Güvercin ve Güvercinci

12 Ağustos 2007 Pazar

Güvercin o anda ne hisseder?


Güvercin o anda ne hisseder? / Hayvanlar Alemi / Milliyet Blog:
Gagası kırık olmasaydı, yem yemek için tavuk kümesine girmek zorunda kalmaz ve yakalanmazdı bu güvercin. Güvercin öylesine korkar ki yakalandığında minik kalbinin pıt pıt nasıl attığını duyarsınız ellerinizde. Bilse tutsaklığının yalnızca bir fotoğraf çekimi süreceğini ve uçup gideceğini, atar mıydı kalbi öyle.

Güvercinler insanlara yakındırlar ama hep korkarak yaşarlar. Bir insanın eline düştüğünde anlayamaz ki sevilmek için yakalandığını. Yaşamak için yakalanmamaları gerekir, yakalanmamak için de korkmak.

Yetmişlerin başında İnebolu’da üç katlı ahşap evimizde otururken, evin bahçesinde bir varilin içinde tavukların yemi dururdu, kuşlar yemesinler diye üzerinde kapağı kapalı olurdu. O gün kapağı açık kalmıştı. Çatıdan bir güvercin iniyor, varilin içinden buğday yiyor, yukarıya uçuyor ve bir başka güvercin iniyordu. Yukarıdan pencereden bakıyordum. O güvercinlerden birini yakalayıp, sevsem diye bir hevesle aşağıya indim. Varil yüksek olduğun için güvercinin içeriden beni görmesi olanaksızdı. Çıplak ayaklarla sessiz bir şekilde yanaştım, tam o sırada çatıdan bir başka güvercin indi, varilin içine kadar girdi ve iki güvercin birlikte uçtular yukarıya. Güvercin arkadaşına tehlikeyi haber vermişti.

Doksanların ilk yıllarında Ankara’daki evimizde bir kedimiz vardı, adı Susam. Evde doğup büyümesine karşın kuşlara yönelik avlanma içgüdüsü bir sokak kedisinden farklı değildi. Balkonda pusuya yatar güvercinleri, saksağanları avlamaya çalışırdı. Saksağanlar kediyi pek ciddiye almazlardı, bir keresinde kedi pusuya yatmış beklerken kedinin kuyruğunu gagalayıp kaçan saksağan bile görmüştüm. Bir başka gün diğer odadayken salonda bir kıyamet kopmuştu, Susam sonunda bir güvercini şaşırtıp içeriye sokmayı başarmış. Ben sesleri duyduğumda içeride güvercini yakalamaya çalışıyordu. Yirmi yıl önce güvercini yakalamaya çalışan ben bu sefer taraf değiştirmiş, güvercini kedinin elinden kurtarmaya çalışıyordum. Sonunda başarmış ve güvercinin kaçmasını sağlamıştım.

Son yıllarda İnebolu’da annemin bir güvercini var. Balkonda sürekli yem verdiği için anneme güveniyor, zaman zaman evin içine kadar geliyor, yemek masasının altında dökülen kırıntıları yiyor ve gidiyor. Ev kalabalık olduğunda tedirgin oluyor, yalnızca kapının önünden birkaç adım ileriye geliyor. Geçen yıl kuş gribi nedeniyle biraz tedirgin olduk ve uzak durduk bu güvercinden. Şimdi biz yokken yine geliyormuş içeriye.

Güvercinler bahçelerde tavuklarla beraber beslenirlerdi, grip korkusu yüzünden artık eskisi gibi çok tavuk beslenmiyor bahçelerde ve güvercinler yem bulamıyorlar. Bir gün güvercinlerin bizi terketmelerinden korkuyorum.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Kuş gribi fekal toz Solunum güvercinler enfekte insanlar için önemli bir sağlık riski taşır olabilir. güvercinler zaten hastalık olduğu pnömoni ve hatta ölüm karaciğer hasarı neden olabilir (papağan humması) gibi gribi yayılmaya bilinmektedir.

Kümes hayvanları ile yakın temas, solunum fekal deşarjları kurutulmuş enfekte tavuk formu edilmiş tavuk gelen kuş gribi aktarımları için insana sorumlu bulunmaktadır. Kuş gribi virüsü 93 bireylerin değerli hayatına mal olan ve 150 diğerlerinden daha fazla bulaşmış, beri 2003 yılında ortaya çıktı.

Her ne kadar yabani kuşlar için kuş gribi virüsünün bulaşma olasılığı göz ardı edilebilir, bu göz ardı edilemez. Su kuşu kaz, tavuk ve ördek gibi H5N1 virüsünün ana taşıyıcısı bulunmaktadır. Causalities de güvercinler de, şahinler, starlings, güvercinler, Thrushes bildirilmiştir ve kargalar.

Güvercinler ve güvercin olan yakın ötücü kuşların yaklaşık 300 türü içerir sipariş Güvercinler, içinde aile Columbidae oluşturmaktadır. Terimler "ve" güvercin "Dove genel bir deyişle biraz birbirlerinin yerine kullanılır. Ornitolojik Uygulamada, orada bir eğilim "güvercin" küçük türler ve daha büyük olanlar için "güvercin" için kullanılacak, ama bu hiçbir şekilde sürekli ve bu kuşlar için tarihsel ortak adları uygulanır arasında varyasyon büyük içerir terimleri "güvercin" ve "güvercin." Bu aile dünya çapında, ama ortaya büyük çeşitli Indomalaya ve Avustralasya ecozones bulunmaktadır. Genç güvercinler ve güvercin "squabs denir."

Güvercinler ve güvercin kalın olan kısa boyunları ile kuş gövdeli ve etli CERE kısa ince faturaları var. Türler genelde sadece güvercin "olarak anılacaktır feral Rock Güvercin, birçok şehirlerde yaygındır.

Ilımlılar ve güvercinler çıkıntıları üzerinde ağaçlar yerleştirilebilir sopa ve diğer enkaz, nispeten dayanıksız yuva veya yere, türüne göre oluşturuyoruz. Onlar koymak bir ya da iki yumurta, ve her iki ebeveyn bakım için, genç olan yuva terk 7-28 gün sonra tohumlar, meyve ve bitki gör. [1] Doves beslenir. En diğer kuşların aksine (ama), güvercin ve güvercinler "," bu sıvı bir deri değiştirme tarafından salgılanan bitkisel süt üretmek-mahsulünün astar hücreleri dolu flamingo bakın. Her iki cinsiyette genç için beslemek için bu son derece besleyici madde üretir.
Yarış Güvercin - Ben oraya ne zaman I ilk güvercinler verildi böyle bir şey olduğunu bilmiyordum. Bir çocuk olarak, ilk güvercinler bana bir adam Dale olan bir bisiklet dükkanında çalışan adında tarafından verildi. Ben burada onları aldım ama daha iki haftalık bir bebeğin güvercin besleme şişe için memnun olduğunu bilmiyorum. That's right, onlar şişe beslenen edildi. Daha kesin olmak gerekirse, ucuna plastik bir pop kullanılan şişe ve onları orada içmek için burnu sadık bir delik dürttü. Güvercinler az çok onlar hareket couldn't yemek olur. Çok az güvercin berbat oldu! Şimdi, 40 yıldan sonra, hala güvercin tutmak veya should I Güvercin Racing söylüyorlar.