Güvercin ve Güvercinci

20 Ağustos 2007 Pazartesi

Güvercin Yumurtlama Sorunu


Arkadaşlar aşağıdaki forum zincirini http://forum.guvercin.web.tr adresinden faydalı olduğuna inandığım için aldım. Benimde bir güvercinimde benzer yumurtlama problemi vardı. Orjinal güvercin forumunu bu siteden takip edebilirsiniz.http://forum.guvercin.web.tr
--------------------------------
Arkadaşlar merhaba. Yukarıdaki görmüş oldugunuz dişi bozun yumurtlama sorunu var ve bunu tek tek sizinle paylaşıcam. Lütfen gerçek ve çözümü kesin olan bilgilerinizi benimle paylaşın .

1. Öncelikle kuş 2 yaş civarında...

2. Kuştan toplamda 6-7 kere yavru almaya çalıstık . Bir kaç tane yavru çıktı ve ucuruoz çok şükür...

3. Kuş ilk seferlerinde yumurtladığında teki çıkıo teki çıkmıyordu .

4. Kuşun yumurta zarları ilk günden bugünkü yumurtalarına kadar çok zayıf bir şekilde . Şeffaf poşet gibi değil ancak zarın zayıf oldugu dış gorunusunden çok belli.

5. Bunun yanında kuş hiç uçmamış ve kapalı yerde bakılmasına rağmen vitamin -mineral eksikliği yok diğer kuşlar neyi yiyorsa oda o kadar ve inanın özel olarak daha fazla vitamin yedirmekteyim.

6. Kuş ilk eşinde bu türlü sorunları vardı , nihayetinde başka bir erkekle eşleştirdim ancak erkekte bir sorun vardır die değil sadece eş olmak maksadıydı. Ancak 2. eşinde hiç yumurtlamadı . Kuluçkaya yatmasına rağmen 1 - 1.5 ay beklemesine rağmen ve bunun yanında eşiyle devamlı eşleşirdi ve erkeğin kızgınlığı yani yumurtaya kovalama isteği dişiyi zorluyacak bir şekilde değildi . Nihayetinde yumurtlamadı .

7. Kuşun 2. eşini kaybettikten sonra başka bir erkekle eş aldı ve bu sefer yumurtladı ancak 2. eşin üzerinden baya geçmişti onunla alakası olabilecek bir durum değildi 3. eşinden olan yumurtalardı. Bu yumurtalarda diğer yumurtalar gibi oldukça zayıf kabukluydu ancak yumurtalar çıktı ve yavruları büyüttük . Acaba erkekle alakalı bir sorunmuydu şimdi çözüldümü diye düşünürken bu seferde tek yumurtladı ve çıkmadı .

8. Nihayetinde öyle böyle 4. kere başka bir kuşla eş aldı ve bu sefer uzunca bekledim kuluçkaya da 2 kere yattı ancak hiç yumurtlamadı .

9. Şu anda başka bir eşi var ve yine yatıyor bayadır ancak yine yumurtlamıcak gibi .

Anlıyacağınız kime sorduysam bana vitamein eksikliğinden oldugunu söledi öle bişe yok dediysemde öle demeye devam eden çok . Bir kaç vet. ark sordum aynı şekilde vitamin eksikliği yada kuşun genetik bir bozuklugu oldugunu yumrutlama yollarında bir sorun oldugunu dile getirdi . Bu daha mantıklıydı tabi ancak sorunu çözebilecek bir ilaç v.s bu tür birşey bulamadım . Avisol damla die bir damla önerildi ancak denemedim .

Tek tek kuştaki rahatsızlığı ve evrelerini açıkladım. Bu sorunu bir şekilde çözen ve fayda sağlıyacak bir yol bilen varmı _?
_________________
hakkı senin dedigin gibi aynı yanardoner bir dişide bende var tıpkı senin kuş gibi aynı sorunları yaşıyorum veterinerden vitaform diye bir ilaç aldım hem yumurtlatma hemde vitamin kuş yumurtladı ancak yavruları büyütemedik şimdi bidaha yumurtladı ama busefer yumurtalara baktım boş .birde kuş aşırı dozda antibiyotik aldıysa yumurtayı kesiyo
-------------------------------------------------
Kardeş Arkadaşda bir kuş vardı yumurtluyordu. Yeğenindeydi o zaman o kuşu kendi kümesine aldı bir dahada yumurtalamadı kendisi kümes değişikliğinden diyip duruyordu. Belkide doğrudur. Bana çok saçma geldi (kümes değişikliğinden dolayı yumurtlamaması) ama yeğeni kümesi yıktığı için deneyemedi. Olabilirmi bilmem genede bu işi bilen bir abimiz cevaplasın.
--------------------------------------------
birde yemcilerde tavuklar için satılan yumurta yemleri var onunla yumurtlamayan kuşları bir hafta beslemeni tavsiye ederim .normal verdigin yemin 1/2 sikadar versen yeter .
----------------------------------------
Veteriner arkadaşın söylediği gibi yumurtlama yolunda sorun olmuş olabilir genetik bir bozukluktur. Anladığım kadarı ile kuşunuz kabuk oluşturmada sorun yaşadığı için yumurtlayamıyor kalsiyum tabletler ile takviye yaparak bu sorunu ortadan kaldırmanız mümkün, fazla vermemeye dikkat ediniz..


Saygılar..

------------------------------------------------------
Merhaba değerli güvercinsever dostlarım, kısır olmadığı halde yumurtlayamama sorunu dikkatimi çekti ve okudum benzer bir durumda bende var ve sizlerle paylaşmak istiyorum. Bir arkadaşımda bir çift çakmaklı posta kuşu vardı, erkeğini şahin kaptı diye dişisini bana verdi ve dişi kuş arkadaşımda iken yavru büyütmüştü. Bendede azgın bir erkek çakmaklı posta vardı; hem kendi eşinden yavru büyütüyor hemde diğer dişilerle eşleşip onlarıda yumurtlatıyordu. Arkadaştan aldığım bu dişi postayı benim azgın erkek postama eş yapmama rağmen neredeyse 3-4 yıl oldu ama bir defa bile yumurtlamadılar. Altlarına yumurta koymaya başladım gördüm ki büyütüyorlar, bende kendilerinin yumurtlamamasını sorun etmedim, böylelikle bir sürü kuş büyüttürdüm onlara. Dişi posta sürekli altında yumurta varmış gibi boş boş follukta yatıyor. Normalde kısır olmayan kuşun altına yumurta sürülürse bu kuş çıkacak yavruya kusmaz denir yani ancak kısır olan kuşlar çıkan yavruya kusar diye duyarım hep; doğruluğundan emin değilim. Bugünlerde merakım ve ilgim sadece posta kuşlarına yoğunlaştı bu nedenle bu dişiyi boştaki erkek ve azgın beyaz erkek posta kuşuma vurup yumurtlayacakmı diye gözlemleyeceğim ama yumurtlayan halde aldığım dişinin bendeki garantili yumurtlatan erkekle eşleşip niçin bir defa bile yumurtlamadığını inanın çok merak ediyorum. Kuşlarıma vitamin veriyorum, buğday, mısır, ekmek, çekirdek, palet yem veriyorum (karışık yem kullanmıyorum çünkü kuşlar sevdikleri taneleri seçip gerisini ziyan ediyorlar) acaba gerçekten kümes değişikliğinden mi yumurtlamıyor dersiniz? Değerli görüşlerinizi bekliyorum, hepinize selamlar.
-----------------------------------------------------------
Problemli kuş sahibi arkadaşlar benim bahsettiğim kuş yumurtladı. 4-5 ay önce arkadaş o dişiyi başka birine vermişti. Onda yumurtlar diye ondada yumurtlamayınca kuşu geri aldı. Ve Şimdi kuş yumurtlamış. Bilgilerinize isterseniz birde bunu deneyin kuşu başka bir kümeste 1-2 ay tutun sonra bir daha deneyin belkide kümesine kavuşmanın sevinci ile yumurtladı. Wink Bilgilerinize.
--------------------------------------------------------------------
Slm arkadaşlar kuşlar belli bir zaman 8-10-12 ay yumurtladıktan sonra yumurtlama işlemine ara verebiliyor bazı kuşlar bu şekilde yumurtayı keserek dinleniyor özelliklede kışın eşleri ayırmazsanız.Bu arada altına yumurta koyarak daha çabuk kendine gelmesini sağlıyorum ama merak etmeyin bir sene sonrada alsa tekrar yumurtaya geliyor sabırlı olmak lazım...
-----------------------------------------

30 yorum:

Adsız dedi ki...

blogunuz buraya http://blogdenizi.blogcu.com/2290708/ eklendi.
baglanti verdiginiz icin tesekkurler.
guvercinleri sevmeyen, bu guzel hayvanlara bakinca gulumsemeyen yoktur herhalde:)

Adsız dedi ki...

güvercinin beslendği yeri sevmiyordu yada erkekten olabilir

Adsız dedi ki...

selam aynı sorun benım kusdada var ama benımkı tek yumurta atıyor çif yumurtladıgındada zar yapıyor kabugu cok ınce oluyor nasıl bir ilaç önerirsiniz saygılar sercan

Adsız dedi ki...

slm ben ramazan o sorunu nasıl gecırırsın benım kusumdada oldu bolbol cakıl ve tuz ver veya yuvadan olabılır

Adsız dedi ki...

slm arkadaslar benım kustada yumurtlama sorunu degıl ama yumurtadan yavrular cıkmıyo ayrıca ben catlatıp cıkartıyorum gunu gectıkten sonra ama yavrular olmus oluyo ne yaptıysam yavru alamadım bı yıldır bunun cozumu varmı yada neden olur anlamıs degılım.saygılarımla.şentürk

Adsız dedi ki...

arkadaslar ben adanadan kuşları mugla fethiye ye getırdın ve kuşlarım bir çift ti yumurladı diger beş çift iki ay oldu ama halen yumurlamadı ilaç da verdim ama sonuç alamadım yardım edermisınız kuş larım adana kuşları

Adsız dedi ki...

mersinden caner arkadaşım aynı sorun bendede vardı kalsuyum eksikliginden felan dil illa yavru alacam o kuştan diyorsan çit edeceğin kuşları bir gözde aralarına tel bırak ve bunlar bir hafta birbirlerine baksınlar sonra her akşam diğer kuşlarını yemledikten sonra onları kapat ve çit etmek için kuşlarını tek bırak başka kuş olmasın kuşlarında kısacası döl tutma yetersizliği var dediğimi yap ğüleceksin ..

Adsız dedi ki...

mersinden caner arkadaşım aynı sorun bendede vardı kalsuyum eksikliginden felan dil illa yavru alacam o kuştan diyorsan çit edeceğin kuşları bir gözde aralarına tel bırak ve bunlar bir hafta birbirlerine baksınlar sonra her akşam diğer kuşlarını yemledikten sonra onları kapat ve çit etmek için kuşlarını tek bırak başka kuş olmasın kuşlarında kısacası döl tutma yetersizliği var dediğimi yap ğüleceksin ..

Adsız dedi ki...

Selam arkadaşlar bende diyarbakırdan bir çift kuş aldım. saglam diye sattılar. fakat yumurtlamadılar.çok arkadaştan fikir aldım .( mermer tozu,yumurta kabugu,kiremit tozu. Tuz,şeker , ) vs önerdiler.Denedim fakat 1 yılı aşkın bir süredir yumurta yapmadı kuşlarım ne yapabilirim. lütfen bilgisi ve tecrübesi olan bir arkadaşımız bu sorunumuza çözüm bulsun . şimdiden teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

slm arkadaslar benım kustada yumurtlama sorunu degıl ama yumurtadan yavrular cıkmıyo ayrıca ben catlatıp cıkartıyorum gunu gectıkten sonra ama yavrular olmus oluyo ne yaptıysam yavru alamadım bı yıldır bunun cozumu varmı yada neden olur anlamıs degılım.saygılarımla.şentürk

DEğerli kardeşim kümesindeki nem oranına bak %55,%60 OLMASI GEREK nem olayının kabugu kalın geliyordur çıkartamıyordur yada yumurtların çıkmasına 1 gün kala yumurtayı nemlendirirsen çıka bilir halen çıkmıyorsa ve yumurta içinde ölüyorsa siyah benek hastalığı vardır onun içinde normal eczanelerde satılır çocuklar için zıtromax diye bir ilaç vardır onu alıp kullanırsan anne ve baba kuşlara verirsen yumurta içi ölümler olmaz saygılarımla

erkan dedi ki...

kardeşim eğer ki yumurtluyorsa bir çift damızlık kuş al ve onun altına koy yumurtaları.

Adsız dedi ki...

arkadaşlar benim kuş her seferde tam 3 yumurta atıyor ve üçünüde çıkrtıyor ama beslemiyo kaç kere böle yavrularını kaybettim sonunda kısır bi çift aldım ve çıkan yavruları onların altına veriyodum o kısır çift yavruları besliyordu bu yolla çok sayıda yavru büyüttürdüm

Adsız dedi ki...

merhaba arkadaşlar bende 3güvercin var 1i öntepe beyaz 1i mavi 1i ise öntepe portakal ben öntebe peyazla portakalı eşleştirdim ama 4 aydan beri yumurta alamadım acaba beyazla maviyi mi eşleştirsem diyorum o daha azgın :önerisi olan:

Adsız dedi ki...

abiler ben güvercin beslicem ama hangi cinsten başlasam bilmi yorum yardımcı olurmusunuz bana dolapmı kara akmaşmı ? pek anlamam ama çoooook seviyorum birazda hi anlasamda

Adsız dedi ki...

slm ben adanada yaşıyorum benm kısır bir kuşum var erkeğide var altına yumurta katarsam bakarmı

Adsız dedi ki...

selam men azerbaycanlibir guvercin saxlayanam guvercinleri cox sevirem ismim toğrul kuslarimi yumrtadan alib yeni yuvaya birakdim lakin 30 gundur o yuvadalar hic ciflesme yapmiyorlar15 tane guvercinim var 8 disi 7 si erkekdir lakin hic yumurtalama gorulmedi yabani kus gibi davraniyorlar bu soru cozmemeyardem ederseniz cok mutlu olurum verceyiniz cavaplara gore ck salun

Unknown dedi ki...

arkadaşlar sıkıntılarınızı okudum sizlere tavsiyem YELDİF die bir iğne var onu alıp kuşlarnıza 10 gün yapıyosunuz 2cc insülin iğnesiyle isterseniz ağız yoluylada verebilirsiniz ve ardından birgün vita tap birgün calsium tap 4 gün bunu uygulayın garanti yumurtlayacak

musti dedi ki...

selam geçenlerde bir dosttan mavi cins güvercin aldım ve kuş yumurtladı tek başına bakabilirmi ?

Adsız dedi ki...



arkadaslar bende ankara bozları var fakat kusta yumurta olmasına ragmen yumurlayamıyor yag ıcırmemıze ragmen bırturlu yumurtayı bırakmıor bılenınız varsa yardım edersınız sevınırım

Adsız dedi ki...

DEGERLİ ARKADAŞLAR KUŞLARIN YUMURTASI ZAR OLARAK YUMURTLAYAN ARKADAŞLARA ÖNERİM KÜMESİN İÇİNE TAŞ KİREÇ BIRAKIN KABUK OLUŞUMUNA ÇOK FAYDALI

Unknown dedi ki...

yuva degistirin yumurta alamayanlar, disardada yayilsin tamamdir elinizedd fazla almayin

Unknown dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Salih Genç dedi ki...

lklk

Unknown dedi ki...

Selam benimde dışı bir dumanlı kuşum var çok zor yumurluyor meşale şimdi ikinci yumurtası kic ında ama yumurtlamiyor acaba ne yapmalıyım çok zayıf düşüyor saygilar

Unknown dedi ki...

Sinetiz hayırlı olsunsatılık güvercinler güzel paylaşımlar

Unknown dedi ki...

Güveninim yumutladi ama guvencin ayakta zor duruyor neden

Adsız dedi ki...

Arkadaşlar 2 hafta önce 1 çift arap mardin aldım ama ďişi olanı 1 hafta sonra yuvadan çıkmak istememeye başladı yumurtlayacak olabilirmi veya yumurtlayacak olsa şuana kadar yumurtlaması gerekmiyormuydu

müslüm dedi ki...

Benim kuşlardada ayni sorun olabilirmi 2-3 gundur çiftleşiyorlar ama bi turlu yumurtlamiyor TEŞEKKÜRLER

müslüm dedi ki...

Benim kuşlardada ayni sorun mu var 2-3 gundur çiftleşiyorlar ama biturlu yumurtlamiyor

Unknown dedi ki...

Benim guvercinimin eşini kedi yedi gitti başka erkekle eşe girdi şimdi 1 yumurta var ve erkek yardım etmiyor gidiyor diğer eşine yardım ediyor