciv gelişimini desteklemede,
Bünyede oluşan oksitlenmeyi gidermede, iç organları
Oluşturan kasları (akciğer, kalp, böbrek gibi) geliştirip
Güçlendirmede kullanılır. Kalıtsal ve enfeksiyon kökenli
Olmayan tüm kısırlık problemlerini çözer. Yüksek kalitede
Aktif-Organik E vitamini ve Selenyum takviyelidir.
Kullanım şekli ve dozu:
1 pipet dolusu 1 litre taze içme sularına verilir.
Damızlık, yavru, yarışçılara ağızdan 1 damla verilebilir.
Özellikle bahar ve sonbahar aylarında ve üreme
Dönemlerinde kullanılır. Yumurtlamayı kesen güvercinlerde 5 günlük TRIKOMIX tedavisinden sonra kullanmak tavsiye edilir.
6-OILMIX
Yağlar bünyenin en önemli enerji kaynağıdır. Yarış postaları veya uçkun güvercin ırkları bir buçuk iki saatlik uçuşlarda bünyelerindeki yağların yarıdan fazlasını harcarlar. Profesyonel yarışçılar güvercinlerine uzun mesafeleri uçabilmeleri için düzenli yağ takviyesi yaparlar. Yağlar iki türlüdür, bitkisel ve hayvansal yağlar. Onlarda ikiye ayrılır doymuş yağlar ve doymamış yağlar. Doymuş yağlar bünyeye zarar verip dolaşım sistemini bozdukları için makbul değildir. Hayvansal yağlarda genelde doymuş yağ oranı yüksektir. Bu yüzden bitkisel yağlar tercih edilir. Bitkisel yağlarda iki türlü elde edilir. 220 ila 280 derece sıcakta işleme tabi tutarak rafine edilir. İkincisi en fazla 30 derece sıcağa ulaşan mekanik yöntemlerle soğuk sıkımdır. İçeriğindeki çok değerli besinler ısıdan kaybolmayacağı için ikinci yöntem daha zahmetli olmasına rağmen tercih edilir. Sayısız araştırmalar, tecrübeler ve deneyler sonucu güvercinlerimize en uygun, besin açısından çok değerli altı değişik bitkisel, doymamış yağ oranı çok yüksek yağı ideal oranlarda bir araya getirdik. Bunlar sırasıyla buğday, tatlı badem, fındık, keten tohumu, ceviz ve susam yağlarıdır. Neden bu tohumların seçildiğini açıklayalım; BUĞDAY EMBRİYOSU YAĞI: bir ton buğdaydan yüz kilo buğday embriyosu çıkmakta bununda üç kilosu yağ olarak alınabilmekte. Çok kıymetli olan buğday yağını başta diğer yağların acı bir tat almasını engellediği için kullanmaktayız. Aksi takdirde acı yağların asitleri oksijen yerine başka moleküllere bağlanarak güvercinlerde toksik (zehirleyici) bir hal alır. Bu yüzden bilinçsiz ve orantısız karıştırılmış yağlardan uzak durun! Buğday embriyosu yağı bağırsakları, sinir sistemini ve dokuları güçlendirir. Yorgunluğa karşı savaşmaya bire birdir. Yüklü bir doğal B,E ve F vitamini deposudur. Güvercini hızlandırır, dayanıklılık sağlar, üreme hormonlarının salgılanmasına yardımcı olur, kalp dahil tüm kasları kuvvetlendirir ve viral enfeksiyonlara karşı bünyeyi güçlendirir. TATLI BADEM YAĞI: A ve B vitaminleri deposudur. Potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum ve demir mineralleri bakımından çok zengindir. Güvercinlerin iştahlarını düzenler ve sindirim kanallarındaki tahribatları gidererek rahat bir sindirim sağlar. FINDIK YAĞI: marketlerde bulunan rafine yağlarla hiçbir alakası olmadığını hatırlatmak isteriz. Güvercinler için en besleyici yağdır. Yavaş hazım olur. Sağlıklı kilo aldırır. B3, A, E, C ve D vitaminleri içerir. Potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum, kükürt ve çinko bakımından çok zengindir. Güvercinleri hastalıklara karşı çok dirençli kılar ve üreme organları üzerinde olumlu etkileri vardır. KETEN TOHUMU YAĞI: güvercinleri enfeksiyonlara karşı çok dirençli kılar. Sindirim kanallarını ve bağırsakları korur. Doymamış yağ asitleri bakımından çok zengindir. Bünyede biriken fosfatların, adale ağrılarına yol açan laktik asitlerin, safra kesesi asitlerinin ve taşlarının eritilip vücuttan atılmalarını sağlar. Bünyede biriken genel asitleri de yok eder. CEVİZ YAĞI: güvercinlerin al ve akyuvarlarını arttırır, bağırsaklarını temizler ve dezenfekte eder. Mükemmel bir şekilde kalp ve damar sistemini güçlendirip beyin damarlarını kuvvetlendirerek besler. Vitaminler bakımından da çok zengindir. SUSAM YAĞI: çok yüksek dozlarda kalsiyum, fosfor, lesitin ve vitaminler içerir. Hava, su ve zemin kirliliğinden doğan kimyasal olumsuzlukları güvercinden uzak tutar. Antibiyotik tedavisi sırasında kullanıldığı zaman ilaçların olumlu etkilerini arttırıp, yan etkilerini azaltır. 1997 yılından beri bilimsel çevrelerde susam yağının kötü kimyasallara karşı faydalarından konuşulduğu bir ortamda güvercinlerimizin gıdasına susam yağı eklemeyi çok doğru bir seçim olarak görüyoruz.
Tabiatın bizlere sunduğu bu mucizevî gıdaları tüm doğallıklarını koruyarak, özel olarak güvercinlerimizin faydalanırına sunmaktan mutluyuz. Değerli güvercinlerinizden senenin her döneminde eksik etmeyiniz. Orta vadede mutlaka çok iyi sonuç alacaksınız. Kümes başarınızı doğallıkta aramak en doğrusudur. Güvercinlerinizin yemlerini en az haftada bir 6-OILMIX
İle nemlendirin, dengeli beslendiklerinden emin olun. guvercinsitesi.com
KOMBISOL PLUS
Bakteri, virüs, kan paraziti ve diğer etkenlerin sebep olduğu ishallerde vücudun kaybettiği sıvıyı sağlamak, elektrolit ve enerji kaybının yerine konulmasını sağlamak amacıyla kullanılır.
AMİNOSOL KULLANIM AMACI: Gelişmeyi aktive etmek amacıyla, tüy dökümü mevsiminde, sindirim, solunum sistemi hastalıkları esnasında, iştahsızlık hallerinde, bağışıklık sisteminin aktive edilmesi gerektiği durumlarda ve antibiyotik kullanımı esnasında kullanılır.
COLVIT PLUS güvercinlerin sağlıklı gelişimini sağlamak, vücut kondisyonlarını yükseltmek ve günlük vitamin, mineral madde ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla formüle edilmiştir. Colvıt plus güvercinlerin kondisyonlarını artırarak uçuş sürelerini uzatmak, hastalıklarda nekahat dönemlerinde, antibiyotik tedavilerinin yan etkilerini azaltmak, üreme dönemlerinde yavru kalitesini artırmak amacıyla ayrıca tüy döküm mevsiminde ve yavruların gelişme dönemlerinde kullanılır. L-carnitin ve krom özellikle iskelet ve kalp kaslarının enerji metabolizmalarında yağ hücrelerini kullanmalarını sağlar böylece laktik asit oluşumu azalır ve buna bağlı yorulma ve krampları önler.
DI-A-ZYME 256 PROBİOTİKLER + MULTİENZİMLER KOMBİNASYONU
Verimi artırır
Yemden yaralanmayı artırır.
Sindirim sistemini düzenler
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Hastalıklardan korur.
E.COLİ-SALMONELLA ÜREMESİNİ DURDURUR TÜM STRESLERİ ÖNLER
BARSAKTA FLORAYI BOZAN ETMENLER
* Yem değişimleri.
* Uygun olmayan hammadde kullanımı.
* Ani iklim değişikliği.
* Gastroentrik Hastalıklar.
* Myotoksin kontaminasyonları.
* Antibiotik tedavisi.
* Tüm stres faktörleri.
* Kalitesiz altlık kullanımı.
PROBİOTİKLER VE MULTİENZİMLER FAYDALARI
* Bağışıklık sistemini güçlendirir
* Zararlı bakterilerin faaliyetlerini engeller
* Bağırsak hareketlerini düzenler
* Barsak florasını dengede tutar.
* Yemden yararlanmayı artırırlar
* Kalsiyum ve Fosfor emilimini artırırlar
* Büyümeyi artırarak kesim yaşını öne çekerler.
* Canlı ağırlık artışını yükseltirler
* İshali azaltır, altlığın kuru kalmasını sağlar
* Ölüm oranlarını azaltır.
* Sağlıklı uniform bir sürü oluştururlar.
* Lipaz enzimi aracılığıyla yağların sindirimini kolaylaştırarak özellikle genç civcivlerde safra kesesi, karaciğer ve pankreas üzerindeki yükün kalkmasını sağlar.
* Kolona sindirilmeden gelen ve kokuşan proteinlerde Şeker ve nişasta gibi fermente olan karbonhitratlarda ve nihayet ransitleşen yağ asitlerinde kaynaklanan zararlı maddelerin parçalanmasını sağlar,
* Maya bakterilerle güçlendirilmiş Multienzimler konbinasyonu DI-A-ZYME 256 yemin sindirilebilir
enerji ve protein değerlerini artırarak SİNERJİK etki oluşturur.
AMİNOSOL
Aminosol kullanım amacı: Gelişmeyi
Aktive etmek amacıyla, tüy dökümü
Mevsiminde, sindirim, solunum sistemi
Hastalıkları esnasında, iştahsızlık
Hallerinde, bağışıklık sisteminin aktive
Edilmesi gerektiği durumlarda ve
Antibiyotik kullanımı esnasında kullan-
Ilır.
KOMBISOL PLUS
Bakteri, virüs, kan paraziti ve diğer etkenlerin sebep olduğu ishallerde vücudun
Kaybettiği sıvıyı sağlamak elektrolit
Ve enerji kaybının yerine konulmasını
Sağlamak amacıyla kullanılır
Witte molen Wimoraal
Kuşun tahıl ve tohumlardan yeterin ce alamadığı mineralleri sağlar.
çiftleşme döneminde verilmesi yavru sayısını ve kalitesini artırır.
SİRKOVİRÜS (CİRCOVIRUS)
İlk defa 1998 yılında Belçika'da ortaya çıkan sirkovirüs adından daha da fazla bahsettirmektedir. Sirkovirüs çok genç kuşların timus ve fabrisius keselerini enfekte eden viral bir hastalıktır.Bu organlar güvercinin bağışıklık sisteminin (dayanıklılık ve savunma) gelişimi için olmazsa olmaz iki organdır.Bu organların zayıflaması ile güvercinler enfeksiyonlara daha duyarlı olur ve bazı aşıların (mesela paramiksovirüs) etkisi azalabilir.
Birçok araştırma güvercinlerin büyük bir bölümünün şimdiden bu virüs ile enfekte olmuş ya da karşılaşmış olduğunu ispat etmektedir. Bu arada bu hastalığın gerçek sonuçları hakkında pek az şey biliyoruz. Sonuçlardan başlıca tanıdığımız bu hastalığın getirdiği enfeksiyonların bizim geleneksel ilaçlarımızla alt edilebildiğidir.
BELİRTİLER
Hemen hemen her zaman ortaya çıkan sonraki enfeksiyonlar aşağıdakilerdir
Paramiksovirüs Ø
Herpes ya da Ø adenovirüs
Kolibasili ya da paratifo Ø
Mikoz (asperjilos ya da Ø kandidoz)
Trikomonoz Ø
Vs Ø
ÖNKORUMA
Sıkışık olmayan ve sağlık koşullarına uygun güvercinlikler kuşçuluğu tehdit eden bu yeni hastalıkla mücadelede önemli bir rol oynamaktadır. Aşısı henüz yoktur.
TEDAVİ
Hastalığa karşı bir şey yapılamamaktadır. Ortaya çıkan sonraki enfeksiyonların tedavileri de o hastalıkların ilaçları ile yapılmalıdır.
KOKİDİYOZ (COCCİDİOSE)
Bu hastalık güvercinlerde sıklıkla teşhis edilmekte, ancak çok ağır bir enfeksiyon durumunda hastalık ortaya çıkmaktadır. Trikomonoz hastalığının tersine güvercin kokidiyoz hastalığına dayanabilmektedir. Yalnızca ağır bir enfeksiyon durumunda tedavi gerekliliği ortaya çıkar.Eimeria Labbeana ve Eimeria Columbarum bağırsak zarında çoğalarak bağırsağa zarar veren parazitlerdir.
Buna bağlı olarak gıdanın alınması (sindirim) daha az gerçekleşecek ve hastalık şartlarının artmasıyla dışkı yeşilleşecektir. İyi sağlık koşulları, iyi bir ilaç tedavisi ve temiz ve kuru bir hava hastalığın aşılmasında hep beraber esas olarak gereklidir.
BELİRTİLER
Sindirim bozuklukları Ø
İsal ya da sulu dışkı Ø
Diğer hastalıklara neden olma Ø
Kızışmama, geç kızışma,çiftleşmeme Ø
ÖNKORUMA
Yeni yetiştirdiğiniz kuşları çifte atmadan bir ay Ø kadar önce ilaçlayın
Geç gelen, kaybolup geri gelen ya da satıştan dönen Ø kuşlarınızı ilaçlayın
Satın alınan kuşları ilaçlayın Ø
ETKENLER
Kirli ve mikroplu sandıklar, pazar yeri ortamı, taşıma çantaları Ø
Ø Damlarda ya da su kaplarında bulunan mikroplu sular
Kirli ve mikroplu Ø yemlikler ya da mikroplu yerden yemlenme
TEDAVİ
İlaçları dozajında Ø ve sürecinde kullanın ve zamanında değiştirin
Yeni bir enfeksiyonla Ø karşılaşmayana kadar kümesi günde en az bir sefer temizleyin
Kümesi Ø düzenli olarak dezenfekte edin ve yerleri yakın
KORİZA (CORIZA)
Evcil güvercinlerde sıklıkla karşılaşılan koriza bir üst solunum yolları enfeksiyonudur. Karmakarışık koriza bir çok nedeni olan çok işlevli bir hastalıktır.
Herpes virüsü enfeksiyonu Ø
Chlamydophila enfeksiyonu Ø
Mycoplasmes enfeksiyonu Ø
E. Coli bakterisi enfeksiyonu Ø
nedenlerdendir. Bu enfeksiyonlarla güvercinlerde performansın düştüğü ve hastalığın belirdiği (koriza) tanımlanır. Kötü sağlık koşulları, kötü bir havalandırma,aşırı nüfus böyle solunum yolları sorunlarını tetikleyen başlıca etkenlerdir.Bu hastalığın bazı kronik türlerinde tedavi güç olur ve uzayabilir.
BELİRTİLER
Başlarda çok az bir klinik belirti vardır Ø
Ø Uçuş performansında düşüş
Aksırma, burun akıntısı Ø
Gaga açma Ø
Ø Hırıltılı ya da sesli soluma
Gözde akıntı ve mükozda parlama Ø
Bazen Ø kafa tüylerinde kabarma (kulak kenarlarındaki tüylerde karışıklık)
ÖNEMLİ
Solunum problemlerinde her zaman bir trikomonoz enfeksiyonu olup olmadığı doğrulanmalı, eğer var ise bunun da mutlaka tedavisi yapılmalıdır.
EKTOPARAZİT TÜRLERİ
Güvercinlerde ektoparazitlerden bahsedildiği zaman kuşun üzerinde bulunan bütün asalaklar (bit, pire,kene,atsineği,uyuz,vs...) akla gelmelidir.Tüyleri ufalayan bitler (Columbicola columbae) gibi bazı ektoparazitlere sıklıkla raslanmaktadır. Bu bit yumurtalarını tüylerin sapları dibine bırakmakta ve kendisi de tüylerin üzerlerinde yaşamaktadır.
Endişelenmesi gerekilen bir diğer ektoparazit ise kuşların kuyruküstü tüylerinin altında yaşayan kuyruksokumu kenesidir.(Campanulotes bidentatus) .Kötü şartlarda yaşayan güvercinler parazitlerle daha sık karşılaşmaktadır. Bunun gibi telek tüyleri arasında yaşayarak tüylere zarar veren ve kuşu da etkileyen birçok asalak bulunmaktadır.
Esas olarak tüylerde yaşayan pirelerin (Neoknemidocoptes) getirdiği enfeksiyonlara raslansa da ayaklarda yaşayan pirelerin(Knemidocoptes mutans) enfeksiyona neden olduğu da nadir olarak görülmektedir.
????: Web Hattı - Türkiyenin En Güncel Forumu /hayvanlar-alemi/135057-guvercin-hastaliklari-ve-tedavisi.html
Güvercinde kansızlık ya da zayıflık durumunda mutlaka her zaman kümesin, yuvalıkların çatlaklarında yaşayan kırmızı bit ya da kan emici (Dermanyssus gallinae) bit akla gelmelidir.Bu kan emiciler gece ortaya çıkarak büyük miktarlarda kan emip kuşlarda ağır bir kansızlığa neden olabilirler.
????: Web Hattı - Türkiyenin En Güncel Forumu http://www.webhatti.com/showthread.php?t=135057
BELİRTİLER
Ø Güvercinin kondüsyonunda bozukluk
Birçok zaman tüyleri kabartma Ø
Ø İrkilme, panik, elde çırpınma
Ele alınınca tüylerin dağılıp dökülmesi Ø
Zaman zaman kansızlık Ø
ÖNEMLİ
Tedavi uygulandığı gün kuşlar tüylerindeki ilaçlı su yüzünden uçurulamayacaklardır. Toz ile yapılan tedavilerde de tozun ziyan olmaması için uçurulmamalıdır. Bu tedaviden sonra kuşların tüylerinin ıslatılmasından kaçınılmalıdır ki tozlar akıp gitmesin.
ÖNKORUMA
Kümesteki bütün kuşlara ayda bir ilaç uygulanmalıdır.
HEKZAMİTİAZ (HEXAMITHIASE)
Hekzamitiaz bir kırbaçlı protozer (hexamita columbae). enfeksiyonudur. Hexamitiaz (hatalı olarak trikomonoz bağırsak olarak da adlandırılır) esas olarak bahar ve yaz aylarında ortaya çıkar. Bir başka deyişle yavruların sıcak isalleriyle belirir.
Hekzamitiaz ile aynı arazları taşıyan bir enfeksiyon olan adeno-colinin ayırdedilmesi genellikle çok zordur. Gerçekten hangi sorun ile karşı karşıya olunduğunun bilinmesi için bir veteriner ile temasa geçilmesi işte bu yüzden her zaman tavsiye edilmektedir.
BELİRTİLER
Kusma ve mide-bağırsak sorunları Ø
Akışkan ve kötü kokulu dışkı Ø
Aşırı susama Ø
Hızlı kilo kaybı ve Ø küskünlük
Nadiren ölüm Ø
ÖNEMLİ
Hekzamitiazın doğru teşhisi vücut ısısındaki dışkının mikroskopla incelenmesi olmadan yapılamaz. Bu dışkının içinde kımıldayan kırbaçımsılar (trikomonozdaki gibi) görülecektir.
GÜVERCİNLERDE İSHAL
Son zamanlarda güvercinliklerde en sık raslanan sorunlardandır. Genellikle adenovirüs ya da E-koliye bağlı bir enfeksiyondan kaynaklanmaktadır. Adenovirüs tip 1 durumunda içinde zengin protein yataklarının bulunduğu bağırsak zarlarının bozulması söz konusudur.Bu zengin protein yatakları her yerde gelişen ve esas bağırsak duvarını istila eden E-koli bakterilerinin gelişimi için ideal bir ortamdır.E-koli bakterisi kana nüfus eden toksik maddeler üretir. Böylece güvercinler hızla hastalanırlar ve ölürler,hatta ani ölümler de gerçekleşir.
BELİRTİLER
Boş bir kursak ve Ø sindirim bozuklukları
Kusma Ø
Yeşil ve akışkan bir dışkı Ø
Ø İştahsızlık ve küskünlük
Nadiren de olsa ölüm Ø
ÖNEMLİ
Enfeksiyon durumunda tüm güvercinler tedaviye alınmalıdır. Hastalık süresince hafif tohumlarla besleme yapılmalıdır. Poteinsiz tohumlar,pirinç,mısır gibi tercih edilmeli,kuşlar dinlendirilmeye alınmalıdır.
ORNİTOZ (ORNITHOSE)
Ornithoz Chlamydophila psittaci bakterisininin neden olduğu bir solunum yolları enfeksiyonudur. Bu enfeksiyon güvercincilikde ki en önemli yıkıcılardan bir tanesidir. Bakteri ilk önce esas olarak sadece üst solunum yolları enfeksiyonuna neden olur ama ilerledikçe diğer iç organlarda da (karaciğer,akciğerler,dalak) enfeksiyon oluşturabilir.
BELİRTİLER
Göz çevresinde yanma, iltihaplanma Ø
Hırıltılı soluma Ø
Ø Gırtlak ve üst solunum yollarında kızarıklık ve şişkinlik
Pislenmiş burun Ø ucu
Kabarmış bir kafa (kulak kenarlarında karışmış tüyler) Ø
Ø Halsizlik, keyifsizlik
ÖN KORUMA
Kümeslerde güzel hava şartları sağlanmalı (havalandırma, ısı ve nem) .Hastalıklı kuşlar uzun süre karantinada bırakılmalıdır.
ETKENLER
Diğer hastalıklı kuşlarla direk temas Ø (pazar sandıklarında, taşımalarda vs.)
Ana babadan yumurta yoluyla Ø
Ø Ornitoz ortamı bozuk kümeslerde (hava cereyanı olan, rüzgarlı, kalabalık,pis) daha kolay bulaşır.
PARAMİKSO (PARAMİXO)
Paramikso ya da Newcastle hastalığı güvercinlerde en yaygın olan virüse dayalı bir enfeksiyondur..Bu çok bulaşıcı hastalığın sağlık kurumlarına bildirilme zorunluluğu vardır.(Tabi ki Avrupa ve Amerika'da.Türkiye'de kimsenin ilgilendiği yok).Hastalığa tüydeki kuşlar ve zayıf kuşlar daha da duyarlıdır.Aşısız kuşlar her zaman hastalanma riski taşırlar.
BELİRTİLER
Aşırı susama Ø
Akışkan dışkı Ø
Kafa titremesi (sonrasında sallabaşlık) Ø
Ani tepki, korkma, büzülme Ø
Yemlik başında düşünme Ø
Denge kaybı, dengeyi bulamama Ø
ÖNEMLİ
Tedavi sonrası, iyileştikten sonra kuş ancak 2,3 ay sonra tam olarak uçma performansını yakalayabilir.Bazı kuşlarda eser kalabilir.(Sallabaşlık,yerleşm iş bağırsak bozukluğu ve isal,vs).
Bazı ülkelerde bütün evcil güvercinlerin bu hastalığa karşı aşılanması zorunluluğu vardır. Türkiye bu ülkelerden değildir!
ÖNKORUMA
Dördüncü haftasından itibaren bütün güvercinlere senede bir aşı yapılmalıdır.
PARATİFOZ (PARATYPHOSE SALMONELLOSE)
Kuşçular için en korkunç hastalık paratifosdur. Hastalık etkeni, güvercinliklerde varsayılandan daha yaygın olarak kol gezen Salmonella typhimurium Kopenhag türü olarak adlandırılan bir bakteridir.
Hastalık esas olarak bir bağırsak enfeksiyonu (isal) şeklinde kendini gösterir ama bağırsaktan kana sirayet ettikten sonra eklemleri,iç organları ve sinir sistemini etkileyebilir.Bakteri birçok kümeste belirtilerini net şekilde göstermeden varlığını sürdürmekte ve nedensiz yavru kayıplarına ve uçuş bozukluklarına neden olmaktadır.Bu yüzden çok dikkatli olunmalı, gerekirse belirli aralıklarla koruyucu tedavi uygulanmalıdır.
BELİRTİLER
Bağırsaklarda: Yeşilimsi akışkan bir dışkıyla Ø kendini gösteren iltihaplanma.
Eklemlerde: Dirsek şişmesi ya da ayak bilek Ø eklemlerinde topallama,şişme ve kanatlarda düşüklük.
Organlarda: Ø Karaciğer,dalak,kalp ve yumurtalıklarda urlanma ve abse.Buna bağlı olarak azalan bir performans ve de verimlilik ve son olarak da ölüm
Sinirlerde: Denge Ø bozuklukları ve sallabaşlık
Ağır vakalarda: Kümeste,yerlerde, yuvalıklarda Ø ölümler
ETKENLER
Başka bir hasta kuş ile direk temas (mesela pazar Ø sandıklarında ya da taşıma kaplarında)
Direkt hastalıklı doğma (ana baba Ø hastalığı yumurta yoluyla yavruya geçirebilirler).
STREPTOKOK (STREPTOCOQUES)
Streptokokların neden olduğu enfeksiyonlar ilk kez Belçika'da 1990 da tanımlanmışladır. Bir çok güvercin klinik bir belirti göstemeksizin bu organizmanın (Streptococcus gallolyticus) taşıyıcısı durumundadır. Organizma daha çok kötü sağlık koşulları olan güvercinliklerde yetiştirme döneminde ortaya çıkar.Bu enfeksiyon zaman zaman da paratifo enfeksiyonuna eşlik ederek belirir.
BELİRTİLER
Her yaş Ø güvercinde ani ölüm
Göğüs kaslarında urlanma oluşumu Ø
Zayıflama Ø
Ø Bir kanat ya da iki kanatın sarkması
Topallama Ø
Yeşilimsi akışkan Ø dışkı
Sinirsel belirtiler Ø
Kötü duruş, keyifsizlik,düşünme hali Ø
ÖNKORUMA
Yerlere ızgara yapılarak güvercinlerin pislikle dolaysız teması önlenmeli.Güvercinliği her gün temizleyin ve çok kuş doldurmaktan sakının.
TRİKOMONOZ (TRICHOMONOSE)
Bu çok bulaşıcı hastalığa Avrupa ve Amerika'da, özellikle posta güvercinlerinde sıklıkla raslanılmakla beraber şükürler olsun ki Türkiye'de o kadar yaygın değildir.Bana göre en korkulması gereken güvercin hastalıklarının başında gelmektedir.Trikomonoza (Trichomonas columbae) gırtlağa,kursağa,yemek borusuna yerleşen ve bir çok başka hastalığı da beraberinde getiren tek hücreli kırbaçımsı bir parazit neden olur.
Hastalığın hafif seyrettiği dönemlerde ancak hafif bir kondisyon kaybı,gırtlakta sulanma,yumurtadan kesilme gibi belirtiler gözlemlenmekle hastalık göz ardı edilebilir. Ancak ağır vakalarda gırtlakta ve ağız içinde sert kalkerimsi sarı tabakalara raslanabilir.Gözlerde sarılık dikkat çeker. İç organlarda urlanma oluşur.Ağır karaciğer bozukluğu görülür.Yavru kuşlarda ani ölümlere raslanabilir.Yolaçtığı urlanma ve karaciğer bozukluğu geri dönülmez arazlar bırakacaktır. Kokidiyozun tersine güvercin bu parasite karşı herhangi bir savunma ve dayanıklılık geliştiremez. Bu yüzden mutlaka hemen ilaçlı tedaviye geçilmelidir. Hastalığın hafif seyrettiği durumlarda bile ilaçlı tedavi şarttır.
BELİRTİLER
Gaga içinde sarı tortu Ø
Sindirim Ø bozuklukları (ishal)
Solunum sorunları Ø
Kızışmama, çiftleşmeme, Ø yumurtlamama
Karaciğer bozuklukları Ø
İç organlarda urlanma Ø
Ø Uçmama, kötü uçuş
ÖNEMLİ
Aynı anda kümesteki bütün kuşlar Ø tedaviye alınmalıdır.
İlaçlama belirtilen şekilde yapılmalı ve ilaçlı su Ø belirtilen zamanlarda değiştirilmelidir
Kümes, yemlikler, suluklar iyice Ø temizlenmelidir ve dezenfekte edilmelidir
ETKENLER
Yavruların Ø beslenmesi sırasında ana baba yoluyla
Hastalıklı kuşlarla direkt temasla Ø (sandıklarda, taşımalarda)
Hastalıklı kuşların su içtikleri suluklardan su Ø içerek.
KURTLAR (VERMINOSE)
Kurtlar güvercinlerde daha az önemli sorunlar yaratan dertlerdendir. Çoğunlukla bir ascaridioz ( Ascaridia columbae) ve/veya bir kapillarioz ( Capillaria spp.) enfeksiyonlarından bahsedilir. Zaman zaman askarider dışkı içinde ince bir ip şeklinde mikroskopsuz da (çıplak göz ile) görülebilir.Bu kurtlar ince bağırsağın başına yerleşir ve varlıklarıyla ince bağırsağı kilitlerler. Aynı zamanda gıdanın alınmasının (sindirimin) yavaşlamasına neden olarak sürekli bir zayıflığa ve kondisyon bozukluğuna yol açarlar.
Askaridioz asalağının tersine kapiller asalağında enfeksiyon çıplak göz ile hiçbir zaman teşhis edilemez. Bir mikroskop ile inceleme gerekir.Kapiller herhangi bir hayvan türüne özgü değildir ve askarider asalağının tersine tavuklarda, hindilerde, bıldırcınlarda ve güvercinlerde bulunabilir.Bu asalağın az bir yoğunlukta bile bulunması güvercinin kondisyonunda kötü bir etkiye neden olabilir.
Güvercinlerde nadir olarak da tenyaya (Hymenolepis columbae) raslanır.Böyle bir durumda bir güvercinde tenya var ise de bunun kümesdeki diğer güvercinlere dolaysız olarak bulaşması mümkün değildir.
BELİRTİLER
Sindirim bozuklukları Ø
Duruş ve Ø halde bozukluk, keyifsizlik
İştahsızlık olmamasına rağmen zayıflama Ø
Ø Kusma
Yeşilimsi akışkan dışkı Ø
Dışkıda göz ile görülebilen kurtlar Ø (yalnızca ascaridioz durumunda)
Kansızlık (esas olarak kapillarioz Ø durumunda)
ÖNEMLİ
Bütün kuşları aynı anda tedaviye alın ve kümesi çok iyi temizleyip tabanı pürmüzle yakarak ya da kimyasal bir madde ile temizleyin.
ETKENLER
Diğer hasta ya da taşıyıcı kuşların dışkılarından boşalmış olgun yumurtaların yutulması ile bulaşır.
www.webhatti.com/
BAŞLICA GÜVERCİN İÇ PARAZİTLERİ
Güvercinlerde görülen iç parazitler türlerine göre nematoda, cestoda ve terametoda olmak üzere 3 ana grupta toplanırlar. Her grup ise kendi içinde parazitin şekli veya parazitin bulunduğu vücut bölgesi esas alınarak ayrı gruplara bölünmüştür. Bu parazitlerden bazıları tamamen güvercinlerde görülürken bazıları güvercinlerle birlikte başka kuşlarda ve tavuklarda da görünmektedir. Güvercinlerde görülen iç parazitler, ağırlıklı olarak bezli mide, (ön mide) kaslı mide, (taşlık) ince bağırsak ve kör bağırsakta bulunmaktadır.
A) NEMATODA
1) ROUNDWORMS (YUVARLAK SOLUCANLAR)
a) Ascaridia Columbae b) Ornithostrongylus Quardriradiatus
2) HAİRWORMS (KIL KURTLARI)
c) Capillaria Obsignata d) Capillaria Coudinflata (Columbae) e) Trichostrongylus tenius f) Amidostomum anseris
3) STOMACH WALL WORMS (MİDE DUVARI KURTLARI) g) Tetrameres Americana h) Dispharynx Nasuta
B) CESTODA
4) TAPEWORMS (ŞERİTLER)
ı) Hymenolepis Columbae i) Raillietina Cesticulus (Columbae)
C) TREMATODA
5) FLATWORMS (YASSI SOLUCANLAR)
j) Echinostoma revolutum
A) NEMATODALAR (SOLUCANLAR, KURTLAR)
Nematodalar, iplik şeklinde uzun vücutlu, bazen de tulum şeklinde olabilen solucanlardan oluşan geniş bir ailenin ortak adıdır. Yüz binlerce türü bulunmaktadır. Sadece omurgalılarda parazit olarak yaşayan nematoda sayısının 80.000 kadar olduğu tahmin edilmektedir. Dünyanın her bölgesine yayılmışlardır. Nemli topraklarda, tatlı sularda, denizlerde yaşayan değişik bir çok bireye sahiptirler. Büyüklükleri oldukça değişken olan bu canlıların en küçükleri yarım milimetre kadar, en büyükleri ise 2 metreye kadar ulaşabilmektedir. Çok farklı ortamlarda yaşamalarına karşın vücut yapıları inanılmayacak kadar birbirine benzerdir. Nematodaların büyük bir bölümü parazit olarak yaşamlarını sürdürmektedir. Vücutlarında genel olarak bir çıkıntı bulunmaz. Vücutlarının ön uçları her zaman yuvarlak, arka uçları ise sivri ya da çatallıdır. Serbest yaşayanlarda ve parazit olanlarda yaygın olarak deri bezlerine rastlanır. Daha çok vücutlarının arka taraflarındaki üç bez yapışkan yapıları ile üzerinde bulundukları canlıya sıkıca yapışmalarını sağlar. Nematoda türlerinin hareketleri yılanların tipik hareketlerine benzer. Sırt ve karın tarafındaki boyuna kasların ardışık kasılmaları ile ilerlerler. Bir çoğu ayrı eşeylidir. Erkekler boylarının daha küçük olması ve arka uçlarının karın tarafına doğru kıvrılması ile dişilerden ayırt edilebilirler. Döllenme her zaman vücut içinde olur ve spermlerin aktarımı çiftleşme ile sağlanır. Çiftleşme esnasında eşeyler birbirine uzun süre bağlı kalırlar. Yumurtaları her zaman kalın kabuklu ve oval şekildedir. Kalın kabuklu oldukları için çok kötü koşullarda bile yaşama yeteneklerini yitirmezler. Olağan üstü denilebilecek kadar çok yumurta bırakırlar. Örneğin insanda da parazit olarak yaşayan bir türü günde 15.000 kadar yumurta bırakır. Yumurtaların gelişimi genellikle konakçının (ana canlının) vücudunun dışında olur. Yumurtaların bırakılma yerleri nemli ortamlar, sular, organik maddelerin ve besinlerin bozuluma uğradığı ortamlar olabilir. Yumurtalar ya besin şeklinde tüketilme yolu ile son konaklarına geçer ya da önce bir ara konağa girer burada belli bir gelişimden sonra son konağa giderler. Ara konak olarak çeşitli böcek ve sineklerin yanı sıra başka hayvanlar da rol oynarlar.
Nematodaların parazit yaşayanlarının çoğu hayvan, az bir kısmı da bitki parazitidir. Parazit yaşayanların çok az bir kısmı kanla beslenir, diğerleri ise organik özsularla beslenirler. Bağırsak parazitliği, akciğer ve solunum yolları parazitliği, vücut boşluğu parazitliği, doku ve kan parazitliği gibi bir çok şekilleri vardır.
1) YUVARLAK SOLUCANLAR (ROUNDWORMS)
Bu adla anılan bir çok parazit türü bulunmaktadır. Bu parazitler çeşitli canlılar üzerinde yaşamaktadırlar. Ascaridia Colombae adı ile bilinen bir tür sadece güvercinlerde yaygın olarak gözlenir. Ornithostrongylus quadriradiatus’da diğer kuşlar ve tavuklarla birlikte güvercinlerde de bulunur. Salmonella hastalığına benzer belirtiler verir. Daha çok genç kuşlarda ara sıra görülür. Her iki tür de güvercinlerin ince bağırsağında yaşarlar. Güvercinlerde bulunan türleri 2–3 cm uzunluğunda ve 1 mm kalınlığındadır. Ölü kuşların ince bağırsaklarında yapılacak bir incelemede gözle görülebilecek boyuttadır. Bu parazitin yumurtaları (larva) güvercinin dışkısında bulunur. Larvalar gözle görülemezler ancak mikroskopla saptanabilirler. Tedavi edilmediklerinde bağırsaklardaki yaşamlarını yıllarca sürdürebilirler. Kuşlarımızda bulunup bulunmadıklarını tespit etmek çok kolay değildir. Az sayıda bulunduklarında bazen hiç belirti vermeksizin varlıklarını sürdürürler. Çok sayıya ulaştıklarında sorunlar da başlar. Kuşlarımızın dışkılarında yapılacak mikroskobik inceleme ile kesin olarak tespit edilebilirler.
BELİRTİLER VE ETKİLERİ
Özellikle genç kuşları çok çabuk etkilerler. Üç aylıktan küçük yavrularda öldürücü olabilirler. Erişkin kuşlarımız ise daha dayanıklı gibi görünseler de çok sayıda parazit taşıma durumuna bağlı olarak tamamen güçten düşerler. Vücutlarının güçten düşmesine paralel olarak da diğer hastalıklar ortaya çıkma eğilimine girerler ve kuşlarımız başka hastalıklara daha kolay yakalanabilecek konuma gelirler. Hızla zayıflama ve belirgin kilo kaybı başlar. Kuşlarımızda belirgin bir stres hali kaşınma, tüy yolma gibi davranışlar gözlenebilir. Uçucu kuşlarımız aniden uçmayı bırakıp hemen konmaya başlarlar. Dişi kuşlarda yumurta üretimi azalır. Parazit sayısının fazla olması bazen bağırsakta tıkanmaya neden olabilir. Bağırsak iltihapları ve Bağırsak kanamaları görülebilir. Bu durum bağırsak delinmesine kadar gidebilir. Bütün bunlara bağlı olarak ishal durumu vardır. Zaman zaman kusmaya neden olurlar. Bu tür ağır durumlar kuşumuzun ölümü ile sonuçlanabilir.
BULAŞMA ŞEKLİ
Bu tür solucanların kuşlarımıza bulaşması, genellikle bu parazitin yumurtalarının (larva) bulunduğu suların ya da yiyeceklerin kuşlarımız tarafından tüketilmesi ile gerçekleşir. Larvalar, 2–3 hafta içinde aktif hale gelirler. Örneğin kuşlarımızın yemine karışmış olan fare pisliği, parazit larvalarını taşıyıcı rol oynayabilir. Larvaların kuşlarımızın yemlerine karışması ve hasta kuşların dışkılarına bulaşan yemlerin yenmesi gibi durumlar sonucu bulaşma yaygınlaşır. Bazen de kuşlarımızda bulunan dış parazitler (bit, pire, kene, atsineği, sivrisinek, karasinek) solucanların larvalarını, kan emme sırasında ya da farklı şekillerde kuşlarımıza bulaştırabilirler. Örneğin bu canlıların kuşlarımızın içme sularının bulunduğu suluklara konması ile parazit larvaları suluklarımıza bulaşabilir.
2) KIL KURTLARI (HAİRWORMS)
Güvercinlerde görülen kıl kurtlarından en yaygın olanı Capillaria Obsignata’dır. Aynı şekilde Capillaria Coudiflata’da sık görülür. Bu kurtlar güvercinin ince bağırsağında yaşarlar, çok küçük ve incedirler. Uzunlukları 25 mm kalınlıkları ise 0.8 mm kadardır. Bu parazitler ince bağırsak duvarının içine gömülerek yaşarlar. Bu nedenle ölü kuşların ince bağırsaklarında yapılacak bir incelemede gözle görünmeleri pek kolay olmaz. Özel yöntemler kullanılarak tespit edilebilirler. Hasta kuşların dışkılarının mikroskop ile incelenmesi sonucu larvaları belirlenebilir ve kesin olarak saptanabilirler. Kurtların larvasını taşıyan suların güvercinlerimizce tüketilmeleri sonucu bu parazitler kuşlarımıza bulaşabilir. Larvalar 8–9 gün içinde çevrede aktif hale gelirler. Aktif hale gelen larvalar güvercin tarafından alındıktan yaklaşık 15 gün sonra ince bağırsağa yerleşirler ve bağırsakta iltihaplanmaya neden olurlar. Bunun sonucu kuş yediklerini tam sindiremez ve zayıflama ile birlikte kuş ciddi şekilde güç kaybına uğrar. Bu aşamada ishal gözlenir. İshal, parazitin bağırsak duvarını delmesi nedeni ile ağır vakalarda kanlı olarak seyreder. Bağırsak iltihabı eğer tedavi edilmezse zamanla bağırsakta ağır tahribata neden olur. Kanamalar olabilir. Bu durum bağırsağın delinmesine kadar gidebilir. Bu tür vakalar ölümcül olabilir. Trichostrangylus Tenius ise, solunum yolları parazitleri ailesinden gelmekle birlikte güvercinlerde körbağırsakta bulunur. Buraya yerleşerek buradaki mükozanın iltihabına neden olur. Bulunduğu yer kalınlaşır. Eğer çok sayıda bulunurlarsa bağırsak delinmesine neden olarak ölümcül olabilirler. Güvercinlerimizde ciddi huzursuzluğa neden olurlar. Kuşlarımız süreli tedirgin davranışlar, kaşınma ve tüy yolma gibi hareketler yapabilir. Amidostomum anseris ise, kaslı mide ya da taşlık adı verilen midede bulunur. Böcekler ara konaktır.
3) MİDE DUVARI KURTLARI (STOMARCH WALL WORMS)
Tetrameres Americana, güvercinlerde ön mide ya da bezli mide adı verilen proventriculus’da bulunur. Çekirgeler önemli bir ara konaktır. Dispharynx Nasuta, serçe ve tavukgillerle birlikte güvercinlerde de görülür. Kısa ve kalın bir yapıları vardır. Renkleri beyazdır. Helozonlu bir yapı gösterirler. ön mide ya da bezli mide adı verilen proventriculus’da bulunur. Domuz böcekleri önemli bir ara konaktır. Bu parazitler de bulundukları bölgelerde ciddi hasarlara neden olurlar. Kuşun aldığı besinleri iyi sindirememesine bağlı olarak zayıflamasına ve güç kaybetmesine neden olurlar.
B) CESTODALAR
Vücut şekilleri yassı bir görünümde ve birbirine birleşmiş küçük halkalar şeklindedir. Tüm şerit türlerinin yaşam şekilleri, bağırsağın duvarına gömülmek şeklindedir. Şerit başını bağırsak duvarına gömerek burada yaşar. Baş kısmında bağırsağın duvarına gömülmesini sağlayan kanca ve vantuzları bulunur. Bu organlar özellikle son bağırsak gibi dışarı atılma riski büyük bölgelerde bulunan parazitlerde daha da gelişmiştir. Başın gerisinde halkalardan oluşan uzunca bir vücut parçası bulunur. Parazit sürekli yeni halka üreterek büyür bu arada eski halkalar da koparak vücuttan atılır. Bu parazitler besinlerini tamamen bağırsak içindeki vücut sıvısından alırlar.
ÜREMELERİ VE BULAŞMA ŞEKİLLERİ
Üremeleri yuvarlak ve ovale yakın şekilleri olan küçük yumurtalar yolu ile olur. Bu yumurtalar ancak bir ara konak tarafından alınırlarsa gelişmelerine devam edebilirler. Ara konak olarak böcekler, hamam böcekleri, karıncalar, sinekler, özellikle kene ve pireler önemli rol oynarlar. Bu canlıların içinde gelişen yumurtalar daha sonra anüsten dışarı atılırlar. Bu aşamadan sonra larvalar besin maddelerine, sulara karışarak son konakçılarının midesine ve oradan da bağırsaklarına ulaşırlar. Larvaların yeni bir şeride dönüşmeleri yaklaşık 20 gün sürer. Örneğin güvercinlerde larvaların vücuda alınmaları yeme ve suya bulaşmaları ile olur. Dış parazitler (bit, pire, kene, atsineği) bu konuda taşıyıcı etki yaparlar. Ancak bulaşma daha çok parazit taşıyan kuşların dışkılarının yemlere bulaşması yolu ile olmaktadır.
BELİRTİLERİ, ETKİLERİ VE TEŞHİS
Kuşlarımızda yeme karşı isteksizlik, anormal zayıflama, belirgin kilo kaybı, kayıtsızlık bir kenara çekilip düşünme hali, güçsüzlük, yavaş büyüme, sürekli tüy karıştırma ve tüy yolma ve ishal görülebilir. Ağır vakalarda bağırsak iltihapları olur. Genç kuşları çok çabuk ve fazlasıyla etkiler. Altı haftalıktan küçük yavrularda ölümcül olabilir. Yetişkin kuşlar daha dayanıklı gibi görünseler de başka bir çok hastalık ortaya çıkma eğilimine girer. Sorunlar büyür. Şerite ilişkin halkalar zaman zaman kuşun dışkısı ile dışarı atılırlar. Bu halkalar gözle görülebilecek boyuttadırlar. Dışkı içindeki büyüklükleri bir pirinç tanesi kadardır. Parazitten şüphelendiğiniz kuşlarda dışkıyı gözle kontrol edebilirsiniz. Bu tür halkaların varlığı, kuşumuzda şerit olduğunun belirtisidir. Ayrıca gene kuşumuzun dışkısı içinde şeritlere ait larvalar bulunabilir. Ancak bu larvaları ancak mikroskop ile gözleyebiliriz. Ölü kuşların bağırsaklarında yapılacak bir inceleme ile de tespit edilebilirler.
4) ŞERİTLER (TAPEWORMS)
Cestoda adı altında sınıflanan şeritlerin güvercinlerde yaygın olarak görülen türleri iki tanedir. Hymenolepis Columbae ve Raillietina Cesticulus. (Columbae) Bu türler, bağırsakta bulunurlar. Güvercin iç parazitleri içinde şeritler diğer türlere göre daha seyrek görülmektedir.
C) TREMATODALAR
Parazit kelebekler olarak adlandırılan bu sınıfa ait bir çok parazit türü bulunmaktadır. Yapı olarak şeritlere benzerler. Genel olarak ön taraflarında bir ağız bulunması ile şeritlerden ayrılırlar. Beslenmeleri ağız ve bağırsakla birlikte büyük oranda vücut yüzeyinden olur. Bazı türlerinde yumurtalar ilk gelişimlerini uterus içinde tamamlarlar. Diğer türlerde yumurtalar dışarı bırakıldıktan sonra bir ara konağa oradan da son konağa geçerler. Ara konak olarak, solucanlar, salyangozlar, böcekler kullanılır. Larvalar son konakta ergin hale gelişecekleri organa yerleşirler. Bu organlar genellikle bağırsaklar, karaciğer, idrar kesesi olabilir. Su kuşlarında ve tavuklarda bulunan bir türü kuşların yumurta kanalına yerleşerek bozuk yumurta bırakılmasına neden olur.
5) YASSI SOLUCANLAR (FLATWORMS)
Bir Trematoda türü olan Echinostoma Revolutum, güvercinde körbağırsakta bulunur. 1 – 2 cm boy ve 2 mm eninde bir parazittir. Güvercinlerin yanı sıra kazlarda, kekliklerde ve tavuklarda da bulunur. Yumurtaları için insanlar, salyangozlar ve kurbağalar, ara ev sahipliği yaparlar. Son konakçıları olan güvercinlerde bağırsak iltihabına neden olurlar. Kuşlarımızda ishal, güçsüzlük. kilo kaybı gibi belirtiler verirler. Yumurtaları güvercinlerimizin dışkılarında mikroskobik inceleme sonucu tespit edilebilirler.
İÇ PARAZİTLERE KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER
Güvercinlerde karşılaşılan iç parazitler yukarda incelediğimiz gibi birbirinden farklı yapılarda da olsa, parazitleri önlemek için alınabilecek önlemler hepsi için aynıdır. Çünkü hemen hepsinin bulaşma ve gelişim şekilleri birbirlerinin benzeridir. Alınabilecek önlemleri şu şekilde sıralayabiliriz.
1 ) Salmanın düzenli temizliği ve dezenfektesi ile sağlıklı yaşam koşullarına sahip hale getirilmesi.
2 ) Salmanın yeterli büyüklükte olması ve kuş başına düşen alanın uygun olması.
3 ) Salma içi havalandırmanın uygun olması. Birikmiş kuş dışkılarından yayılan amonyak gazının kuşlarımız tarafından solunması çeşitli solunum yolu hastalıklarına ve iç parazitlerin yeniden vücuda alınmasına neden olabilmektedir.
4 ) Kuşların yerde yemlenmemesi, içine kuş dışkısı bulaşmayacak şekilde özel yemlik ve sulukların kullanılması.
5 ) Yemlik ve sulukların başka kuşların ve canlıların kullanımına açık olmaması.
6 ) Salmanın sinek, böcek ve diğer haşere ve canlıların içine giremeyeceği şekilde tel kafesle yalıtılmış olması.
7 ) Düzenli dış parazit kontrollerinin ve ilaçlamasının yapılması.
8 ) Kuşlarımıza verdiğimiz yemlerin taze ve temiz olmasına özen gösterilmesi, mümkünse güvenilirliği test edilmiş yem dükkanlarından sürekli alış veriş yapılması.
9 ) Yemlerimizin içerlerine başka canlıların giremeyeceği şekilde ağzı kapalı kaplarda saklanması.
KULLANILABİLECEK İLAÇLAR VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Yukarda sıraladığımız konulara dikkat etmek kuşlarımıza iç parazitlerin bulaşmasını büyük oranda azaltacaktır. Ancak gene de kuşlarımıza iç parazitlerin bulaşma durumunda ilk yapmamız gereken şey, kuşlarımızın hangi tür paraziti taşıdıklarını tespit etmektir. Bunu tespit edebilmenin en sağlıklı yolu hasta kuşumuzun dışkısının bir veteriner laboratuvarına götürülerek tahlil ettirilmesidir. Böylece parazitin türü kesin olarak belirlenebilir ve ona uygun ilaçlar kullanılarak tedaviye başlanabilir.
Çoğu kuşçu ise bu tür tahlillerle uğraşmaktansa, farklı birkaç ilacı arka arkaya kuşlar üzerinde deneyerek sonuç almaya uğraşmaktadır. Bu durum kuşlarımıza gereksiz ilaç yüklemesi yapmanın yanı sıra zaman kaybına ve hastalığın daha da ilerlemesi ve diğer kuşlarımıza da bulaşmasına neden olabilmektedir. Güvercinlerde karşılaşılan iç parazitlerin türlerine göre farklı ilaçlar kullanmak gerekmektedir. Piperazin, Levamisol, Oxybendazole, İvermectin, Fenbandazole, Albendazole, Mebendazole, Moxideksin, Niclosamid etken maddeli ilaçlar iç parazitlerle mücadelede kullanılmaktadır. Bu etken maddeler sadece parazitin kendisini öldürmekte ya da etkisiz hale getirerek vücuttan dışarı atılmasını sağlamaktadır. Ancak bu ilaçlar parazitin yumurtalarını genellikle öldürmezler. Bu nedenle kuşlarımızın yeniden mikrop kapmaları olasıdır. Bu ilaçların tümü parazit yumurtalarının yeniden parazite dönüşeceği kuluçka süresi sonunda tekrar kullanılarak parazit riski azaltılmaya çalışılır.
www.evimdekidost.com/
29 Haziran 2009 Pazartesi
Sağlıklı Güvercinler için Katkı Maddeleri ve İlaçlar
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
5 yorum:
SLM BEN BİRŞEY SORACAKTIM BEFOREMIX PERFORMANS İLECINI NERDEN BULA BİLİRİM ŞİMDİDEN SAGOL
COCCIMIX VE ELEKTROMIX ilaçlarını nereden temin ede bilirim bilgi verebilir misiniz şimdiden teşekkür ederim .D
Beforemıx per. ilacı ne kadardır acaba ? Teşekkürler.
rutubetlenmis bugday guvercin olur mu
Bingöllü fatih abinin kuşlarından bakıyorum kuşlar 35 40 sefer yapıyorlar sizce bunu versem 60 a çıkarmı
Yorum Gönder