Güvercin ve Güvercinci

25 Aralık 2007 Salı

dolama olmuş (yuvarlağa girmiş) güvercin

Soru: Dolama olmuş veya bazı güvercin besleyen arkadaşların tabiri ile yuvarlağa girmiş mardin oyunlu güvercinini iyileştirme, uçuşunu düzeltme ve sağlıklı bir şekilde hayatını devam ettirmesi için neler yapılabilir ? Dolama olayını önleme imkanı varmı ? Nasıl ?

Cevap: Eğer kuş sağlıklı ise ve herhangi başka bir problemi yok ise, güvercinlerde yuvarlağa girmiş yada dedğiniz gibi dolama olmuş kuşu düzeltmek mümkündür. Doğrusu bu durum aslında normal sayılabilecek bir durumdur. Kuşun sökülmesi dediğimiz, güvercinin uçuşunu ve oyunu geliştirmesi esnasında geçen süreçlerdendir. Oyunlu güvercin yada Mardin kuşu bu sökülme evresi esnasında ilk taklayı çevirdikten bir müddet sonra bazen bu sürece girer. Bahsettiğimiz zaman dilimi içerisinde uçan güvercinblerin kaybolma, yuvaya dönememe olasılığı çok yüksektir. Anacak bir önceki evrede kuşun uçuşu iyi öğrenmişse ve iyi nefes verildiyse kuş bu dönemi de kolay atlatır ve baş yapma yada sefer yapma denilen evreye geçer.

Bu dönemde güvercinler özellikle tek uçurulmalıdır. Her gün ve sık sık uçan kuşlar, kaybolmadan geri dönebilirlerse, bu problemli dönemi geçiştirerek atlatır ve daha güzel ve dengeli uçmaya, yavaş yavaş sefer yapmaya başlar. Ancak bu evrede kuş uçurulmaz, yatırılırsa yada kuş yatığa çekilip uçurulmazsa bu süreci başarılı bir şekilde geçirmez ve dolama olma durumunu atlatamaz.

Bu söylediklerimiz sağlıklı güvercinler için geçerlidir. Sallabaş veya diğer hastalıklara yakalanan güvercinler için bu durumlar geçerli değildir.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

DAC tarafından% 20 oranında Ronidazole, güvercinlerde ve kuşlarda trikomoniasis, Hexamitiasis (kanarcı) kontrolü için en etkili tedavilerden biridir. Güvercinlerde başarı ile uygulanmaktadır. Veterinere veya eczacıya sorarak kullanmakta fayda vardır.
Açıklama:
  - Ronidazole% 20, trikomoniasis ve hexamitiasis, önleme ve tedavi kaynaklı enfeksiyonlara karşı çok etkili bir üründür.
  - Tohumlara eklenebilen çözünür bir tozdur.
  - Güvenlik marjı büyük ve rekabet halinde genç ve güvercinler için iyi bir tolerans.
Endikasyonlar:
  Tedavi ve önleme:
  - Trikomoniaz
  - Heksamitozis
  - Canker
Kompozisyon:
  % 20 Ronidazol
Nasıl kullanıldığı hakkında prospektüsünü okuyunuz.