Güvercinlerimizin hayatı yıl boyunca değişik dönemlere ayrılır. Yazları uzun ve sıcak günlerdeki davranışları ile kışın kısa ve soğuk günlerde vakit geçirme tarzları varklıdır. Yine tüy dökme, yumurtlama dönemleri de bu koşullara göre değişir.
Güvercin bakımı kış aylarında ekstra bir önem kazanır. Hava koşullarının kötüleşmesiyle yaz aylarında alışkın oldukları hayatı kışın sürdürememeleri günlük hayatlarında da bir takım değişikliklere sebep olur. Yazları sık sık uçan, saatlerce havada kalan kuşlarımız kışın kapalı ortamda bu hareket tarzlarını kaybederler. Yazları çok sık ve kolay banyo yapıp güneşlenirken, kışın kapalı ortamlarda, genellikle soğuk ve güneşsiz günlerde bu imkanları azalır.
Güvercinlerimizden kış aylarında yavru almayı düşünmüyorsak erkek ve dişi güvercinleri ayrı ayrı tutmakta fayda vardır. Ben genellikle yılbaşından sonra çifleri biraraya getiriyorum. Ekim, Kasım ve Aralık aylarını tamamen ayrı ve dinlenerek geçiriyorlar. Sadece çok güzel havalarda, hafatada 1 -2 kez uçurmaya çıkarıyorum Ocak ayında aynı yere koyduğum çiftler Şubat sonlarından itibaren zaten yumurtlamaya başlıyorlar. Havalar da yavaş yavaş ısınmaya başlıyor.
Posta güvercinleri için soğuk kış aylarının kesinlikle dinlenmeye ayrılması, postacıların bu dönemde uçurulmayıp bakıma alınmaları gerekitiği söylenir, bende postaca değil çoğunlukla taklacı olduğu için bu yöntemi tam uyguladığım söylenemez. Yaz ayları postacılar için çokyorucu geçiyor. Özellikle yarışmalara katılan, yüksek performans için zorlanan kuşların yıl boyunca 2-3 ay mutlaka dinlenmeye ihtiyacı var.
Soğuk kış aylarında güvercinlerim biraz daha fazla yem tüketiyorlar, ben şahsen yaz aylarında azalttığım mısırı ve arpayı kış aylarında biraz daha fazla veriyorum. Hacim olarak kuşlarda gördüğüm şey, daha fazla yem ihtiyaçları olması. Tabii fazla kilo almamalarına da dikkat etmek lazım. Hacim olarak çok yem verilecekse, daha hafifi yemleri tercih etmekta fayzda. Fasülye ve bezelyenin kalsiyum ve protein açısından zengin olduğu biliniyor. Bezelyedeki yüksek C vitamini soğuk havalarda kuşların direncini arttırdığını düşünüyorum. Aynı zamanda enerji olarak buğday ve mısır ile beraber verilebilir.Enerji ihtiyaçlarını karşılamak için buğday, mısır ve bezelye veriyorum.Yani kış aylarında yedikleri yem buğday ağırlıklı, mercimek, arpa, fiy, parçalanmış fasulye ve yulaf oluyor. Bazen eğlence olsun diye ayçekirdeği veriyorum, çok seviniyorlar. Kenevir ve keten de arada sırada verdiğim diğer güvercin yemleri, bulursam bir de kavun çekirdeği.
Güvercin suyuna bal veya pekmez katılması da birçok kuşçu tarafından önerilen bir yöntem. Ben çocuk ve bebeklere verilen vitamin şuruplarını tercih ediyorum. Başka uygulayan duymadım, kendi kafama göre uyguladım ve iyi sonuçlar aldım. Kuşlar hiç hasta olmuyor, sanırım yararı var. Vitaminse vitamin, sağlılıyla sağlıklı, eğer insana, bebeklere veriliyorsa kuşlara da verilir diye düşündüm.İlaç değil sadece vitamin. Her türlü eczanede var, fiyatı da çok ucuz bu nedenle tercih ediyorum. İlk uygulamaya başladığımda kuşların ağırlığı ve kutu içinden prospektüsdeki bilgilere göre bir hesap yapıp, kafama göre miktar belirlemiştim. Haftada iki gün sularına bir kapak katıyorum. Yaz aylarında da daha az, ayda 1 - 2 kere.
Hergün akşam saatlerinde, günde bir kere yem veriyorum.Yem verirken kümesten açık havaya çıkartıyorum. Hem hava almış oluyor, hem de biraz daha fazla hareket ediyorlar. Hava karardıktan sonra açık havada yem veriyorum, böylece uçmalarını da engellemiş oluyorum.
Yoksa, havalanıyorlar ve kar, yağmur başlamasına rağmen inemiyorlar. Çıkardığımda hava güzel oluyor, kazayla bir havalanıyorlar inmeleri, toparlanmaları 2-3 saat alıyor. Bu esnada kar, yağmur fırtına gibi daha koşulları değişebiliyor. Ben çözümü karanlıkta yem vermekte buldum. (Tabii elektrik lambaları yanıyor terasta.) Yuvada yavru olmadığı için yuvanın içine hiç yem sokmuyorum.1-2 saat dışarıda oyalanıyorlar.
Kış aylarında kümesin temizliği de zor oluyor. Yazın çok rahatlıkla hortum tutup, deterjanla yıkadığım salman, kışın o kadar temiz olamıyor. Çünkü kuruması zor oluyor. Yazın birkaç saate kuruyan kümes, kışın 3 günde kurumuyor. Bu arada rutubet olmasın, kuşlar zarar görmesin diye kış aylarında böyle bir temizlik yapmıyorum. Zaten kış aylarında böcek, haşere, sinek, vs. olması da zor. Güvercinlerdeki asalaklarda soğukta üreyemiyorlar. Bu tür zararlılarda yaz ayları daha tehlikeli. Her türlü mikrop uçan haşereden geliyor çünkü...
Tüy dönemi olduğunda vitamini biraz daha fazla veriyorum. Ayrıca suya birkaç damla da " Beavit B6 / B12 " isimli ilaçtan damlatıyorum. Bu ilaç aslında bir vitamin, tam ilaç sayılmaz. Bir arkadaşım tavsiye etmişti alışkanlık oldu tüy dökme zamanlarında veiyorum. Yaz aylarında da biraz halsiz ve hasta gördüğüm kuşları bakıma çektiğimde bunu kullanıyorum. Çok faydalı olduğunu düşünüyorum, vücut direçlerini arttırıyor, ancak dediğim gibi bir ilaç değil. yani herhangi bir hastalığın tedavisinde kullanılır mı bilmem.
Güvercinler sarımsak, aspirin ve soğan vs. gibi etkili besinlerin veteriner tavsiyesi olmadan vermeyi önermem. Küçük vücutlarında ne etki gösterceği belli olmaz.
Güvercinlerimin yediklerini kolay hazmedebilmeleri için gerekli küçük sert taşları deniz kumundan almasını sağlıyorum. Aslında biraz daha iri taneli ve özel satılan taşlardan kullanmak gerekiyor. Ama ben hem zor bulduğum için, hem de pahalı olduğu için hazır taşlardan değil, bolca miktarda elimde bulunan deniz kumundan veriyorum. Deniz kumu aynı işi görüyor sanırım, önemli olan sürtünerek taşlıkta yemlerin öğütülmesine yardımcı olması. Deniz kumu içerisinde de binlerce çeşit mineral ve vitamin olduğunu düşünüyorum. Bu da besin değeri olarak kuşlara faydalıdır. Kırmızı kil ve kömürün de zaman zaman yedirilmesi tavsiye ediyorlar. Ben bunun için özel gayret sarfetmiyorum. Dolaşırken sağdan soldan bu tür ihtiyaçlarını gideriyorlar. Kırmızı kil üzerine turşu suyu dökerek, zaman zaman da bu toprağın üzerinde tuz veren bir usta görmüştüm. Çok memnundu ve şiddetle tavsiye ediyordu, ama ben öyle bir kızıl kil hala bulamadım.
Güvercinlere yeşillik verme hususunu da hala çözebilmiş değilim, aç kaldıklarında bazen çok iştahla yiyorlar ama bazen çok aç olsalar da yanına yaklaşmıyor. Bu konuyu daha sonra başka bir yazıda yazacağım.
Evet, bunlar kış aylarında benim uyguladığım nacizane evcil güvercin besleme yöntemlerim. Bir tavsiye veya doğru bilgi olarak anlaşılmasa iyi olur, çünkü sadece ben ne yaptığımı anlattım. Internet üzerinde çok fazla bilimsel verilere dayalı yöntemler ve çok daha tecrübeleri güvercinciler bulmak mümkün.
Herkese sağlıklı güvercinlerle, mutlu ve huzurlu günler dilerim.
19 Ocak 2009 Pazartesi
Güvercin ve Kış Ayları
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
3 yorum:
kardeşim aklına ve eline sağlık çok güzel anlatmışsın
çok güzel bilgiler vermişin kardeşim çok yararı oldu teşekkürler
Bongo guvercinlerı bu aylarda balkonda yaşarmı lütfen bilgi verirmisiniz soğuk ne kadar etkiler
Yorum Gönder