
Güvercinlerde görülen en tehlikeli ve bulaşıcı şiddetli salgın hastalıklardan bir tanesidir.
Haslığın bilimsel adı Paramyxovirüs Newcastle 'dır. Yalancı veba virüsüne çok benzemektedir. Başka kuş çeşitleri için çok de Diğer kuşlar için hastalık yapan madde veya mikroorganizma değildir.Ancak güvercinlerde ciddi rahatsızlıklara sebep olur.
Sallabaş Hastalık Başlangıcı:
Güvercinler hasta olmasından birkaç gün sonra burun, boğaz, göz ve dışkıdan virüsü etrafa yaymaya başlarlar.
Hastalığın kuluçkada kaldığı süre 3 gün ile 21 gün arasıdır. Yaklaşık 4 hafta sonunda güvercinlerin %30 u hastalığı atlatabilir.
Sallabaş Hastalığın Semptomları
İshal, zayıflama, az yeme, çok fazla su alımı hastalığın başlıca belirtileridir. Her iki ayakta da felç, ürkeklik, buynun eğilmesi, denge kaybı, devrilmek, geri geri gitmek görülür. Güvercinlerin çoğu ölür.
Sallabaş Hastalığının Tanımı

Hastalığın Tedavisi
Diğer tüm viral hastalıklarla birlikte, hastalığa yakalanan güvercinler için etkili bir tedavi yoktur. Sürüden birinin bu hastalığa yakalandığından şüpheleniyorsanız, hastalığın yayılmasını önlemek için 'tüm' güvercinlere koruyucu aşı uygulanabilir. Görünüşte hasta olan güvercinler diğerlerinden uzaklaştırılmalıdır ve aşılanmamalıdır. Çünkü virüsü yayarak sürünün kalanını aşının koruyuculuğu elde edilene kadar diğerlerini de riske sokar.
Savunma sistemlerini güçlendirmek için livimum ve vitamine b12 ile destek tedavi uygulanmalıdır.
.
Boyun Dönmesi Hastalığı Belirtileri
Güvericin aşırı su teketmeye başlar.
Dışkısı ishalden öte su gibidir.
Ayakta iken denge sağlamakta zorlanır, denge sağlayamaz.
Aşırı bir panik ve korku hali gözlemlenir.
Boynu dönmeye başlar.
Yem yerken yemi bir kerede tutturamaz, kenarına ibik vurur.
İnternet üzerinde sallabaş ve boyun dönmesi hakkında bahsedilen bazı tedavi yöntemleri;
- Fortalyt Isimli Ilacin 7 Veya 14 Gun Boyunca Icme Sularina Katilmasi (Gunluk Temiz Su)
- kafayı çekip kıtlatma güvercinin 5 ay sonra iyileştiği görülmüş.
- Dörtde bir Supraydin vitamin tablet günlük verildiğinde 7 gün i çinde çok fark edecek ve zamanla eski haline gelecektir. Salmomix isimli sallabaş hastalığı için kullanılan ilacın bileşime bakarsanız neredeyse tamamı vitamindir.
- Ensesindeki tüylerini çekmek ve açık havada kalmasını saglamak.
- Ense tüyünü çekip boynunu keserek bıraz kanı akıtmak yöntemiyle 1 ayda düzelme gören çok arkadaş var.
- Hastalık yeni başlıyorsa EPTANTOİN adlı ilacın dörde bölerek hergün yutturulması. Üç tane sallabaş güvercinin bu ilaçla düzeldiği gözlemlenmiş.EPDANTOİN isimli tablet tüm eczanelerde satılmaktaymış, güvercinlere eziyet etmek yerine bu ilacı hergün çeyrek veren arkadaşların büyük oranda iyileşme sağladığ bilinmektedir.
- Gentamin adlı ilacın çok iyi olduğu söyleniyor. 4 gün süresince eşit oranda gentamin ve depomin (2ccsuyuna +depomin vitamin 2cc). 14 gün sonunda iyileşme görülmektedir.
"Kuş sallabaş oldu diye kuşun ense kökünden tüy yolmanın yanlış olduğu, kan akıtma yönteminin sadece kuşa eziyet olduğu konusunda ben de henfikirim."
"Neo Teramisin '' isimli ilacı alıyorum.bu ilacın bir kaç çeşidi var ben sarı jelatinli toz olanı olıyorum.sonra bu ilacın bir kısmını tarif edildiği gibi iki litre suyun içine 3 çay kaşıgı olmak üzere karıştırıp çalkalıyorum.sürekli kuşlar bu su ile besleniyor.ilacın bir kısmını nemlendiriyorum,hamurdan daha katı hale geldiğinde hergün günde üç kere mercimek tanesi büyüklüğünde yutturuyorum.sonra sallabaş olan kuşu sık sık elime alıp kafasından ( kulagının oladuğu yerden ) tutup yavaş hareketlerle südürüyorum,taki hayvanın boynundan çıt çıt sesleri gelene kadar,sonra kuşun boynunu saga sola yatırarak ovalıyorum.boynuna 5-10 dakika kadar masaj yapıtıktan bir süre sonra elimle kanat çırptırıp uçabileceği en uzun mesafeye kadar antrenman yaptırıyorum.bu olay benim gunde sadece yarım saatimi alıyor.saatlerce kuşlarla vakit geçirdiğimizi düşünürsek kuşumuza ayıracagımız 30 dakika hiçbirşey.bu yontemle 15 gun sonra kuşta gozle gorulur duzelmeler olacak eger tedavi bundan sonra yarım bırakılmaz ise mutlaka sonuç verecektir."
Sallabaş (Salmonella , Dönbaş ) hastalığı ile ilgili yukarıdaki bilgilerde de kaynak olarak kullandığım bir tartışma var, ziyaret etmenizi öneririm. Buraya tıklayabilirsiniz. Katkıda bulunan arkadaşlara çok teşekkürler.
-
Not: Sallabaş sözlüklerde "başı durmadan sallanan" olarak açıklanıyor. >> sallabaş.
kafayı cevırıyorlar dengeyı kuramıyorlar .
"Sallabaş olan güvercin bir daha iyileşemez, iyi olmaz düzelmiş gibi olur ama bu hastalıkta mikrop kuşta ölünceye kadar kalir yani diğer kuşları da hayati tehlike altina sokar. Tek çare, zor ve acı ama kuşu ortadan kaldirmaktir. Çünkü hata olan bir güvercini kurtarmak uğruna bütün biğer kuşları hasta etmek olasılığı yüksek. Arkadaşların söylediği gibi sarımsak yedirmek biraz iyi gelebilir ama kesin çözüm değildir. Paremekso yani sallabaş kuşun beynine giden bir damarın tıkanmasi nedeniyle oluşmaktadır. Bu damar tıkanması ise kuştaki kanın normalden koyu kıvamda olması nedeniyledir. Sarımsak kanı sulandırarak kan dolaşımını ve dolayısıyla kuşu rahatlatır. Ama bu geçicidir, kuş kesinlikle iyileşemez duzeldi diye düşünerek sevinirsin, uçurursun ama uçtuğunda kuş daireler çizerek uçar yani hiçbir işe yaramaz."